Ana Pilato u rubrici Kozmetika i estetika od Ana Pilato

Koliko je bitno skidati šminku prije spavanja?

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

3 odgovor(a)

+7 glasa
Andreja Pekota od Andreja Pekota

Skidanje šminke prije spavanja, nekima velika gnjavaža, a drugima već rutinirana stvar, zapravo postaje jedna od važnijih stvari na kraju dana za svaku osobu koja brine o svom licu, ali i zdravlju. 

Makeup koji nosimo kroz dan, od pudera, sjenila, olovki za oči i drugih proizvoda, sadrži sastojke koji mogu pogodovati začepljenu pora (poput silikona). Ako tome dodamo nečistoću iz zraka i bakterije koje se stvaraju na površini kože nakon predugog nošenja šminke, naše lice na kraju dana dobije svojevrsnu “masku” koja ne donosi nikakve dobrobiti. 

Slobodni radikali oštećuju stanice kože, između ostalog kolagen, što dovodi do ubrzanog starenja kože. Začepljenje pora dovodi do sprječavanja izlučivanja prirodnog sebuma, što naposljetku dovodi do stvaranja akni i proširenja pora. Uz to, koža se dodatno isušuje, postaje beživotna, a ten neujednačen. 

Najčešći problem kod mladih javlja se prilikom korištenja maskare i/ili olovki za oči koje se ne skidaju navečer, pa se slijedećeg dana ponovo na stari sloj nanosi novi sloj šminke. U ovom slučaju trepavice će se s vremenom jako oštetiti, početi ispadati, a u najgorem slučaju na nekim dijelovima prestat će ponovo rasti. Također, vrlo često će se razviti intolerancije na makeup, te ozbiljnije alergijske reakcije na očima, koje se liječe ponekad i par mjeseci.

+7 glasa
Ivana Horžić od Ivana Horžić
Iznimno je važno skidati šminku prije spavanja.  Šminka otežava koži ''disanje'', dakle ustvari šminka začepljuje pore, može i biti puna štetnih sastojaka koji će našoj koži napraviti loš efekt. Također je opće poznato da se svi tokom dana stalno diraju po licu rukama koje su često prljave i pune bakterija. Te bakterije ostaju na našoj koži. Stoga je važno navečer skinuti sve te bakterije s lica i pustiti ga da ''diše''. Samim time je bitno i mijenjati redovno jastučnice jer se te bakterije nakupljaju i ja jastučnicama , pogotovo ukoliko jedan dan ne skinete šminku s lica, a spavali ste cijelu noć na tome jastuku.

Pokušajte napraviti da vam skidanje šminke postane večernja rutina bez koje ne možete zaspati jer je to iznimno važno za zdravlje vaše kože. Na taj način smanjujete mogućnost stvaranja akni, mitesera i ostalih nepravilnosti na licu.
+3 glasa
Ivana Steković od Ivana Steković
uređen od Znatko

Fact: Kažu ako šminku često ne uklanjamo prije spavanja,da nam koža može izgledati 10 godina starije.

Spavanje sa šminkom isušuje naše lice. Ubrzava se pojavljivanje bora i prištića. Zato jer je suha koža manje elastična.

Ako ne čistiš i ne hraniš svoju kožu,lice bore se prošire i prljavština se lakše zavuće u njih.

A ako spavaš sa maskarom trepavice postanu lomljive i krhke.

Svi ti dodaci,sva ta šminka i prljavština na našem licu oštećuju stanice kože.

Jako je važno obrisati,skloniti svu šminku na licu prije spavanja. :) ako ne želiš da ti lice izgleda starije s puno prištića.

Slična pitanja

3 odgovora 457 👀
2 odgovora 431 👀
3 odgovora 292 👀
2 odgovora 303 👀
1 odgovor 383 👀
1 odgovor 352 👀
7 odgovora 812 👀
1 odgovor 215 👀
Znatko predstavlja

Popularizacija moslavačke autohtone vinske sorte

Ivanić-Grad
06. 04. 2024.

REZERVACIJA
Znatko predstavlja

Digital Commerce & Business Conference

Umag
od 8. do 12. 05. 2024.

REGISTRACIJA
Znatko predstavlja

Umjetna inteligencija u službi prodaje

Zagreb
24. - 25. 10. 2024.

ULAZNICE

13.6k pitanja

22.2k odgovora

8.3k komentara

1.6k korisnika

...