Ivan Gačić u rubrici Posao od Ivan Gačić
uređen od Znatko
Što je to sabbatical (hrv. sabatikal) i može li zaživjeti u Hrvatskoj?

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

2 odgovor(a)

+5 glasa
Augustina Kolak od Augustina Kolak
prikazano od Znatko

Sabbatical je pauza od posla tijekom kojeg zaposlenici mogu slijediti svoje interese poput putovanja, pisanja, istraživanja, volontiranja ili drugih aktivnosti. Za to vrijeme, zaposlenik je i dalje zaposlen u firmi ili organizaciji, ali ne treba izvršavati svoje uobičajene radne zadatke ili se pojavljivati na radnom mjestu. 

Ova je praksa uobičajena u obrazovnim institucijama; npr. kada profesor uzima semestar ili dva za predavanje na stranom sveučilištu ili za neko istraživanje. 

Što se tiče Hrvatske, to već postoji, naziva se periodom mirovanja kojega sveučilišni profesori većinom uzimaju kako bi proveli neko istraživanje, napisali knjigu ili neki drugi akademski rad. 

+4 glasa
Antoneta Hrgović od Antoneta Hrgović
odabran od Ivan Gačić
 
Najbolji odgovor

Sabbatical,  ili hrvarski, sabatikal je period u kojem radink (a najviše se odnosi na profesore) može na određeno vijeme odstupiti sa svoje pozicije na poslu kako bi se unaprijedio. U tom periodu, radnik može putovati, izučavati raznu literaturu koja se veže na njegovo zanimanje i slično, a sve u svrhu osobnog unaprijeđenja na tom području. Važno je napomenuti kako je to vrijeme radniku plaćeno.

S obzirom da se u Hrvatskoj ovako nešto ne spominje, mogu samo dati svoje iskreno mišljenje, a to je da ovako nešto ne može zaživjeti u Hrvatskoj, bar ne u dogledno vrijeme. Plaće radnika raznih zanimanja, konkreno profesora, ako ćemo uzeti primjer, često su premale tako da bih se usudila reći da je nemoguće da bi i dopust ovog tipa bio plaćen. Nažalost, vjetojatno nitko ni ne bi vjerovao da se osoba želi unaprijediti, već bi opće mišljenje vjerojatno bilo da osoba želi dobivati novce bez da išta radi što, naravno, nije istina.

Augustina Kolak od Augustina Kolak
Takva praksa postoji na hrvatskim sveučilištima, naziva se periodom mirovanja i tada profesori semestar ili dva iskoriste za neko istraživanje, pisanje knjige, članka i sl.
Antoneta Hrgović od Antoneta Hrgović
Nažalost, koliko sam istražila i primijetila u društvu, svejedno se to u Hrvatskoj smatra kao "besposličarenje".

Slična pitanja

4 odgovora 553 👀
3 odgovora 5.1k 👀
Marina Božan 25.09.2016. pitanje u rubrici Posao od Marina Božan
1 odgovor 227 👀
1 odgovor 280 👀
1 odgovor 271 👀
2 odgovora 496 👀
Znatkica 28.10.2020. pitanje u rubrici Posao od Znatkica
Znatko predstavlja

Digital Commerce & Business Conference

Umag
od 8. do 12. 05. 2024.

REGISTRACIJA
Znatko predstavlja

Umjetna inteligencija u službi prodaje

Zagreb
24. - 25. 10. 2024.

ULAZNICE

13.6k pitanja

22.2k odgovora

8.3k komentara

1.6k korisnika

...