Marinko Zadro u rubrici Web Marketing od
Dobijem od administratora prijavu da su odgovori kopirani... OK... Sorry, neću više. Ali to nije dovoljno i moram prepraviti odgovore koje sam već napisao. Dobro, i kako sad ja mogu sam prepoznati koji odgovori su tu na Znatku su kopirani sadržaj s nekih drugih internetskih stranica?

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

5 odgovor(a)

+28 glasa
Znatko od
odabran od Marinko Zadro
 
Najbolji odgovor

Poštovani,

kako s vremena na vrijeme dobivamo prijave za kopirani sadržaj određenih korisnika na Znatku, i to sadržaj odgovora koji je kopiran (copy/paste) sa drugih web stranica na internetu ili sa stranica rezultata na Google-u, pa onda upravo sve korisnike autore takvog prijavljenog i kopiranog sadržaja Znatko upozorava da se kopiranje sadržaja lako otkrije i da se sankcionira blokiranjem korisničkog računa na Znatku

Kako Znatko prepoznaje sadržaje koji su kopirani sa drugih web stranica?

Prijave za kršenje autorskih prava odnosno za kopirani sadržaj dolaze do administratora na Znatku kroz više kanala:

  • automatski - uspoređivanje korisničkog sadržaja s rezultatima na Google tražilici,
  • od strane drugih korisnika - koristi se za to klik na ikonu "zastavice" ispod odgovora, te
  • ručno - administrator ručno nakon uzastopnih prijava provjerava određenog korisnika.

Također, za sav sadržaj na Znatku, tražilica Google koristi ocjenjivanje i kroz tzv. filter duplog sadržaja - inteligentni interni Google-ov softver čiji rezultat ocjenjivanja možemo uočiti pozicioniranjem pojedinog linka, odnosno stranice, odnosno pitanja i odgovora na rezultatima pretraživanja Google tražilice. Google-ov filter duplog sadržaja je vezan uz SEO i još jedan od bitnih razloga zašto je zabranjeno kopiranje sadržaja sa drugih portala i objavljivanje istih na Znatku.

Što radi Znatko kada primjeti kopirani sadržaj?

Znatko ovdje pokušava biti blaži prema svojim korisnicima i prvo ih pismeno upozoriti. Npr. porukama na profilu. A upravo se se to i Vama dogodilo. No, događa se da i nakon pismenog upozorenja putem profilnih poruka nastave dolaziti prijave za za kršenje autorskih prava kod tog istog korisnika te onda administrator Znatka - privremeno blokira račun

Nakon toga kroz razgovor preko privatnih poruka administrator Znatka pokušava uvidjeti kako možemo poboljšati suradnju između Vas i Znatka. Iako je račun tada blokiran, ipak možete komunicirati sa korisnikom Znatko putem privatnih poruka. Znatku tu nije cilj zakinuti nekoga za napisane odgovore i za širenje znanja oduzimanjem svih beneficija koje iz toga proizlaze već Znatku je cilj i misija imati što više zadovoljnih korisnika-odgovarača, ali pri tome da i njihov način odgovaranja odgovara pravilniku na Znatku o tome kako odgovarati na pitanja, a koji je pak u skladu sa Zakonom o autorskim pravima. U tom Znatkovom pravilniku piše: "Kršenje autorskih prava tj. kopiranje sadržaja s drugih web stranica se odmah sankcionira isključenjem korisnika i, naravno, svih bodova."

Nadalje, nije problem odblokirati korisnički račun ako je korisnik spreman popravite sve svoje dosadašnje kopirane (prijavljene i neprijavljene) odgovore na Znatku. Javite se korisniku Znatko privatnom porukom, te izjavite da ste spremni surađivati kroz popravljanje svih svojih dosadašnjih kopiranih sadržaja i račun će Vam biti ubrzo odblokiran.

Nakon toga potrebno je ispraviti sve dosadašnje kopirane odgovore i ponovno se javiti Znatku s linkovima na njih.

Kako mogu znati koji odgovori na Znatku su kopirani sadržaj?

