Zoran Jurić u rubrici Djeca i roditeljstvo od

Prije, za vrijeme i nakon razvoda.... Da li svako dijete treba znati "istinu" o razlozima razvoda i odnosima roditelja?

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

5 odgovor(a)

+22 glasa
Ivana Horžić od
odabran od Zoran Jurić
 
Najbolji odgovor

Smatram da je za dijete i njegovo mentalno zdravlje najbolje reći mu istinu. Naravno da se to ne treba i neće učiniti odjednom, bez pripreme djeteta na to. Djeca su izuzetno osjetljiva i jako povezana uz roditelje. Nakon što saznaju da im se roditelji rastaju većina djece smatra da im se raspada cijeli život. 

Upravo tada bi oba roditelja trebala sjesti zajedno sa djetetom i popričati s njim. Reći mu istinu vezano uz njihov razvod, pokušati ga umiriti. Treba djetetu lijepo objasniti da to nije kraj njihova odnosa s djetetom, da ga oboje vole i oboje će uvijek biti uz njega. Vezano uz sve to može se i porazgovarati sa stručnom osobom kojoj će roditelji objasniti situaciju, te će i ona njima objasniti što smatra da je najbolje za zdravlje toga djeteta, za njegov normalan nastavak odrastanja i života. No najbitnije je uvijek biti iskren prema djetetu i pokazivati mu prijeko potrebnu ljubav u takvim trenutcima. 

+16 glasa
Karla Jurišić od

Razvod za djeteta može biti vrlo stresna situacija. Dijete to možda ne pokazuje, ali ono je svjesno svega što se događa oko njega. Njihov mozak je kao spužva i vrlo rano i lako razviju traume. Ako niste u dobrom odnosu sa svojim partnerom, izbjegavajte međusobne svađe pred djetetom jer će one na njega imati vrlo negativne posljedice. Također, stvoriti će pogrešnu sliku odnosa između dvoje ljudi, jer sve što vi radite pred njim, ono će smatrati normalnim.

Što se tiče razloga razvoda, mislim da dijete ne mora znati svaki detalj, ali trebalo bi znati okvirni razlog zbog čega su se majka i otac odlučili razvesti. Dijete će razumjeti da nešto nije u redu, a ovime ćete mu barem malo pomoći shvatiti što se događa oko njega. Kada odraste i postane racionalno razmišljati, onda možete porazgovarati o malo dublje o razlozima, ukoliko će ga to zanimati.

+15 glasa
Sandra Vukov od
Osobno sam kao malo dijete na početku osnovne prošla kroz razvod roditelja i nikad mi to nije predstavljalo nikakvu stresnu situaciju jer su me roditelji pokušali skroz odvojiti od nekih njihovih problema ako su ih imali i zaokupirati me u svom dječijem svijetu u kojem sam stvarno bila sretna i mogu reći da sam bila jedna od najsretnijih djevojčica jer se za mene uvijek sjećaju da dok su sva djeca igrala zajedno i vadila stvari, pokazivala od igračka tko je šta dobio, ja bi negdje bila zaokupirana sa cvijećem, trčala za pesekima vani (dok ih se današnja djeca boje i vrište kad ih vide jer ih roditelji ne odgajaju na način da ih uče da je pas dio prirode) ili bi mi zaokupiralo pažnju čim bi vidjela da netko u kavezicu ima neku životinjicu, stvari me uopće nisu zanimale. Uživala bi sama sa sobom i dugo sam bila nezainteresirana za odrasle stvari dok se u 5tom osnovne već moglo među vršnjacima čuti što su kondomi ili seks, što je žalosno.

Nije me nikada zanimalo previše razvod jer su roditelji ostali složni oko mene i sve mi je ostalo isto, nisam gledala roditelje kako se svađaju niti sam slušala uvrede, niti su se iskaljivali jedni na drugom oko mene tko će me kada vidjeti odnosno neće vidjeti, jednako sam ih imala oboje, s obzirom na to nikako ne mislim svoje dijete jednog dana upletati u odrasle stvari jer šta ja imam malom dijetetu govoriti ozbiljne probleme ali stvarno postoje takve osobe koje pričaju loše djeci o njihovom bivšem partneru, dijetetovom roditelju i to mi je za svaku osudu, na tome bi trebao poraditi centar za socijalnu skrb i sudac kada odlučuje kod koga će dijete živjeti jer ako osoba ima potrebu dijetetu govoriti negativne probleme u vezi odraslih osoba, takva osoba ne bi trebala imati dijete. Ovdje govorimo o djeci, djeca trebaju ostati što duže djeca a mi odrasli bi se trebali fokusirati da su naša djeca sretna u djetinjstvu.
+13 glasa
Pavo Lasić od

Po mom misljenju, vrlo je bitno obavijestit tj. reci svom dijetetu da se vi kao roditelji rastajete jednog od drugog, jer dijete treba znati istinu.

Kako uobiti reci svome djetetu ili djeci da se rastajete?

  • oba roditelja moraju biti prisutni na razgovoru s djetetom
  • istinu moraju reći na način koji je prilagođen dobi djeteta, da to dijete razumije.
  • za vrijeme razgovora treba biti smiren i samoupozdan
  • bitno je da smo iskreni i bitno im je dati do znanja da ste pokusali sve da spasite brak
  • treba im dati do znanja da ih vi unatoc svemu jos volite
  • bitno je sve predstaviti kao zajednicku odluku
  • Vrlo im je bitno naglasiti da kad se odrasli prestanu voljeti i kad se razvedu, da oni ne prestaju voljeti svoju djecu
  • ako nesto nisu djeca razumjela, obavezno im dati da pitaju pitanja

Djeca ponekad pomislu da su oni razlog zasto se roditelji rastaju, te znaju nastati veliki problemi. Bitno im je dosta puta naglasiti da oni nisu taj razlog rastanka između njih.

+10 glasa
Sara Adžić od
Smatram da bi dijete trebalo znati razlog prekida roditelja, ali da taj razgovor mora biti prilagođen djetetovoj dobi. S obzirom da je to vrlo stresno razdoblje u djetetovom životu uputno je posavjetovati se sa dječjim psihologom. Dijete mora znati su se roditelji rastali i mora ga se upoznati sa promjenama koje slijede, a o samim razlozima rastave treba popričati kada za to dođe vrijeme. Naravno da ukoliko je razlog rastave prevara jednog od roditelja, a dijete ima do 14 godina, da mu se neće baš reći točan razlog, ali jednog dana kada dijete postane zrelije i sposobnije vještije upravljat svojim emocijama, zaslužuje znati istinu. Naime, ukoliko sam je razlog rastave traumatičan i to se iznese djetetu na takav način na njega se stavlja veliki emocionalni teret. Osjeća se da mora birati između dva roditelja, nalazi se u srediti i ne zna koga bi trebalo "više ili manje voljeti". Tako da je odgovor, da, djeca bi trebala znati razlog rastave, ali bi to trebalo biti prilagođeno njihovoj dobi.

Slična pitanja

Znatko predstavlja

Umjetna inteligencija u službi prodaje

Zagreb
24. - 25. 10. 2024.

KUPI ULAZNICU
Znatko predstavlja

Najnoviji trendovi u IT industriji

Zagreb
28. i 29. 11. 2024.

KUPI ULAZNICU

14.1k pitanja

22.9k odgovora

8.7k komentara

1.6k korisnika

...