Nino Marić u rubrici Pravo od

Kakvi su uvjeti smještaja u zatvoru?

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

1 odgovor

+9 glasa
Redakcija od
prikazano od Znatko

Neodgovarajući uvjeti smještaja u zatvorima prouzročili su ponižavajuće postupanje prema podnositelju

Dana 7. srpnja 2022. Europski sud za ljudska prava (dalje: Europski sud) objavio je
presudu kojom je utvrdio povredu čl. 3. Konvencije za zaštitu ljudskih prava i temeljnih sloboda zbog neodgovarajućih uvjeta smještaja podnositelja zahtjeva u zatvorima u Osijeku i Zagrebu, te u Kaznionici u Lepoglavi.

Europski sud je u ovom predmetu primijenio svoju već utvrđenu praksu razvijenu u predmetima Muršić protiv Hrvatske i Ulemek protiv Hrvatske. Naglasio je da je nedostatak osobnog prostora u ćeliji osobito bitan uvjet prilikom utvrđivanja jesu li uvjeti u zatvoru „ponižavajući“ s aspekta čl. 3. Konvencije. Slijedom navedenog, utvrdio je da mogućnost slobodnog kretanja podnositelja izvan ćelije po odjelu, osim u noćnim satima, nije dovoljan razlog za zaključak da su uvjeti smještaja bili prikladni i ne može kompenzirati nedostatak osobnog prostora u ćeliji, te da razdoblja u kojima je podnositelj raspolagao s manje od 3 m2 osobnog prostora u ćeliji nisu bila ni povremena, niti kratkotrajna.

Stoga uvjeti smještaja podnositelja u Zatvoru u Osijeku u trajanju od 1 godinu i 10 mjeseci, u Zatvoru u Zagrebu u trajanju od 2 mjeseca, te u Kaznionici u Lepoglavi u trajanju od 3 godine i 10 mjeseci, nisu bili odgovarajući i predstavljaju povredu članka 3. Konvencije.

Europski sud je podnositelju dosudio 12,500 eura naknade za nematerijalnu štetu, te 250 eura naknade za izdatke i troškove postupka.

Slična pitanja

1 odgovor 402 👀
3 odgovora 682 👀
1 odgovor 594 👀
Znatko predstavlja

Umjetna inteligencija u službi prodaje

Zagreb
24. - 25. 10. 2024.

KUPI ULAZNICU
Znatko predstavlja

Najnoviji trendovi u IT industriji

Zagreb
28. i 29. 11. 2024.

KUPI ULAZNICU

14.0k pitanja

22.7k odgovora

8.5k komentara

1.6k korisnika

...