235 pregleda
Znatkica u rubrici Zdravlje i medicina od Znatkica
Zašto je dobro uzimati probiotik kod uzimanja antibiotika?

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

2 odgovor(a)

+7 glasa
Marketing odjel d.o.o. od Marketing odjel d.o.o.
odabran od Znatkica
 
Najbolji odgovor

Otac medicine Hipokrat je u svoje pradavno vrijeme govorio da sve bolesti počinju u crijevima. Čak su i u tisućama godinama starim spisima narodne medicine crijeva opisivala kao središte zdravlja. Danas znamo da su dobre bakterije osnova zdravih crijeva. Moderna znanost to potvrđuje. Ipak i nažalost, danas je kod modernog čovjeka unos tzv. korisnih bakterija čak višestruko puta manji u odnosu u kameno doba. Takve bakterije se vrlo često kod unosa unište uslijed upotrebe raznih lijekova, a tu se posebno ističe - antibiotik!

Saznali smo od dr. sc. Nine Bašić Marković, liječnica obiteljske medicine, zanimljive informacije o povezanosti naših crijeva i upotrebe antibiotika s ukupnim utjecajem na naše zdravlje.

Kako zdravlje crijeva utječe na zdravlje organizma?

Svaki dio našeg tijela naseljen je mikroorganizmima, koje zajedničkim imenom nazivamo - mikrobiom. Svatko od nas ima jedinstveni mikrobiom. Baš poput otiska prsta. Upravo je ravnoteža crijevnog mikrobioma presudna za naše zdravlje.

Neravnotežu crijevne mikroflore nazivamo disbioza, odnosno prevladavanje štetnih mikroorganizama nad dobrima. Zbog toga dolazi uslijed različitih promjena kod našeg sveopćeg zdravlja. Zdravlje crijeva utječe na cjelokupni imunosni sustav, metaboličke procese, mentalno zdravlje te na mnoge bolesti poput astme, psorijaze, šećerne bolesti, debljine i drugih.

Kako utječe primjene antibiotika na zdravlje crijeva?

Jedan od važnijih čimbenika koji stvaraju disbiozu je upotreba lijekova, te kako je gore napisano, ponajviše - antibiotika. Česta nuspojava njihova uzimanja je proljev. Proljev povezan uz primjenu antibiotika (eng. antibiotic-associated diarrhea – AAD) pojavljuje se u čak do 40% pacijenata. Može nastati na početku primjene antibiotika, ali ponekad i tjednima nakon završetka antibiotske terapije. Bilo koji antibiotik može uzrokovati ove smetnje, a posebno oni širokog spektra djelovanja. 

U posljednjem desetljeću pratimo trend smanjenja uporabe antibiotika. Hrvatska je tu u sredini po potrošnji u Europi. Osim moderne liječničke razumnosti u propisivanju antibiotika, tu su i sami pacijenti postali svjesniji opravdanosti korištenja ovih lijekova te da svaka infekcija ne zahtijeva primjenu antibiotika.

Kako si pomoći kod nužne primjene antibiotika?

Nekad smo uz antibiotike uzimali jogurt jer smo već tada znali da trebamo nadomjestiti naše dobre bakterije uništene antibiotikom. Međutim, danas znamo da su bakterije najaktivnije prva 24 sata, što se kod jogurta događa još u mljekarama. Dok dođu na police dućana, upitno je koliko jogurti dobrih bakterija sadrže. Napretkom znanosti i sve većih spoznaja o važnosti crijeva te dobrih bakterija – danas uzimamo i preporučujemo probiotike. 

Dr. Michael McCann izjavio je da su probiotici za 21. stoljeće isto što i antibiotici za 20. stoljeće, želeći naglasiti važnost probiotika.

Važno je napomenuti da čak i nakon oporavka od proljeva uzrokovanog primjenom antibiotika, mogu postojati dugotrajne posljedice koje utječu na ravnotežu crijevne mikrobiote, a osoba je podložnija infekcijama i drugim bolestima. Istraživanja su potvrdila da primjena probiotika s 10 bakterijskih sojeva za vrijeme uzimanja antibiotika amoksicilina značajno smanjuje mogućnost nastanka ove vrste proljeva, te da je došlo do poboljšanja crijevne mikrobiote. Isto tako i da je primjena probiotika s više sojeva trajno uspješna kod infekcija te da vrlo često dovodi do potpunog oporavka pacijenta.

