Ana Pilato u rubrici Društvo od Ana Pilato

Kako se dobiva hrvatsko državljanstvo "po međunarodnim ugovorima"? Što uopće znači dobivanje hrvatskog državljanstva "po međunarodnim ugovorima" te koji bi to primjeri bili?

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

1 odgovor

+2 glasa
Silvija Garić od Silvija Garić

Republika Hrvatska je sklopila mnogo međunarodnih ugovora sa zemljama svijeta. Jedan od takvih ugovora je Ugovor između Republike Hrvatske i Bosne i Hercegovine o dvojnom državljanstvu, koji je potpisan 2007. godine. 

"Državljanin Republike Hrvatske koji posjeduje ili je stekao državljanstvo Bosne i Hercegovine na način i u postupku utvrđenom propisima Bosne i Hercegovine, neće kao rezultat ovog posjedovanja ili stjecanja izgubiti državljanstvo Republike Hrvatske niti će se od njega tražiti da podnese zahtjev za prestanak državljanstva Republike Hrvatske." i obrnuto.

Zahvaljujući međunarodnom ugovoru s BiH, zakonom je potvrđeno i regulirano stjecanje dvojnog državljanstva (u RH i BiH) koje nije uvijek moguće. --> RH u nekim slučajevima, uz stjecanje hrvatskog, dopušta i zadržavanje jednog ili više stranih državljanstava (kada se hrvatsko državljanstvo stječe temeljem braka ili životnog partnerstva s hrvatskim državljaninom; kada ga stječe iseljenik, njegovi potomci i njihovi bračni drugovi; kada je u pitanju stranac čije bi primanje u hrvatsko državljanstvo predstavljalo interes za Hrvatsku i njegovom bračnom drugu; maloljetniku; osobama koje traže ponovni primitak u hrvatsko državljanstvo; pripadnicima hrvatskog naroda koji žive u inozemstvu).

Neke stavake ugovora su: Dvojni državljanin kada se nalazi na državnom području Republike Hrvatske, odnosno Bosne i Hercegovine smatra se isključivo državljaninom one ugovorne stranke na čijem se državnom području nalazi. Dvojni državljanin u trećim državama uživa diplomatsku i konzularnu zaštitu ugovorne stranke čiju zaštitu zatraži. Dvojni državljanin u trećim državama uživa diplomatsku i konzularnu zaštitu ugovorne stranke čiju zaštitu zatraži. Dvojni državljanin vojnu obvezu ili drugu obveznu službu izvršava u onoj ugovornoj stranci u kojoj ima prebivalište..

Za dobivanje državljanstva potrebno je osobno podnijeti zahtjev u policijskoj upravi uz koji se prilaže i potrebna dokumentacija. 

 

Slična pitanja

1 odgovor 313 👀
2 odgovora 261 👀
2 odgovora 2.2k 👀
Lovro Gorup 01.10.2020. pitanje u rubrici Priroda od Lovro Gorup
3 odgovora 307 👀
1 odgovor 758 👀
2 odgovora 2.3k 👀
Znatko predstavlja

Digital Commerce & Business Conference

Umag
od 8. do 12. 05. 2024.

REGISTRACIJA
Znatko predstavlja

Umjetna inteligencija u službi prodaje

Zagreb
24. - 25. 10. 2024.

ULAZNICE

13.6k pitanja

22.2k odgovora

8.3k komentara

1.6k korisnika

...