Što se tiče odgovora na pitanje koji su to točno odgovori koje treba popraviti, stav administratora na Znatku je da korisnici s prijavljenim sadržajem itekako dobro sami znaju koji su sadržaji kopirani jer su ih upravo i oni upisivali na Znatku kada su odgovarali na pitanje. No, ipak, Znatko će pomoći korisniku s prijavljenim sadržajem tako što će javiti zadnje prijavljeni odgovor ili više njih, no nikako neće ulaziti u dubinsku analizu svakog korisnikovog odgovora kako bi pronašao o kopirane sadržaje već će se oslanjati na ranije navedene kanale detekcije kopiranog sadržaja.

Ponavljamo, nakon što odblokirani korisnik ispravi sve svoje kopirane odgovore, Znatko treba nekako biti obaviješten o tome. Zato je potrebno da se taj korisnik ponovno javi Znatku i pošalje Znatku listu odgovora tj. listu linkova na odgovore kako bi Znatko ručno provjerio odgovore na tim linkovima i dao korisniku "zeleno svjetlo" da nastavi s normalnim odgovaranjem na pitanja na Znatku.

Darko Međimurec od
Tako je! Ovo mi je zakon: "korisnici s prijavljenim sadržajem itekako dobro sami znaju koji su sadržaji kopirani jer su ih upravo i oni upisivali na Znatku kada su odgovarali na pitanje." Hahaha!‌
Znatko od
Problem koji su administratori Znatka do sada uočili kod nekih korisnika na Znatku je da su dijelovi (od 10-ak riječi) ili cijele rečenice doslovno identično kopirane (copy/paste) sa različitih drugih web stranica na internetu. Lako je uočiti takve rečenice u odgovorima jer su jednostavno  - identični. Za preveliki broj identičnih dijelova rečenica smo automatski dobivali prijavu za tog korisnika.

Želimo samo korisnicima naznačiti da trebaju paziti da sadržaji Vaših odgovora nisu kopirani sa drugih web stranica tj. da su - ORIGINALNI, a istovremeno i da je informacija u odgovoru točna i potpuna.

Najbolji odgovori su oni "iz glave" tj. kada se ne koriste drugi izvori. Traži se originalnost odgovora. To je put kod kojeg sigurno neće biti daljnjih prijava za kršenje autorskih prava.‌
Darija Gorić 12.09.2023. pitanje u rubrici Internet od Darija Gorić
13.09.2023. uređen od Darija Gorić
Kako prepoznati tekst koji napiše Chat GPT?
+16 glasa
Marija Miljević od

Možda je ovo sve komplicirano nekima tu objašnjeno među odgovorima pa ću si ja dati truda objasniti kako prepoznati kopirani odgovor s nekih drugih web stranica. No, stvarno je jednostavno...

KAKO PREPOZNATI KOPIRANI DIO ODGOVORA? Jednostavno selektirajte mišem manji dio teksta nekog odgovora (dio neke rečenice ili cijelu rečenicu) i copy/paste u Google search selektirani dio i ako nađete na Google rezultatima da se taj dio teksta koristi negdje drugdje - BINGO! :) Vjerojatnost je velika da je i ostatak teksta kopiran od tamo! Tada možete u tekstu još jednom ili par puta selektirati neke druge dijelove odgovora i opet copy/paste u Google search da provjerite da li je stvarno odnekud kopirano. I ako je i tada - definitivno ste pronašli 100% kopirani odgovor!

Druga stvar je što Vam se kopiranje tekstova s drugih stranice na kraju ne isplati jer Znatko odmah isključuje takve korisnike odnosno blokira im pristup.

+13 glasa
Mario Ronić od

Ako radite čisti, reko bih "glupi" copy/paste, onda će biti lako prepoznati putem alata koji to jednostavno rade uspoređujući sadržaj.

Ako radite pametnije, rekao bih "pametni" copy/paste, onda će biti nemoguće prepoznati kopirani sadržaj. Iako onda to više nije kopirani sadržaj već parafrazirani - koji zadržava misao vodilju, a napisan je drugim riječima.

Ukratko, kako se radi "pametni" copy/paste za originalni odgovor na Znatku:

  1. Kopirate pitanje sa Znatka u ChatGPT
  2. Odgovor iz ChatGPT bi se lako prepoznao putem softvera za detekciju A.I. odgovora zato kopirate odgovor iz ChatGPTa u Quillbot (servis za parafraziranje)
  3. Parafrazirani sadržaj sa Quillbot-a kopirate na Znatka.
  4. Trik za kraj - popravite sadržaj po vlastitom nahođenju kako bi sadržaj dobio još humaniji prizvuk. ;)

Evo i FB video o tome:

Nakon toga ne možete više znati da li je odgovor napisala umjetna inteligencija ili stvarno čovjek.

