592 pregleda
Mia Marijanović u rubrici Djeca i roditeljstvo od Mia Marijanović (9.2k bodova)
Kako to točno djeca maltretiraju svoje stare roditelje? Što djeci zamjeraju roditelji u poodmakloj životnoj dobi?

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

3 odgovor(a)

+6 glasa
Sandra Vukov od Sandra Vukov (18.9k bodova)
Djeca mogu maltretirati vlastite roditelje kada nakon 18te-24te godine žive na njihov trošak.

Isključivo ako su djeca studenti, roditelji su dužni skrbiti za njih do njihove 24 godine na način da brinu za njihove osnovne životne potrebe (krov nad glavom i hrana) ili rastavljeni roditelj putem alimentacije. Roditelji zamjeraju djeci kada apsolutno ništa ne rade osim igraju igrice, zamjenjuju noć za dan i žive na njihov trošak a uz to su bezobrazni prema njima.

Smatram da svoje roditelje moramo poštivati, pogotovo kada smo u godinama i u mogućnosti da se sada mi za njih brinemo.
+5 glasa
Iva Murat od Iva Murat (33.9k bodova)
odabran od Mia Marijanović
 
Najbolji odgovor
Ponekad se odrasla djeca ne brinu o starim roditeljima. Djeca odrastu, odsele se, pronađu posao i osnuju vlastitu obitelj. Na kraju sve manje pažnje posvećuju roditeljima koji se zbog toga mogu osjećati usamljeno. Ponekad djeca imaju sasvim solidna ili čak iznadprosječna primanja dok im roditelji jedva krpaju kraj s krajem jer žive od jako male mirovine. Smatram da bi tada djeca trebala financijski pomoći roditeljima koliko mogu jer ipak su se roditelji za njih brinuli godinama. Roditelji mogu zamjerati djeci ako ih ona jako rijetko posjećuju, ako ih rijetko zovu ili ako rijetko viđaju unuke. S druge strane, nekim starijim roditeljima može smetati ako im djeca stalno ostavljaju unuke na čuvanje jer više nemaju energije kao nekad da se brinu o maloj djeci. Neki roditelji će zamjerati djeci ako se odsele daleko od njih. To može biti druga županija, drugi kraj države ili inozemstvo. Netko će smatrati da mu je dijete predaleko ako je u drugom gradu, dok će netko drugi podržati dijete u odlasku u inozemstvo kako bi imalo bolji život. Iako razumijem da je roditeljima teško kad im djeca odu, ne podržavam roditelje koji djeci zamjeraju to što su sreću potražili negdje drugdje. Važno je da djeca i dalje kontaktiraju roditelje i da ih posjećuju i brinu o njima koliko je to moguće. Neki roditelji će zamjeriti djeci što su ih poslali u dom za starije. To nekad možda može biti opravdano zamjeranje, no nekad djeca nemaju drugog izbora, ako se roditelj ne može brinuti sam o sebi, a dijete nema novca ili vremena ili živi predaleko da bi to moglo činiti.
+3 glasa
Magdalena od Magdalena (6.1k bodova)
Nastavno na prethodni odgovor, smatram da se radi o manjku poštovanja koji smeta roditelje. Kad djeca odrastu i postanu samostalni ljudi, koji ili ostanu u obiteljskom domu ili ga napuste, često zaborave na sve što su im roditelji pružili i čemu su ih naučili.

Osim toga, djeca ponekad zaborave na svoje roditelje čim odu od kuće. Više ih ne zovu, ne posjećuju niti se za njih zanimaju. Nakon što dođu u stadij života u kojem roditelji više ne odlučuju umjesto njih, odrasla djeca više od roditelja čak ne traže ni savjet. To svakako negativno utječe na osjećaj vlastite vrijednosti roditelja.

Naravno, postoji i ta krajnost u kojem imamo djecu koja nemaju namjeru zaposliti se ili sami skrbiti o sebi, već iskorištavaju dobrobit i financije svojih roditelja što duže mogu. U tim slučajevima čak može doći do inverzije uloge djeteta i roditelja, jer s godinama roditelji stare i postaju ovisniji o drugim ljudima, tj. svojoj djeci, pa lako postaju podložni njihovoj samovolji.

Slična pitanja

3 odgovora
Mia Marijanović 16.10.2020. pitanje u rubrici Djeca i roditeljstvo od Mia Marijanović (9.2k bodova)
2 odgovora
4 odgovora
1 odgovor
1 odgovor
Mia Jelinčić 17.05.2022. pitanje u rubrici Djeca i roditeljstvo od Mia Jelinčić (2.8k bodova)
3 odgovora
Margareta Jurisi 26.11.2020. pitanje u rubrici Djeca i roditeljstvo od Margareta Jurisi (897 bodova)
Znatko medijski pokriva
MONEY MOTION 2023
<< the only FinTech conference you should attend >>

Zagreb, 9. - 10. ožujka 2023.
ULAZNICE
Znatko medijski pokriva

WINE EnoGASTRO Vip Event 2023

WINE EnoGASTRO Vip Event 2023


Rijeka, 1. ožujka 2023.
Novigrad (Istra), 3. ožujka 2023.
Split, 15. ožujka 2023.
Zadar, 17. ožujka 2023.
Zagreb, 29. ožujka 2023.

Besplatan ulaz za uzvanike

Medijska platforma Znatko

NAJNOVIJE VIJESTI

Impressum | Znatkova redakcija

10.1k pitanja

16.1k odgovora

3.9k komentara

1.4k korisnika

...