Znatkica u rubrici Odnosi i veze od Znatkica
Što je za Vas nježnost?

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

6 odgovor(a)

+9 glasa
Karla Jurišić od Karla Jurišić
odabran od Znatkica
 
Najbolji odgovor
Za mene je nježnost pažnja i poštovanje te bliskost s određenom osobom. Nježnost se može izraziti riječima, djelima te fizički. Svakoj osobi je potrebna neka vrsta nježnosti, a osobito ako su u vezi ili u braku. Lijepa riječ, ugodan razgovor, podrška, zagrljaj ili poljubac, sve ovo mogu biti neke vrsta nježnosti.

Bez nježnosti, između ostalog, teško ćemo zadržati osjećaje jer nam ono daje osjećaj ugode i pripadnosti određenoj osobi. Pogotovo jer nježnost ne dijelimo s više osoba, nego s jednom, onom posebnom i našom.

Čak i ako su osobe po prirodi hladnije ili teško iskazuju osjećaje, sa osobom do koje im je stalo će biti nježni te iskazivati joj poštovanje. Neki zahtijevaju više, neki manje, ali to nije osuda. Trebali bismo se posvetiti svojoj osobi te njima pružiti količinu koja njima treba, naravno, dok ne postane destruktivno ili posesivno, ali to je na pojedincu da presudi.
+8 glasa
Sandra Vukov od Sandra Vukov
Nježnost bi okarakterizirala kao smirenost, srčanost i ljubav prema nečemu, ono stvara osjećaj nevinosti kod osoba koje se raznježe i isti takav osjećaj stvara onima koji je pružaju, odnosno prema čemu su se raznježili.

Najčešće smo nježni kada je u pitanju ljubav i nježnost kao osjećaj prema nečijoj dobroti.

Dodir je najčešći i najočitiji tjelesni izraz nježnosti. Tijekom odrastanja i sazrijevanja učimo i mnoge druge načine razumjevanja svoje osjećajnosti s tuđom osjećajnošću. Nježan riječ, blag pogled, poniznost, otvorenost, ranjivost, iskrenost, razumjevanje, pristupačnost i nadasve dobrota drugi su oblici nježnosti koji otapaju nas i druge.
+5 glasa
Mihaela Blažeka od Mihaela Blažeka

Sama riječ "nježnost" ispunjava me neopisivim osjećajem mira i blaženosti. Nježnost je ponašanje ili osjećaj koji se definira različito u različitim odnosima, ali u konačnici znači isto. Majka je prema djetetu nježna kada je blaga, kada mu se obraća s ljubavlju i kada ga njeguje riječima. Nježnost nije tepanje, nježnost je smirena ljubav. Ljubavnici su nježni jedno prema drugome kada se obraćaju s poštovanjem i uvažavanjem, kada umjesto svađe i deranja pruže jedno drugom smiren ton prepun ljubavi i nježno milovanje rukama. Nježnost djevojčice prema kuniću je pažljivo postupanje sa nečim krhkim i malenim, lagano maženje i pokazivanje ljubavi kroz razumijevanje.

Nježnost nije samo blagost i brižnost, to je i osjetljivost i osjećajnost za ono što je čovjeku uistinu potrebno da bude sretan. Sama ljubav je nezamisliva bez nježnosti. Nježnost je ono što trebamo pružati kada bi bilo lakše dignuti glas i odustati od pružanja ljubavi prepune razumijevanja i njege.

+4 glasa
Ivana Horžić od Ivana Horžić

Za mene je nježnost pokazivanje osjećaja s voljenim osobama. Nježnost se može pokazivati između partnera u vezi, obitelji, prijatelja...

 Kada kažemo pokazivanje nježnosti većina pomisli na nježnost između 2 partnera. To najčešće bude nekim slatkim riječima, poklonima koji nisu ništa previše. To su pokloni poput jednog cvijeta, čokolade, slike... Poruke u kojima nam osobama piše da nas voli je isto pokazivanje nježnosti. Nježnost se može pokazivati i fizičkim kontaktom putem poljubaca ili maženja s voljenom osobom. Većina ljudi smatra da je pokazivanje nježnosti voljenoj osobi poljubac u čelo ili obraz bolje pokazivanje nježnosti od poljupca u usne. 

Pokazivanje nježnosti s rodbinom i prijateljima je dosta slično. To su također neki pokloni, poruke... Prema njima nježnost je najbolje pokazati dijelima, to se može napraviti tako da im skuhamo neki kolač, ručak, očistimo ili napravimo nešto što znamo da je njima teško. Isto im se nježnost može pokazati poljupcem u obraz ili zagrljajem koji je najčešći znak nježnosti. 

Svaka osoba nježnost pokazuje drugačije, a jedino je bitno da druga osoba to primijeti i uzvrati joj nježnost jer je to način pokazivanja ljubavi

+2 glasa
Antoneta Hrgović od Antoneta Hrgović

Nježnost je za mene svaki znak pažnje koji može izmamiti osmjeh na lice i "ugrijati srce". Smatram da, ako smo nježni prema drugima, gradimo i svoju senziblnost te postajemo ugodnije osobe. Biti nježan prema nekome može značiti uputiti nekome toplu riječ, dati podršku umjesto kritike kada je osobi to potrebno, zagrliti nekoga... Ne bih rekla da nježnost treba biti ograničena samo na naše bližnje, samo na obitelj ili partnera u ljubavnoj vezi. Biti blag prema ljudima i ne dopustiti nerazumijevanju da stane na put bilokojem međuljudskom odnosu za mene također znači biti nježan, biti pažljiv i obziran. Svakako, ako želimo da se nas tako tretira, trebali bismo tako i mi tretirati druge. Smatram da onakva energija kakvu šaljemo u svijet i širimo na druge ljude, utječe uvelike na nas same i našu kvalitetu života, a svatko bi htio malo nježnosti u životu, zar ne? :)

+2 glasa
Matija Kranjčić od Matija Kranjčić
Nježnost je za mene osobina koja ne smije biti specifična samo za ženski spol, iako se često povezuje isključivo uz pojam ženske nježnosti.  Nježnost je vrlina koja krasi svaku osobu koja poštuje svoje bližnje i sa njima gradi zdrav i lijep odnos pun poštovanja, uvažavanja i ljubavi. Nježnost je čest motiv u mnogim lirskim pjesmama. U poeziji predstavlja neiscrpno vrelo inspiracije i kreativnosti. Čovjek se može ostvariti tek kada gaji nježan odnos prema svojoj obitelji, prijateljima i bliskima. Nježnost za mene je i odsvirati jednu lijepu nježnu notu.

Slična pitanja

5 odgovora 575 👀
8 odgovora 842 👀
Margareta Jurisi 26.10.2020. pitanje u rubrici Osobni razvoj od Margareta Jurisi
2 odgovora 558 👀
Sandra Vukov 27.12.2020. pitanje u rubrici Odnosi i veze od Sandra Vukov
11 odgovora 936 👀
Kuzma Topić 30.10.2016. pitanje u rubrici Osobni razvoj od Kuzma Topić
9 odgovora 1.1k 👀
Kuzma Topić 30.10.2016. pitanje u rubrici Osobni razvoj od Kuzma Topić
4 odgovora 345 👀
3 odgovora 1.1k 👀
Znatko predstavlja

Digital Commerce & Business Conference

Umag
od 8. do 12. 05. 2024.

REGISTRACIJA
Znatko predstavlja

Umjetna inteligencija u službi prodaje

Zagreb
24. - 25. 10. 2024.

ULAZNICE

13.6k pitanja

22.2k odgovora

8.3k komentara

1.6k korisnika

...