Tako napisani odgovor ne krši autorska prava.

Marin Duganđija od
Wow! Ovo me dojmilo. Isprobati ću‌
Goran Gonar od
Čini mi se da je ovo trenutno klimavo područje. Ovakvi servisi bi uskoro mogli biti pravno regulirani i kontrolirani od nadzornih tijela EU, kao što je i privatnost garantirana GDPRom. Pročitajte ovaj odgovor:

https://znatko.com/22856/europska-gradana-negativnih-posljedica-umjetne-inteligencije
+12 glasa
Darko Međimurec od

A to ti je barem jednostavno. Evo ti u par koraka:

1. odeš na svoj profil

2. odeš u meniju gore na sve svoje odgovore

3. otvoriš svaki svoj zadnji odgovor u svom tabu u browseru

4. ideš od taba do taba, odgovor po odgovor...

5. pogledaš svoj odgovor i selektiraj u njemu barem dio ili cijelu rečenicu i napravi copy/paste te rečenice u tražilicu u search polje

6. ako vidiš da ima barem jedan web sajt sličnu tu rečenicu - možeš cijeli sadržaj odgovora smatrati kopiranim - TAJ ODGOVOR MIJENJAJ!!! - a kad promjeniš i spremiš odgovor odi na točku 9.

7. ako vidiš da dio rečenice ili cijela rečenica nije ni približno slična niti jednom tekstu na rezultatima tražilice - taj odgovor nije kopiran i odmah pređi na točku 8.

8. provjeru kod jednog jedinog teskta odgovora napravi - barem tri ili više puta; ako još nisi - odi na 5, a ako jesi na 9.

9. ugasi trenutni tab u kojem si provjerio svoj odgovor te ponavljaj sve od točke 4 sve dok ne ugasiš sve otvorene tabove

Ova metoda gore opisana Vam garantira pronalazak kopiranih odgovora. Sretno s pronalaskom duplih odgovora i nemojte to više raditi. :)

Ivan Gačić od
Mislim da se sjećam nekih odgovora ovdje što mi izgledaju kao kopirani. Ne znam više koji. A i nisam ih prijavio jer nisam bio siguran, ali sada kada ovo pročitam...  Čovjek se zamisli.‌
+7 glasa
Frenki (Ilija) Atajić od
Jako puno je Kopiranih ili  prepisanih cijelih Stranica. Pitanje koji traži max, 5 redova Osobnog razmišljanja dobije ,,odgovor,,od  2 Stranice A-4  formata i izgubi se smisao samog Pitanja. Ili dobiješ ,,odgovor,, kao da si u 2. razredu Osnovne,npr. na pitanje šta Osobno mislite o Ratu u Ukrajini dobijete ,,odgovor,, tipa: ukrajina je smještena na Istoku Istoku Evrope, površinom....
Neznam koji je razlog navedenom...
Borna Matić od
Ma da, nekad odgovori stvarno nisu normalni‌
Borna Matić od
Možda najbolje da primjerom pokažeš kakve odgovore želiš ti vidjeti. Ali onda nema da ti odgovori dobiju negativne bodove. Samo pozitivne! Što kažeš?‌
Mehmed Handžić Rasta od
samo opušteno, kako bi rekla braća s istoka‌

Slična pitanja

2 odgovora 1.0k 👀
4 odgovora 929 👀
Zoran Jurić 22.04.2015. pitanje u rubrici Razno od Zoran Jurić
3 odgovora 572 👀
9 odgovora 1.1k 👀
2 odgovora 753 👀
Znatko predstavlja

Umjetna inteligencija u službi prodaje

Zagreb
24. - 25. 10. 2024.

KUPI ULAZNICU
Znatko predstavlja

Najnoviji trendovi u IT industriji

Zagreb
28. i 29. 11. 2024.

KUPI ULAZNICU

14.0k pitanja

22.7k odgovora

8.6k komentara

1.6k korisnika

...