415 pregleda
Zoran Jurić u rubrici Pravo od Zoran Jurić
promjena rubrike od Znatko

Tebe i "kolegu" kriminalca policija je uhapsila zbog oružane pljačke Erste banke te ste vas dvojica smješteni u odvojene prostorije zatvora. Obojica se više brinete za sebe, nego za drugoga jer svatko od Vas ima jak motiv izaći iz zatvora na slobodu. Makar i sam. Makar i da okrivi drugoga.

Tu u priču upada tužitelj (mudrac!) koji i tebi i tvom suučesniku daje ovakav direktan prijedlog: 

"Slušaj! Možeš birati - ili mi priznaješ zločin ili se braniš šutnjom. No, stvari stoje ovako... Priznaš li mi zločin, a tvoj suučesnik se bude branio šutnjom - biti ćeš pušten na slobodu, a tvoje ću svjedočanstvo iskoristiti protiv tvog suučesnika. Ako se pak ti odlučiš braniti šutnjom, a tvoj suučesnik mi sve prizna - jasno ti je da će on biti pušten na slobodu, a njegovo priznanje ću iskoristiti da ostaneš još dugo, dugo u zatvoru. Ako mi kojim slučajem oboje priznate zločin, imati ću vaša dva priznanja i pobrinuti ću se odslužite manju kaznu. Ako se oboje budete branili šutnjom, ja ću se zadovoljiti samo tužbom posjedovanja ilegalnog vatrenog oružja. Ako se odlučiš priznati, ostavi mi poruku prije nego što se vratim sutra ujutro."

Što si odlučio? 

Imaš vremena do sutra ujutro. ;)

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

3 odgovor(a)

+7 glasa
Iva Murat od Iva Murat
Ako zanemarimo pravo i zakone i gledamo ovo čisto filozofski... Ako pretpostavimo da odvjetnik govori potpunu istinu, mislim da se više isplati priznati. Ako se branim šutnjom, onda se kockam, odnosno moja sloboda ovisi o mom partneru. Budući da i on i ja imamo jak motiv za izaći na slobodu, teško je odrediti čiji motiv je jači. Naravno, da imam potpuno, apsolutno povjerenje u partnera, branila bih se šutnjom. Ali budući da je navedeno da oboje imamo jak motiv, a u takvoj situaciji i jaki ljudi često pucaju pod pritiskom... mislim da je bolje priznati i  spasiti se. Iskreno mislim da je najpametnije unaprijed se dogovoriti kako ćemo postupiti ako nas uhvate, iako naravno ni tad ne možemo biti apsolutno sigurni kako će onaj drugi reagirati.
+5 glasa
Sandra Vukov od Sandra Vukov
odabran od Zoran Jurić
 
Najbolji odgovor
Nullum crimen, nulla poena sine praevia lege poenali, načelo svim pravnicima dobro poznato, nema zločina, nema kazne bez prethodnog kaznenog djela. S obzirom na to, ako oni ne mogu dokazati pa se traži s naše strane priznanje, priznanje ne bi priznala.  Ako sami priznate da ste krivi, nitko vas ne može izvuči i ne znam koliko se isplati da vam se smanji kazna jer za ubojstvo kod nas se određuju kazne 4 do 6 godina, pogotovo ako se izvlačite na samoobranu koja se ne može dokazati. Za pljačku banke su kod nas kazne oko 2 godine zatvora.

Tu postoje i komplikacije, da li ste bili naoružani u tijeku pljačke, da li ste nekoga ozljedili, da li ste i prije osuđivani itd. ali recimo da nismo, najblažu situaciju.

Ne bi priznala pljačku banke i ako bi ovaj drugi priznao, savjet mi je čista.

Ne potičem na pljačkanje banke i strogo sam protiv toga ali ne osuđujem nikoga pogotovo u našoj državi.
Zoran Jurić od Zoran Jurić
Njegovo priznanje će biti iskorišteno protiv tebe da ostaneš još dugo, dugo u zatvoru.

Ako misliš da je biti 2 godine u zatvoru samo tako, čak i uz čistu savjest, zaboravljaš da sam napisao "svatko od Vas ima jak motiv izaći iz zatvora na slobodu" i znaj da ćeš nešto životno jako bitno propustiti dok si u zatvoru. Nešto tebi jako jako bitno! ;)
Sandra Vukov od Sandra Vukov
Ako se ne može dokazati, nitko nije kriv, tako da bi oba dvoje trebali se braniti šutnjom ako on cinka onda ću u zatvor ali ću napraviti sa svoje strane to što trebam, cikaroš nisam. Može se desiti uz dobrog odvjetnika makar on cinka da ne idem u zatvor, to je mnogo mašte u pitanju, nijedan odgovor nije točan i netočan. Dobro je i zabavno biti pustolovan :)
Zoran Jurić od Zoran Jurić
tako je! dobro veliš "oba dvoje bi se trebali braniti šutnjom". samo zaboravljaš da "ste vas dvojica smješteni u odvojene prostorije zatvora" i ne možete komunicirati pa se ne možete ni dogovoriti. a možda je baš on cinkaroš. samo to ne možeš znati.

argumentu s dobrim odvjetnikom uvijek protuargument može biti loš sudac. :P
tako da se ne skrene s fokusa pitanja - nećemo spominjati odvjetnike ni suce ovdje.

i dobro si to obrazložila u odgovoru. nego jesu ti ok ovakve mozgalice?
Tomislav Gatara od Tomislav Gatara
Previše vi to nešto filozofirate :P
Haha! Šalimse!
Sandra Vukov od Sandra Vukov
Jesu okej su mi mozgalice, volim pustolovne ljude koji imaju maštu jer čine život zanimljivijim i tako se razvija mozak. Pošto sam pravne struke teško mi je maštati s te strane jer poznajem sustav ali za ostale situacije mogu više maštati i one su mi prihvatljivije.
+3 glasa
Tomislav Gatara od Tomislav Gatara
Ne treba mi do sutra ujutro. :P

Pravo bi mu odmah rekao tom liku u facu da od...... s takvim idejama i neka mi se makne s očiju. Haha! Onda bi preko noći iskopao tunel do ovog drugog... do njegove zatvorske ćelije. Lako se pajdo i ja dogovorimo. Pa neće nas neki predstavnik sustava za..... Kad se dogovorimo onda ćemo dalje lako. Naravno da ćemo se dogovoriti za šutnju i da ćemo sakriti tunel. Pajdo sa svoje strane, a ja sa svoje strane ćelije.

Kako kažeš? Posjedovanje ilegalnog vatrenog oružja? Nema pljačke? Pa za to se ne ide u zatvor! Hahaha!

I oboje smo vani! :P

Slična pitanja

4 odgovora
1 odgovor
Nino Marić 08.07.2022. pitanje u rubrici Pravo od Nino Marić
4 odgovora
Ivan Gačić 08.10.2020. pitanje u rubrici Razno od Ivan Gačić
1 odgovor
Znatko medijski pokriva


Zagreb
29. i 30. 11. 2023.

ULAZNICE
Znatko medijski pokriva

Prva Hrvatska konferencija o gig ekonomiji

Zagreb
6. 12. 2023.

ULAZNICE

Medijska platforma Znatko

NAJNOVIJE VIJESTI

Impressum | Znatkova redakcija

12.6k pitanja

20.1k odgovora

7.1k komentara

1.6k korisnika

...