2.8k pregleda
Marinko Zadro u rubrici Web Poslovanje od Marinko Zadro
Svi govore o njoj a mene zanima što je to fiskalizacija i čemu služi? Hvala.

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

3 odgovor(a)

+8 glasa
Hrvoje Novak od Hrvoje Novak
odabran od Marinko Zadro
 
Najbolji odgovor

Pojednostavljeno rečeno - fiskalizacija je proces boljeg praćenja naplate poreza.

Fiskalizacija je skup mjera kojima se uvodi nadzor nad izdavanjem računa u gotovinskom prometu, a koji je stupio na snagu 1. siječnja 2013. godine. Provodi se računalnim povezivanjem putem interneta sa sustavima Porezne Uprave RH. Odnosi se na sva plaćanja obavljena novčanicama i kovanicama, karticama, čekovima i sličnim načinima plaćanja.
 
Smisao provedbe fiskalizacije uvođenje je nadzora nad prometom gotovinom te postavljanje jedinstvenih normi u cilju omogućavanja ravnopravnog tržišnog nadmetanja. Obveznicima koji mjere fiskalizacije ne uvedu i ne sprovode - onemogućiti će se poslovanje, te će biti kažnjeni.

Čitao sam da kažu da je fiskalizacija model naplate poreza za zemlje u tranziciji kao što je Hrvatska ili Srbija. Nije istina da je fiskalizacija implementirana samo u zemljama u tranziciji, jer Italija je zemlja koja je osmislila fiskalizaciju, ali je istina da je najveći problem naplate poreza u zemljama u tranziciji. Na osnovu ovog zadnjeg onda se i najviše fiskalizacija koristi u zemljama tranzicije.

A evo i na koga se fiskalizacija primjenjuje. Prema prijedlogu Zakona o fiskalizaciji u prometu gotovinom, obveznikom fiskalizacije smatraju se sljedeće osobe:
 • Fizička osoba obveznik poreza na dohodak od samostalne djelatnosti (obrt i s obrtom izjednačene djelatnosti, slobodna zanimanja te pod određenim uvjetima djelatnost poljoprivrede i šumarstva)
 • Fizička osoba obveznik poreza na dobit
 • Pravna osoba obveznik poreza na dobit (trgovačka društva i ostali)
 • Mali obveznik fiskalizacije - kategorija je namjenjena obveznicima koji obavljaju djelatnost u manjem obimu (mali obveznici su fizičke osobe kojima se dohodak utvrđuje u paušalnom iznosu prema Zakonu o porezu na dohodak)
Fiskalizacija se ne primjenjuje na određene skupine djelatnosti navedene u samom Zakonu:
 • prodaja karata ili žetona u putničkom prometu,
 • prodaja ulaznica,
 • prodaja na tržnicama,
 • prodaja novina i dnevnog tiska,
 • prodaja vlastitih poljoprivrednih proizvoda,
 • prodaja proizvoda i/ili usluga u poštanskom prometu,
 • zaprimanje uplata za sudjelovanje u igrama na sreću i zabavnim igrama,
 • prodaja robe ili usluga putem prodajnih automata,
 • pružanje bankarskih usluga,
 • ostvareni prometi evidentirani preko mjernih instrumenata (električna energija, plin, voda, telefon i slično), od energetskih, komunalnih, elektroničkih komunikacija i drugih pravnih osoba.
+6 glasa
Ivan Bilić od Ivan Bilić

Fiskalizacija je skup mjera koju provode obveznici fiskalizacije kako bi putem Internet veze Poreznoj upravi omogućili efikasniji nadzor ostvarenog prometa u gotovini - svaki račun se prilikom izdavanja šalje na CIS server Porezne uprave, a od CIS-a se dobije JIR kod koji se ispisuje na računu zajedno s ostalim obveznim elementima računa.

Što znače kratice CIS i JIR?

 • CIS - Centralni Informacijski Server
 • JIR - Jedinstveni Indentifikator Računa

Kada je potrebno fiskalizirati račune?

Potrebno je fiskalizirati svaki račun za isporučena dobra ili obavljene usluge koji je plaćen gotovinom (novčanicama ili kovanicama koje se smatraju platežnim sredstvom), karticama, čekom ili drugim sličnim načinima plaćanja, osim plaćanja na transakcijski račun kod banaka (virmanom), ako Zakonom o fiskalizaciji drukčije nije uređeno.

+5 glasa
Dario Volarić od Dario Volarić

Fiskalizacija znači provedbu mjera radi uvođenja nadzora nad izdavanjem računa koji se plaćaju u gotovini, a cijela ideja se bazira na postavljanju elektroničkih uređaja koji su putem internetske veze povezani sa Poreznom upravom koja svaki izdani račun evidentira.

Fiskalizacija je obveza izdavanja računa preko elektroničkih naplatnih uređaja izravno povezanih s Poreznom upravom. Zakonom o fiskalizaciji se namjerava uvesti potpunija kontrola i nadzor Porezne uprave nad prometom poduzetnika koji isporuke dobara i usluga naplaćuju u gotovini, s ciljem bolje naplate poreza, suzbijanja sive ekonomije i smanjivanja poreznih utaja. Pri tome se pojam gotovinske naplate definira šire od dosadašnjih definicija, pa se osim izravne predaje novčanica pod gotovinskom naplatom smatra i plaćanje čekovima, kreditnim karticama i drugim sredstvima plaćanja, sve osim izravnog plaćanja preko transakcijskih bankovnih računa. Obveznici provođenja fiskalizacije pravne su i fizičke osobe obveznici poreza na dobit i fizičke osobe obveznici poreza na dohodak od samostalne djelatnosti. Ustanove, udruge i druge pravne osobe koje nisu obveznici poreza na dobit nemaju obvezu fiskalizacije iako možda neke isporuke naplaćuju u gotovini.

Poduzetnici koji ostvaruju promete prodajom karata i žetona u putničkom prometu, prodajom ulaznica, prodajom na tržnicama, od prodaje tiska, vlastitih poljoprivrednih proizvoda, prodajom proizvoda i usluga u poštanskom prometu, od igara na sreću i zabavnih igara, prodajom putem automata, pružanjem bankarskih usluga i poduzetnici koji ostvareni promet evidentiraju preko instaliranih mjernih uređaja (npr. struja, plin, telefon) nisu obveznici fiskalizacije.
Neki od tih poduzetnika ni prema propisima o porezu na dodanu vrijednost ne moraju izdavati račune. Predviđeno je da osim nabrojenih, Vlada može na prijedlog ministra financija donijeti odluku o oslobađanju neke djelatnosti od obveze fiskalizacije.

Slična pitanja

1 odgovor
1 odgovor
1 odgovor
Znatko medijski pokriva


Zagreb
29. i 30. 11. 2023.

ULAZNICE
Znatko medijski pokriva

Prva Hrvatska konferencija o gig ekonomiji

Zagreb
6. 12. 2023.

ULAZNICE

Medijska platforma Znatko

NAJNOVIJE VIJESTI

Impressum | Znatkova redakcija

12.6k pitanja

20.1k odgovora

7.1k komentara

1.6k korisnika

...