1.8k pregleda
Iva Bašić u rubrici Hrana i piće od Iva Bašić
zaključano od Nikolina Šrajbek
Obožavam običan jogurt, ali pogotovo volim voćni jogurt. Koja je razlika i koje bi bile prednosti prelaska na običan jogurt?
Odgovaranje zaključano uz napomenu: Dovoljno točnih odgovora.

5 odgovor(a)

+4 glasa
Mihaela Blažeka od Mihaela Blažeka
odabran od Iva Bašić
 
Najbolji odgovor
Ima razloga zašto je voćni jogurt većini ljudi ipak finiji od običnog, a ta razlika je diktirana upravo većom količinom šećera koju voćni jogurti imaju u sebi. Ako ste zadovoljni sa svojom težinom i jedete umjereno, tada nema problema u tome da pojedete voćni jogurt. No, ako imate problema s debljanjem, tada voćni jogurt nije najbolje rješenje za Vas.

Iako ste naveli da volite običan jogurt (što znači da biste ga mogli jesti samog), svejedno ću Vam dati savjet kako običan jogurt učiniti još ukusnijim. Ubacite u njega sami voće. Kupite smrznuto šumsko voće i ubacite njega ili narežite bananu. Čak možete ubaciti i kandirano, osušeno voće. Uz to, možete dodati i orašaste plodove, ali s time ipak umjereno jer su jako kalorični (ali i zdravi!).

Na taj način ne samo da ćete pojesti hranjiv i ukusan obrok, nego ćete unijeti prirodne i zdrave šećere umjesto onih umjetnih.
+2 glasa
Lara Tić od Lara Tić
Voćni jogurti su u velikom djelu slučajeva puni šećera. Ako pričamo o nekom kvalitetnijem proizvođaču, to će vjerovatno većinskim djelom biti voćni šećeri tj. fruktoza, ali se uvijek dodaje malo "običnog" šećera ili nekog drugog zaslađivača kako bi se poboljšao okus. Osobno isto jako volim voćne jogurte, ali ih izbjegavam upravo zbog ovog razloga. Općenito sva hrana koje se "ne možemo zasititi", te nas uvijek traži još, je upotpunjena zaslađivačima ili soli kako bi u nama stvorilo neku vrstu ovisnosti (vrlo lagana doduše).

U teoriji, naš mozak treba puno kalorija kako bi normalno funkcionirao i održavao naše tijelu u konstantnom radu, te kada mi okusimo nešto visoko kalorično, mozak nam na neki način šalje signal kako je to dobro i kako mu to paše. Naravno, postoje dobre i loše kalorije tako da treba paziti koje unosimo.

Običan jogurt je mliječni proizvod koji vrlo dobro potiče probavu i umiruje želudac, te ga je preporučljivo piti (u normalnim dozama). Rafinirani bijeli šećer narušava crijevnu mikrofloru, te je zato (po meni) običan jogurt uvijek bolji izbor.

Ja sebi narežem jabuku/krušku i dodam običan jogurt i cejlonski cimet. Također, volim u blender staviti jednu bananu, jogurt i cimet ili sirovi kakao, jer je banana sama po sebi slatka pa si na taj način (ajmo reć) priuštim zadovoljstvo voćnog jogurta.
+2 glasa
Antoneta Hrgović od Antoneta Hrgović

Najveća razlika između voćnog i običnog jogurta je količina šećera.

Naime, voćni jogurti, čak i oni koji se reklamiraju kao jako zdravi, sadrže velike količine šećera te biste, njihovom učestalom konzumacijom, premašili preporučene doze unosa šećera u organizam. Također, voćni jogurti često sadrže razne umjetne arome i bojila koja nisu niti korisna, niti zdrava za organizam. 

S druge strane, "obični", odnosno prirodni jogurti sadrže bakterije koje pomažu i pravilnom funkcioniranju nažeg organizma i probave te su, zbog toga, zdravi. Preporučila bih jogurt Balans.

 Ako se ipak ne možete odreći vožnih jogurta, preporučam da probate Skyr voćni jogurt ne sadržava (ili sadržava u manjoj količini) ranije navedene sastojke.

Također, možete i sami napraviti voćni jogurt ako u obični stavite voće i malo meda.

+2 glasa
Karla Jurišić od Karla Jurišić

Jogurt je mliječni proizvod koji mi nikada ne može dosaditi, a osobito zbog svojih nutritivnih vrijednosti. Voćni jogurt sam obožavala kao mala te sam najviše voljela jesti Jogobellu od jagode ili višnje. Ovaj voćni jogurt mi je i dan danas najbolji voćni jogurt koji sam ikada probala, tako da sam isto imala problema s prelaskom na obični jogurt.

Voćni jogurti su toliko ukusni zbog količine šećera kojeg imaju u sebi. To ne znamo jer smatramo da je to svejedno jogurt, a jogurt je zdrav. 

Istina je da voćni jogurt sadrži puno šećera, a jako malo pravog voća tako da zapravo nemamo puno koristi od njega. Kada bi prešli na običan jogurt, dobili bi puno koristi od njega kao što su potrebne bjelančevine ili proteini i kalcij, koji je ključan za razvoj naših kostiju. Također, vrlo je dijetalan pa nećete imati grižnju savjesti konzumirati ga.

+1 glas
Mihael Fernežir od Mihael Fernežir

Rekao bih da ovdje, kada je riječ o ne samo jogurtima, već općenito o bilo kakvoj hrani, onda je tu dosta različitih ukusa zbog kojih se često vode brojne rasprave. Pošto se ukusi razlikuju, onda prema tome netko više voli jednu vrstu nekog jela, dok drugi to nikako ne mogu shvatiti te vole nešto skroz drugačije. Tako je, dakle, situacija i s jogurtima. Netko preferira voćni, a netko običan jogurt. 

Ja, osobno baš i ne volim i ne konzumiram jogurte, ni voćne ni obične. No, mišljenja sam da su voćni ipak nešto malo zdraviji od običnog. Ne kažem da običan jogurt nije zdrav, ali mislim da se upravo zbog tog voćnog faktora mora reći da su ipak voćni jogurti zdraviji i bolji za ljudski organizam. Čini mi se da su i voćni jogurti nešto malo, neznatno, skuplji od običnih te bih vam savjetovao, ako su vam fini i jedni i drugi da se ipak odlučite na korištenje i konzumiranje običnog jogurta.

Slična pitanja

3 odgovora
1 odgovor
Ivana Basar 07.09.2020. pitanje u rubrici Recepti od Ivana Basar
8 odgovora
Marko Vuljanić 26.11.2020. pitanje u rubrici Hrana i piće od Marko Vuljanić
2 odgovora
1 odgovor
Ivan Gačić 26.09.2020. pitanje u rubrici Hrana i piće od Ivan Gačić
Znatko medijski pokriva


Zagreb
29. i 30. 11. 2023.

ULAZNICE
Znatko medijski pokriva

Prva Hrvatska konferencija o gig ekonomiji

Zagreb
6. 12. 2023.

ULAZNICE

Medijska platforma Znatko

NAJNOVIJE VIJESTI

Impressum | Znatkova redakcija

12.6k pitanja

20.1k odgovora

7.1k komentara

1.6k korisnika

...