2.6k pregleda
Lovro Gorup u rubrici Recepti od Lovro Gorup
Kako napraviti domaći pršut? Kako ga obraditi i osoliti?

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

2 odgovor(a)

+6 glasa
Lucija Vlaović od Lucija Vlaović
Svinjsko but (meso od kojeg se radi pršut) potrebno je oprati, ohladiti, odstraniti viškove kako bi pršut dobio svoj prepozbatljivi oblik, a zatim i soliti u čistoj prostoriji (za suho soljenje pomiješaju s krupna sol i sitna sol u omjeru 1/3 za sitnu sol). Bitmo je dobro posoliti uski dio pršuta (koljenicu) jer je to najosljetivio dio pršuta. Tako posojljene komade ostavlja se na konzerviranju, procesu soljenja, koji traje 15 dana. Dobro je pršut zaštititi od kukaca mješavinom oštrog brašna, masti i papra, a nakon soljenja od 15 dana, pršut se oko 70 dana hladno dime uz velike količine svježeg zraka. Pršut se treba sušiti barem 14 mjeseci.
+5 glasa
Pavo Lasić od Pavo Lasić

Prvo je bitno dobro ocistiti meso prsuta te ga dobro oprati pa zatim posoliti u cistoj prostoji gdje je otprilike 10 stupnjeva celzijusevih. Nakon sto je prsut posoljen, tako treba stati otprilike 7 do 8 dana te se po potrebi dosoljava na sto jos treba prsut stajati 10ak dana. Zatim se meso stavlja pod tijeskanje tj. pritiskanje da sva moguca voda iz mesa izađe sa krvlju. Bitno je pripaziti da se tijekom pritiskanja tog mesa kost ne slomije jer meso ce nakon određenog vremena unutra propasti (jednom se to dogodilo mom ocu dok je pritiskao prsut, preporucam da pripazite).

Prije nego sto idemo staviti prsut da se suši, bitno ga je zastititi od razno-raznih nametnika i kukaca, zato se prsut premazuje sa smjesom od masti, papra i brasna ili lojem od svinje. Nakon soljenja i premazivanja zastite prsut stavljamo u prostoriju gdje se dimi koja traje otprilike vise od 2 mjeseca, zatim ga stavljamo sušiti na godinu dana (moze cak i na 2 godine da bude ukusniji i kvalitetniji).

 

Slična pitanja

3 odgovora
Augustina Kolak 28.12.2020. pitanje u rubrici Recepti od Augustina Kolak
2 odgovora
Zoran Jurić 11.12.2020. pitanje u rubrici Recepti od Zoran Jurić
1 odgovor
1 odgovor
3 odgovora
Lovro Gorup 10.10.2020. pitanje u rubrici Recepti od Lovro Gorup
1 odgovor
Lovro Gorup 28.09.2020. pitanje u rubrici Recepti od Lovro Gorup
2 odgovora
1 odgovor

🎂🎉

Kao i svake godine, tako i ove, 7.12. Znatko slavi svoju novu godišnjicu, a ove godine je posebna: 10. jubilarna Znatkova godina postojanja!
Znatko medijski pokriva

Prva Hrvatska konferencija o gig ekonomiji

Zagreb
6. 12. 2023.

ULAZNICE

Medijska platforma Znatko

NAJNOVIJE VIJESTI

Impressum | Znatkova redakcija

12.7k pitanja

20.1k odgovora

7.2k komentara

1.6k korisnika

...