1.3k pregleda
Marko Vuljanić u rubrici Hrana i piće od Marko Vuljanić (289 bodova)
prikazano od Marko Vuljanić
Koja je točno razlika između trajnog i svježeg mlijeka? Koliko je svježe mlijeko zdravije?

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

4 odgovor(a)

+3 glasa
Augustina Kolak od Augustina Kolak (13.6k bodova)
prikazano od Znatko
Naziv "trajno mlijeko" se koristi za mlijeko koje je tretirano na posebne načine da bi se pomoglo da duže traje van hladnjaka. Koristi od trajnog mlijeka su jednake kao kod bilo koje druge vrste, jer sadrži iste esencijalne hranjive sastojke.

Razlika između svježeg i trajnog mlijeka je u načinu obrade. Svježe mlijeko se zagrijava na 74 stupnja, 15 sekundi, a trajno na 140 stupnjeva 2 sekunde. Povećana temperatura na kojoj se obrađuje trajno mlijeko rezultira smanjenjem bakterija i enzima otpornih na toplinu u odnosu na mlijeko koje prolazi redovnu pasterizaciju, što mu daje produženi vijek trajanja.

Izvor: https://www.dairy.com.au/products/milk/long-life-milk#:~:text=The%20difference%20between%20fresh%20and,%C2%B0C%20for%2015%20seconds.&text=Long%20life%20milk%20can%20be,fresh%20milk%20within%20seven%20days.
+2 glasa
Mihaela Blažeka od Mihaela Blažeka (20.1k bodova)
odabran od Marko Vuljanić
 
Najbolji odgovor
Sirovo mlijeko, a to se odnosi na domaće i svježe mlijeko koje nije uništeno raznim industrijskim obradama, jako je zdrava hrana koja doprinosi našemu zdravlju. To se, naravno, odnosi i na sve proizvode koji su nastali od takvog mlijeka. No, kao i sa svime danas, problem je što do nas, na police dućana, ne dolazi to najzdravije moguće mlijeko nego mlijeko koje je uništeno i otrovano raznim preradbama. Tako ono mlijeko koje se prodaje kao „svježe mlijeko“ nije ni blizu tome da bude svježe. Zapravo je razlika između svježeg i trajnog mlijeka samo u temperaturi i vremenu pasterizacije.
+1 glas
Pavo Lasić od Pavo Lasić (10.0k bodova)

U nekoliko vrsta trajnog mlijeka je nađeno da sadrži određene toksine  kao sto je aflatoksin. Cak u jedno vrijeme je u 70% trajnih mlijeka u Republici Hrvatskoj je utvrđeno da ima aflatkosina vise nego sto je dopusteno, sto je vrlo zabrinjujuc podatak. Tada se to dogodilo trajnom mlijeku Dukatu (3,8% masti) i trajnom mlijeku Meggleu (2,8% masti).

Bitna razlika između trajnog i svjezeg mlijeka je u cijeni. Svjeze mlijeko je skuplje nego sto je bilo koje trajno mlijeko sto govori puno o kvaliteti svjezeg mlijeka. Svjeze mlijeko da se ucini sigurnijim,nad njemu se provodi pasterizacija ili neka kratka sterilizacija, jer ako se to ne obavi, u svjezem sirovom mlijeku mogu ostati bakterije, virusi i ostale mikrobe.

Kad je svjeze mlijeko sterilizirano, ono je nasjigurnije i najzdravije za piti.

0 glasa
Mihael Fernežir od Mihael Fernežir (16.0k bodova)

Kada je riječ o mlijeku, u dućanima možemo vidjeti dvije različite vrste tog proizvoda. Naravno, tu se radi o svježem te o trajnom mlijeku. Iako na prvi pogled dva potpuno ista proizvoda, oni to nisu nego se razlikuju u nekoliko stvari. To naravno možemo zaključiti po tome što su odvojeni u različita pakiranja i što se nerijetko cijene malo razlikuju.

Trajno mlijeko ima duži rok trajanja te je zbog toga nekim korisnicima koji rjeđe konzumiraju mlijeko upravo ono privlačnije i draže. No, oni koji na svakodnevnoj bazi koriste mlijeko reći će da im je puno bolje i kvalitetnije svježe mlijeko. Ja bih se složio s ovom drugom tvrdnjom, odnosno s mišljenjem da je svježe mlijeko bolje. To je tako zato što je prirodni i logični rok trajanja mlijeka svega par dana i prema tome puno je bolje i zdravije mlijeko koje toliko i vrijedi prema napisanom roku. Trajnom mlijeku bilo je potrebno dodati neke ne toliko zdrave i prirodne supstance kako bi mu se produžio rok trajanja te mi je zbog toga bolje i finije svježe mlijeko, a svakako mislim da je i zdravije.

Slična pitanja

2 odgovora
Ivana Mačić 28.09.2021. pitanje u rubrici Hrana i piće od Ivana Mačić (6.7k bodova)
8 odgovora
Marko Vuljanić 26.11.2020. pitanje u rubrici Hrana i piće od Marko Vuljanić (289 bodova)
2 odgovora
Marko Vuljanić 28.11.2020. pitanje u rubrici Hrana i piće od Marko Vuljanić (289 bodova)
Znatko medijski pokriva

Zagreb, 29. i 30.11. 2022.

ULAZNICE
Znatko medijski pokriva

GAME CHANGERPrva poslovna gaming i metaverse konferencija

Zagreb, 01.12.2022.

KOTIZACIJE
Znatko medijski pokriva

NEM Zagreb 2022Središnje mjesto okupljanja producenata, scenarista, produkcijskih kuća, predstavnika FTA televizija, pay TV kanala, streaming servisa te ostalih stvaratelja sadržaja

Zagreb, 07. - 09.12.2022.

ULAZNICA
Znatko medijski pokriva

WINE EnoGASTRO Vip Event 2023Rijeka, 1. ožujka 2023.
Novigrad (Istra), 3. ožujka 2023.
Split, 15. ožujka 2023.
Zadar, 17. ožujka 2023.
Zagreb, 29. ožujka 2023.

Besplatan ulaz za uzvanike

Medijska platforma Znatko

NAJNOVIJE VIJESTI

Impressum | Znatkova redakcija

Gdje pratiti Znatka?[ Pretraživanje Znatka ]

9.6k pitanja

14.7k odgovora

3.4k komentara

1.4k korisnika

...