128 pregleda
Nikolina Šrajbek u rubrici Zdravlje i medicina od Nikolina Šrajbek [Turboaktivan] (54.6k bodova)
Jesu li sapuni izrađeni kod kuće bolji od onih kupljenih u dućanu?

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

2 odgovor(a)

+8 glasa
Ana Karabatić od Ana Karabatić [Aktivan] (272 bodova)

Ne može se točno reći što je prirodni sapun. Postoji COSMOS standard koji ugrubo rečeno ozačava što spada pod "prirodnu" kozmetiku. Naprimjer umjetni mirisi nisu dozvoljeni po COSMOS standardu ali eterična ulja jesu.

Sapuni rađeni kod kuće mogu ispasti naopako, mogu biti lužnati, mogu imati iritativnih sastojaka, tako da je vrlo teško reći da su domaći sapuni bolji od industrijskih po tom ključu.

Međutim sapuni rađeni hladnim postupkom imaju višak ulja i glicerin što nije slučaj kod konvecionalnih industrijskih sapuna. Također uglavnom se stavljaju dodaci koji spadaju pod COSMOS standard što znači da nemaju nepotrebnih kemikalija.

Od domaćeg sapuna ne možemo očekivati nikakva terapeutska svojstva ali možemo očekivati da je blaži prema našoj koži i da ne pogoršava probleme ukoliko imamo osjetljivu kožu.

Ana Karabatić
Sapunerija Rustika // OPG Delić
https://sapunerija.com/

+6 glasa
Mia M. od Mia M. [Ekstraktivan] (7.5k bodova)
odabran od Nikolina Šrajbek
 
Najbolji odgovor

Svaki prirodni sapun izrađen kod kuće obično nastaje mješanjem biljnih ulja i maslaca koji su bogati hranjivim tvarima, vitaminima te anti-oksidansima. 

Sapun koji se kupuje u dućanu nastaje proizvodnim kemijskim procesima i to najčešće kao mješavina kemikalija i dodataka. Takav sapun kupljen u dućanu se označava kao sredstvo za sapunanje tijela ili kao dezodorans. Njihov sastav najvećim dijelom se sastoji od deterdženta koji je izmiješan koktelom surfaktanta i površinski aktivnih kemijskih tvari.

Prirodno izrađeni sapun su zbog ovog gore navedenog jedna sasvim druga priča. Kako prirodno izrađeni sapuni kod kuće nemaju nepotrebne kemijske sastojke i druge dodatne kemikalije koje bi bile štetne za vašu kožu, odlična su i hranjiva zamjena za kemijski odnosno industrijski izrađene sapune.

Slična pitanja

2 odgovora 120 pregleda
2 odgovora 231 pregleda
1 odgovor 120 pregleda
Lovro Gorup 11.11.2020. pitanje u rubrici Osobni razvoj od Lovro Gorup [Superaktivan] (3.4k bodova)

Gdje pratiti Znatka?[ Pretraživanje Znatka ]

8.4k pitanja

13.5k odgovora

2.8k komentara

1.3k korisnika

...