603 pregleda
Antoneta Hrgović u rubrici Stanovanje od Antoneta Hrgović [Megaktivan] (17.3k bodova)
promjena rubrike od Znatko
Što je to potpuri? Zašto tako ugodno miriše?

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

2 odgovor(a)

+7 glasa
Karla Jurišić od Karla Jurišić [Turboaktivan] (28.2k bodova)
odabran od Antoneta Hrgović
 
Najbolji odgovor

Potpuri možemo definirati kao mirišljavu mješavinu suhog bilja. Služi kao dekoracija koja se stavlja u zdjelu, na elemente, po podu, a vrlo lijepo izgleda na bijeloj boji na kojoj dolazi do izražaja zbog svoje lijepe boje. Ova mješavina se sastoji od velikog broja osušenog voća ili biljaka, a miris može dobivati umjetnim dodatkom parfema, začina ili ulja. 

 

Ta mješavina potječe još iz Francuske iz 17. st, gdje su znali sakupljati razno bilje te ostaviti preko ljeta na sušenje. Kada su se biljke osušile, samljeli su ju te dodali mirise koji su dali upotpunjen doživljaj potpuriju. 

Osim u dekorativne svrhe, potpuri može imati i ljekovite svrhe te pomaže kog glavobolje, prehlade, gripe ili brohnititsa upravo zbog mješavine ljekovitih biljaka koji nam pomažu u ozdravljenju. 

Sandra od Sandra [Ekstraktivan] (8.6k bodova)
Hej Karla, super odgovor Kako se stavlja ta slika da se ne vidi link ?
+4 glasa
Sandra od Sandra [Ekstraktivan] (8.6k bodova)
Potpuri je mješavina suhih, prirodno mirisnih biljnih materjala koja se koristi za pružanje nježnog prirodnog mirisa, obično u stambenim uvjetima i često se stavlja u ukrasnu zdjelu. Smjesa za potpuri trajat će četiri do šest tjedana. Da bi ste osvježili miris u bilo kojem trenutku, malo ga promiješajte i dodajte svježe kapi esencijalnog ulja. Da bi dugotrajnije očuvali miris, svako malo pomičite svoj potpuri u posudi, ako je u vrećici stisnite vrećicu na trenutak da pusti miris. Držite ga dalje od izravne sunčeve svjetlosti i propusnih mjesta, tako ćete takodjer održati njihovu boju.

Slična pitanja

2 odgovora 112 pregleda
2 odgovora 313 pregleda
1 odgovor 149 pregleda
1 odgovor 1.1k pregleda
1 odgovor 261 pregleda
1 odgovor 115 pregleda
1 odgovor 93 pregleda
2 odgovora 3.4k pregleda
1 odgovor 58 pregleda

Gdje pratiti Znatka?[ Pretraživanje Znatka ]

8.4k pitanja

13.6k odgovora

2.8k komentara

1.3k korisnika

...