2.8k pregleda
Punk Princeza u rubrici Hrana i piće od Punk Princeza [Aktivan] (112 bodova)
Mogu li se domaće njoke odmah nakon pravljenja zalediti i ima li štetnosti u njima kad ih odledimo za kuhanje?

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

4 odgovor(a)

+3 glasa
Ivana Horžić od Ivana Horžić [Megaktivan] (14.0k bodova)

Naravno sve ovisi o kojoj vrsti njoki je riječ. Onoj napravljenoj kod kuće ili kupovnim njokama. 

Danas se njoke većinom prave od krumpira i bez jaja, samim time je bitno da imate to na umu ukoliko ih odlučite sami praviti. Kada ih napravite bitno je da se oni malo odstoje vani ili čak najbolje u hladnjaku (10-tak minuta) da budete sigurni da su suhe, da nije ništa bilo mokro, stol i sl. Te da su se malo zamrznule. Osobno tako činim sa svim tjesteninama koje sama pravim i kasnije stavljam u zamrzivač. Također ih oblikujte prije zamrzivanja jer kasnije to neće biti lako moguće. Nakon što ih stavite u zamrzivač ne postoji neki određeni rok koliko domaće njoke mogu stajati tako, no svakako je preporuka pojesti ih što prije. 

Ukoliko kupite njoke u trgovini s prehranom one su također rađene od krumpira. Na njima piše da ih je najbolje držati na temperaturi od 2°C te da tako mogu stajati otprilike 2 mjeseca, te ih u tom periodu trebate pojesti. 

+2 glasa
Monika Matijević od Monika Matijević [Superaktivan] (1.7k bodova)
Kućno izrađene njoke je najbolje smrznuti odmah nakon što smo ih oblikovali, sirove. Njoke je potrebno pojedinačno staviti na pek papir i staviti u zamrzivač da se prvo pojedinačno zamrznu. Nakon sto se njoke zamrznu, potrebno ih je staviti u vrećicu prikladnu za zamrzavanje, te pohraniti u zamrzivač. Tako zamrznute njoke u zamrzivaču mogu trajati barem 2 mjeseca.

Nipošto nije dobro njoke smrzavati zajedno prije nego ih pojedinačno zamrznemo jer će se zaljepiti jedne za drugu.

Također nije najbolja ideja zamrzavati već skuhane njoke jer će to znatno smanjiti vrijeme u kojem možete držati njoke zamrznutima prije konzumacije.

Možete smrznuti i njoke kupljene u trgovini,postupak je isti kao i kod njoki napravljenih kod kuće.
+2 glasa
Mihael Fernežir od Mihael Fernežir [Megaktivan] (15.8k bodova)

Što se njoka koji su izrađeni kod kuće tiče, oko njih ima dosta upitnika kako ih je najbolje održavati i gdje i kako s onima koje odmah ne konzumiramo. Moje je mišljenje da se mogu odmah zalediti, ustvari ne samo da se mogu već da je to i najbolja opcija, odnosno najbolji način da vam traju što duže.

Također, kod samog procesa zamrzavanja potrebno je obratiti pozornost na nekoliko sitnih, ali vrlo bitnih detalja koji će vam omogućiti nesmetanu buduću konzumaciju istih. Najbitniji detalj je taj da te njoke koje zamrzavate morate na neki način odvojiti jedne od drugih, odnosno nipošto se ne smiju dodirivati jer bi se tako u procesu zamrzavanja primili/zalijepili jedan za drugog i onda bi ih bilo nemoguće odvojiti jednom kad ih poželimo pojesti. Također, pazite na to da stavite kuhati točno onoliko njoka koliko ćete pojesti jer ako skuhate previše i zatim poželite smrznuti ove već skuhane, onda to neće biti dobro jer ćete u tom slučaju morati vrlo brzo te njoke pojesti.

–2 glasa
Pavo Lasić od Pavo Lasić [Ekstraktivan] (9.9k bodova)

Vrlo je bitno da se informirate prije nego sto nesto idete raditi s hranom, u ovom primjeru zamrznuti je. Ako krivomice zamrznemo neko jelo, to moze biti fatalno za nas, jer upravo ta hrana moze razviti opasne bakterije.

Njoke ili bilo koja druga kuhana tjestenina se smije stavljati u zamrzivac no samim zamrzavanjem njoka ce se unistiti bilo kakva tekstura i okus tjestenine koju je prije imala. Tjestenina uvlaci vlagu u sebe koja tada postaje gnjecava i bude u raspadnutom stanju.

U ovom slučaju je njoke najbolje drzati u dubokom zamrzivacu do 3 mjeseca.

Monika Matijević od Monika Matijević [Superaktivan] (1.7k bodova)
Njoke uopće nisu tjestenina.
Pavo Lasić od Pavo Lasić [Ekstraktivan] (9.9k bodova)
Zapravo, jesu. Naravno ovisi o kojim njokama mislite, jer postoje recimo i njoke od krumpira koje se ne pravu od tijesta te one ne spadaju pod tjesteninu. Prave originalne njoke se pravu od tijesta.
Monika Matijević od Monika Matijević [Superaktivan] (1.7k bodova)
Kada se govori o njokama danas, misli se na njoke od krompira. Gdje god upišete njoke i recept za njoke, jako ćete teško naći recept za njoke bez krompira, jer se krompir podrazumijeva. Ukoliko želite naći recept bez krompira, morat ćete izričito upisati da tražite recept za njoke bez krompira. Ako ćemo već ulaziti u povijest i porijeklo njoki, one postoje još iz razdoblja Rimske Republike, međutim krompir se koristi u izradi njoki još od 16./17.st. Tako da ..
Ivan Gačić 25.11.2020. pitanje u rubrici Hrana i piće od Ivan Gačić [Ekstraktivan] (7.1k bodova) Jesu li njoke tjestenina i zašto?

Slična pitanja

1 odgovor 231 pregleda
2 odgovora 597 pregleda
2 odgovora 267 pregleda
1 odgovor 209 pregleda
2 odgovora 288 pregleda
Znatko medijski pokriva

CRO commerce 2022Najnoviji eCommerce trendovi na četvrtoj CRO commerce konferenciji u organizaciji trgovaca

Zagreb, 07.10.2022.

ULAZNICE
Znatko medijski pokriva

Prijava
Znatko medijski pokriva


Ignite the Spark

Zagreb, 13.10.2022.

ULAZNICE
Znatko medijski pokriva

‘ko?VA! Konferencija VIRTUALNI ASISTENT


Prva konferencija u Hrvatskoj namijenjena virtualnim asistentima i svima koje zanima svijet virtualne asistencije

Zagreb, 21.10.2022.

Ulaznice putem ENTRIO sustava
Znatko medijski pokriva


Phygital – the future of retail!

Konferencija namijenjena robi široke potrošnje (FMCG).

22.10.2022.
Mozaik Centar Zagreb


PRIJAVA
Znatko medijski pokriva

20. ZFF
Zagreb Film FestivalZagreb, 23.-30.10.2022.

Prijave uskoro!

Medijska platforma Znatko

NAJNOVIJE VIJESTI

Impressum | Znatkova redakcija

Gdje pratiti Znatka?[ Pretraživanje Znatka ]

9.3k pitanja

14.8k odgovora

3.2k komentara

1.4k korisnika

...