Sandra Vukov u rubrici Zdravlje i medicina od
Što su probiotici? Čemu oni služe?

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

4 odgovor(a)

+12 glasa
Pavo Lasić od
odabran od Sandra Vukov
 
Najbolji odgovor

Krajem 2012-e godine, otkriven mi je sindrom irintabilnog crijeva (Nisam smio laktozu, no već pomalo ju vracam u prehranu) te mi je propisano da pijem probiotik.

Probiotik su živi mikroorganizmi ili ''dobre bakterije'' kako ih mnogi zovu. Probiotici služe da daju određeni ''balans'' između dobrih i loših bakterija u našim crijevima.Mikroflora u crijevima se može poremetiti bilo to od starenja, stresa, tokom neke bolesti, prekomjernog uzimanja alkohola te čak korištenja nekih antibiotika. Bitna stvar za naglasiti je da probiotici ne liječu več oštečenu floru nego pomažu da ta flora obavlja poslove kao što je radila u prvobitno stanju. Mikroorganizmi  se zamjenjuju sa prvobitnom i prirodnom florom (crijevima).

Kao što sam rekao ranije, probiotik sam koristio bas za intoleranciju laktoze, te mi je vrlo znacajno pomoglo.

+9 glasa
Karla Jurišić od

Probiotike ćemo naći u hrani kao što je 

  • jogurt, 
  • kefir, 
  • kiseli kupus ili 
  • sir. 

Također ih možemo uzimati u obliku praha te rastopiti u čaši ili u obliku kapsule, koje popijemo sa gutljajem vode. To su mikroorganizmi ili kako ih mi poznajemo 'dobre bakterije' koje nam pomažu u boljoj funkciji naših crijeva te općenite probave.

Pomažu nam u održavanju zdravstvenog stanja, imunološkog sustava, zaustavljaju infekcije te pomažu održavati stabilnu želučano-crijevnu funkciju.

 

+8 glasa
Augustina Kolak od
prikazano od Znatko
Probiotici su žive bakterije koje su dobre za cjelokupni organizam, ali osobito za probavni sustav. To su tzv. dobre bakterije koje pomažu u održavanju zdravlja crijeva. Probiotici se mogu pronaći u suplementima i nekoj hrani, poput jogurta.

Preporučavaju se za korištenje nakon konzumiranja antibiotika, kako bi oporavili crijevnu mikrofloru. Probiotici pomažu u probavi hrane kroz crijeva utječući na živce koji ih kontroliraju.

Neka uobičajena stanja koja liječe su:

sindrom iritabilnog crijeva, upalnu bolest crijeva, infektivni proljev, proljev uzrokovan antibioticima i sl.

Neka istraživanja pokazuju da probiotici pomažu i u liječenju kožnih bolesti, održavanju zdravlja mokraćnih kanala, oralnog zdravlja i u sprječavanju alergije i prehlade.

 

Izvor: https://www.webmd.com/digestive-disorders/what-are-probiotics#2
+2 glasa
Arnela Abadžija od
Probiotici su lijekovi koji omogućavaju obnovu dobrih bakterija najčešće u crijevima prilikom destabilizacije balansa dobrih i loših bakterija javlja se neka bakterijska upala ili poremećaj najčešće sistema organa za varenje ali može obuhvatati i druge sisteme kao što su mokraćni sistem i ostalo. Tada se često prepisuju antibiotici koji uništavaju sve bakterije i dobre i loše ali dobre bakterije su nam potrebne za varenje Tako da bi nam sistem organa za varenje radio loše ukoliko ne bi imali prisutnosti dobrih bakterija pa da bi obnovili potrebno je da uz antibiotike unosimo i probiotike jer dobre bakterije samim tim što učestvuju u razlaganju hrane time jačaju organizam ali se i same bore protiv loših bakterija

Slična pitanja

3 odgovora 394 👀
Christina Khouri 29.11.2020. pitanje u rubrici Zdravlje i medicina od Christina Khouri
2 odgovora 337 👀
4 odgovora 2.4k 👀
3 odgovora 425 👀
3 odgovora 1.1k 👀
Lovro Gorup 10.10.2020. pitanje u rubrici Zdravlje i medicina od Lovro Gorup
3 odgovora 3.9k 👀
3 odgovora 291 👀
Sandra Vukov 13.11.2020. pitanje u rubrici Zdravlje i medicina od Sandra Vukov
3 odgovora 495 👀
Margareta Jurisi 23.10.2020. pitanje u rubrici Zdravlje i medicina od Margareta Jurisi
2 odgovora 307 👀
Znatko predstavlja

Digital Commerce & Business Conference

Umag
od 8. do 12. 05. 2024.

REGISTRACIJA
Znatko predstavlja

Umjetna inteligencija u službi prodaje

Zagreb
24. - 25. 10. 2024.

ULAZNICE

13.8k pitanja

22.5k odgovora

8.4k komentara

1.6k korisnika

...