Koji probiotik primijeniti kod primjene antibiotika?

U svakodnevnom radu liječnik se sve više susreće s potrebom propisivanja probiotika te je neophodno dodatno znanje što se tiče poznavanja bakterijskih sojeva, doza i duljine primjene. Kriteriji odabira najboljeg probiotika kod uzimanja antibiotika trebaju biti sljedeći:

  1. Najbitniji kriterij: probiotik čija je djelotvornost kod primjene antibiotika dokazana kliničkim studijama.
  2. Vrlo je važno da probiotički pripravak sadrži humane bakterijske sojeve – one koji su i inače dio ljudskog probavnog sustava, naspram animalnih koji to nisu.
  3. Važno je da pripravak, uz probiotik (tj. "dobre bakterije"), sadrži i prebiotik (hranu za dobre bakterije) i tada više ne govorimo samo o probiotiku, već stepenici više – sinbiotiku.
  4. Pripaziti da pripravak sadrži najmanje 5 milijardi bakterija po dozi. Važno je napomenuti da je poželjno nastaviti primjenu probiotika i nakon završetka antibiotske terapije u trajanju od 14 dana.
  5. Valja dati prednost probiotičkim pripavcima koji su u obliku praha, a ne kapsula jer se dobre bakterije prije prolaska kroz probavni sustav, bogat agresivnim sokovima, moraju aktivirati u tekućini kako bi se “razbudile” i osnažile za borbu sa želučanom kiselinom. Prah je potrebno umiješati u tekućinu, pričekati nekoliko minuta i dobre bakterije jednostavno popiti.

Na nažem tržištu zato preporučamo da kupite OMNi-BiOTiC® 10 AAD kao dodatak prehrani koji sadrži 10 posebno odabranih, znanstveno potvrđenih bakterijskih sojeva ljudskog podrijetla koji nastanjuju čitava crijeva, uz popratnu hranjivu matricu – omiljenu hranu za dobre bakterije, što ga čini sinbiotikom

OMNi-BiOTiC® 10 AAD sadrži 5 milijardi dobrih bakterija u 1 dozi, i to onih humanih, a slijedi i sve druge kriterije kvalitete Svjetske zdravstvene organizacije (WHO). Idealan je saveznik u obnovi Vaše crijevne flore pri uzimanju antibiotika, čija je učinkovitost dokazana kliničkim studijama. Ovaj dodatak prehrani se može pronaći u svim bolje opremljenim ljekarnama te odabranim DM prodavaonicama.

Više o proizvodu OMNi-BiOTiC® 10 AAD saznajte ovdje: https://www.omni-biotic.com/hr/proizvodi/omni-biotic-10-aad/

+7 glasa
Sandra Vukov od Sandra Vukov
Ako želite uzimati probiotik kod antibiotika,  ne bi se trebali uzimati istovremeno nego dva sata prije ili dva sata nakon uzimanja antibiotika. To će dati dovoljno vremena da antibiotik djeluje, a da pritom ne ubi korisne bakterije. Uzimanje probiotika tijekom i nakon antibiotika može smanjiti rizik od proljeva i vratiti mikrobiotu vašeg crijeva u zdravo stanje. Jedenje hrane bogate vlaknima, fermentirane hrane i orebiotičke hrane nakon uzimanja antibiotika takodjer može pomoći u ponovnoj uspostavi zdrave mikrobiote u crijevima.

Slična pitanja

3 odgovora
1 odgovor
Znatko medijski pokriva

Humans vs Machines

Zagreb
29. 09. 2023.

ULAZNICE uz 20% POPUSTA
Znatko medijski pokriva


Zagreb
30. 09. 2023.

ULAZNICE uz POPUST
Znatko medijski pokriva

Kako prodavati kupcima budućnosti?

Zagreb, 19. i 20.10.2023.
ULAZNICE
Znatko medijski pokriva

Powered by Intersec

Ljubljana
25. i 26. 10. 2023.

ULAZNICE
Znatko medijski pokriva


Zagreb
29. i 30. 11. 2023.

ULAZNICE

Medijska platforma Znatko

NAJNOVIJE VIJESTI

Impressum | Znatkova redakcija

11.9k pitanja

18.8k odgovora

5.9k komentara

1.5k korisnika

...