661 pregleda
Augustina Kolak u rubrici Financije od Augustina Kolak
promjena rubrike od Znatko
U kojoj banci je najbolje štedjeti?

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

3 odgovor(a)

+10 glasa
Marin Barić od Marin Barić

Najbolje je štedjeti u banci koja ima najveću kamatu na najduži rok.

Uglavnom se to postiže tzv. oročenom štednjom u kojoj "zamrznete" Vašu ušteđevinu (novac) na duži vremenski rok, a to bi bilo na jednu, pet ili više godina.

Pazite, od kamate za svaku godinu štednje trebate oduzeti trenutnu godišnju inflaciju. Dakle, kamata MINUS inflacija. Npr. ako je godišnja kamata 2% u banci (ona koju reklamiraju), a godišnja inflacija 1% (HNB web stranice imaju povijest svih inflacija unazad nekoliko godina), ukupni prinos na oročeni depozit u toj godini će biti 2% - 1% => 1%. Evo i na primjeru od 10.000 kuna oročenog depozita u nekoj banci, za godinu dana zaradite 200 kn no to će Vam realno (kupovna moć) biti 100 kn.

Da li Vam se isplati štedjeti? Štednja je nekada imala veće kamate nego što ste npr. mogli zaraditi iznajmljivanjem stana. Danas to više nije slučaj. Štedna kamata se mijenja na tržištu kao i cijena dionice. Sporije, ali se mijenja.

Postojao je prije i izdašniji poticaj države za stambenu štednju, ali su te poticaje srezali kroz minule godine.

Prema mom iskustvu, štednja se više isplatila prije 10ak, 20ak ili 30ak godina. A sada se više ne isplati. Problem velike količine novca u Hrvatskoj na štednji je višestruk. Stanovništvo masovno štedi, ali je to besmisleno. Vezan je uz financijsku (ne)pismenost Hrvata, te nepovjerenje u druge financijske instrumente ulaganja. Pa i cijelu investicijsku apatiju u kojoj se Hrvatska našla zadnjih godina. Npr. ulaganje u dionice je nepovjerljivo jer npr. u "aferi Agrokor" HANFA nije pravovremeno zaštitla male dioničare koji su jako puno novaca izgubili na burzi iako se HANFA opravdala da je reagirala kada je mogla/saznala - što je u konačnici ipak značajno narušilo povjerenje dioničara koji su tada masovno otišli s burze dionica. No, "afera Agrokor" nije bila jedina afera vezana uz narušavanje povjerenja u investiranje u domaće dionice. Pa se štednja kod nas opet pokazala, ako ne isplativom - onda sigurnijim oblikom financijskog oplemenjivanja novca.

Kako su kamate na štednju danas kod banaka u Hrvatskoj male, čak potencijalno i uskoro negativne (gubite novac na štednji!) te nema povjerenja u ulaganje u druge financijske oblike, štedjeti odnosno investirati u Hrvatskoj ne bih više preporučio. Prije sam bio suprotnog stajališta, ali nakon godina iskustva nisam.

Moj odgovor je nemojte štedjeti u banci. Barem kakvo je sada stanje odnosno kakva je ponuda i kakva je inflacija. Ako se promjeni, onda se vratite na prvu rečenicu koja sam napisao na vrhu. Onda nju primijenite! :D :D :D

 

Augustina Kolak od Augustina Kolak
Hvala lijepo na savjetu
+5 glasa
Ivana Mačić od Ivana Mačić
Štedjeti u banci ti je vrlo jednostavan, praktičan i siguran (do 100.000 eur) način čuvanja novca. Dok ne postaneš financijski pismena i shvatiš da novac zbog inflacije sve više gubi na vrijednosti a banke u EU polako ali sigurno uvode negativne kamate na štednju. To znači da ti banke čuvaju tvoj novac i za tu korisnu uslugu traže od tebe protuuslugu odnosno da banci plaćaš što ti čuvaju novac. Potpuno neisplativo i slažem se da se ne isplati štedjeti u banci.

Čitala sam o vremenu kada su prosječne bankarske kamate na štednju bile nešto ispod 10% u Hrvatskoj, ali tome više već dugo nije slučaj. Predlažem ti zato financijsko školovanje te investiranje u neke druge investicije.
–1 glas
IVANA AGATIĆ od IVANA AGATIĆ
Ne može se precizno reći u kojoj je banci najbolje štedjeti, trebali bi prvo otići do svake banke te se raspitati. Sve ovisi o iznosu koji želite staviti na štednju, ovisi i o vrsti štednje koju biste htjeli aktivirati, o kamatnim stopama, ali i o razdoblju tj. vremenu koje mislite ostaviti novac na štednji. Može ovisiti i o tome da li ste već korisnik nekih usluga u određenoj banci pa možda na to možete dobiti određene pogodnosti. Jako je bitno dobro se raspitati o svim uvjetima i pogodnostima.

Slična pitanja

2 odgovora
1 odgovor
Marko Radić 09.02.2016. pitanje u rubrici Financije od Marko Radić
1 odgovor
1 odgovor
Ana Primorac 13.09.2021. pitanje u rubrici Financije od Ana Primorac
1 odgovor
Ivan Gačić 11.02.2022. pitanje u rubrici Financije od Ivan Gačić
Znatko predstavlja

Međunarodna enogastronomska konferencija

Zagreb, 12. 03. 2024.
Znatko predstavlja

Kako dobro pozicionirati svoj online biznis

20.03.2024.
PRIJAVA
Znatko predstavlja

Budućnost financija i tehnologije

Zagreb
21. i 22. 03. 2024.

ULAZNICE
Znatko predstavlja

Digital Commerce & Business Conference

Umag
od 8. do 12. 05. 2024.

REGISTRACIJA
Znatko predstavlja

Umjetna inteligencija u službi prodaje

Zagreb
24. - 25. 10. 2024.

ULAZNICE

13.4k pitanja

21.9k odgovora

8.1k komentara

1.6k korisnika

...