što je to SPAM, a što newsletter?

264 pogleda
Zoran pitano 20.05.2014. u kategoriji Web Poslovanje od korisnika Zoran Superaktivan (4,415 bodova)
recite što je to točno SPAM, a što newsletter? dakle, koja je razlika...

2 odgovor(a)

+5 glasova
Mario Daka odgovoreno 22.05.2014. od korisnika Mario Daka Superaktivan (7,333 bodova)
Ukratko, SPAM je svaki email koja je poslan masovno, na mnogo email adresa, bez privole vlasnika email adrese, koji sadrži propagandu poruku je SPAM.

Dakle, svako slanje poruka na email adrese koje ste kupili od nekoga ili sami prikupili na Interetu, u novinama, od poznanika, je SPAM. Stoga nemojte slati emailove s bilo kakvim porukama masovno, na puno email adresa, osim ako sami nemate svoje listu klijenata, u koju su se klijenti sami upisali kod narudžbe vaših usluga, a tom prilikom su se i složili s time da će od vas povremeno dobiti tzv. newsletter tj novosti.

Tu dolazimo do definije što je to newsletter - znači masovno poslani email, najčešće personalizirani za svakog primatelja posebno, koji ste samo sakupili metodom da su primatelji potvrdili svoju email adresu i sami ručno (klikanjem na neki checkbox i potvrdom primljenog emaila) odabrali da ga žele primati.
Zoran pitano 03.09.2014. u kategoriji Web Marketing od korisnika Zoran Superaktivan (4,415 bodova) Kako poslati newsletter?
Maja Kos pitano 27.11.2015. u kategoriji Web Hosting od korisnika Maja Kos Superaktivan (1,108 bodova) Što je SPAM?
+6 glasova
Ivanhoe M. odgovoreno 22.05.2014. od korisnika Ivanhoe M. Superaktivan (6,004 bodova)
selected 02.06.2014. od korisnika Zoran
 
Najbolji odgovor

Zakon o telekomunikacijama Republike Hrvatske, članak 107. definira SPAM mail ovako:

 • (1) Uporaba pozivnih sustava, s ljudskim posredovanjem ili bez njega, telefaksnih uređaja ili elektroničke pošte, uključujući kratke tekstovne poruke (SMS) i multimedijske poruke (MMS), u svrhu izravne promidžbe i prodaje dopuštena je samo uz prethodno pribavljenu privolu pretplatnika ili korisnika usluga.
 • (2) Primjena tehničkih sustava za pribavljanje privole iz stavka 1. ovoga članka smatra se izravnom promidžbom i prodajom te nije dopuštena.
 • (3) Fizička ili pravna osoba trgovca može upotrebljavati podatke o adresama elektroničke pošte, koje je pribavila od svojih potrošača u svrhu prodaje proizvoda i usluga, za izravnu promidžbu i prodaju isključivo vlastitih sličnih proizvoda ili usluga, uz uvjet da ti potrošači imaju jasnu i nedvojbenu mogućnost besplatnog i jednostavnog prigovora na takvu uporabu podataka o adresama elektroničke pošte prigodom njihova prikupljanja i prigodom zaprimanja svake elektroničke poruke, u slučaju da potrošač nije unaprijed odbio takvu uporabu podataka.
 • (4) Zabranjeno je, u svrhu izravne promidžbe i prodaje, slanje elektroničke pošte, uključujući i kratke tekstovne poruke (SMS) i multimedijske poruke (MMS), u kojima se pogrešno prikazuje ili prikriva identitet pošiljatelja u čije se ime šalje elektronička poruka, kao i slanje elektroničke pošte ili poruka bez ispravne adrese elektroničke pošte ili broja na koji primatelj može, bez naknade, poslati zahtjev za sprječavanje daljnje komunikacije.
 • (5) Odredbe stavka 1. i 3. ovoga članka ne primjenjuju se na neautomatizirane pozive pravnim osobama u svrhu izravne promidžbe i prodaje.
 • (6) Operatori usluga elektroničke pošte moraju pretplatnicima tih usluga omogućiti filtriranje dolazne elektroničke pošte koja sadržava neželjene elektroničke poruke ili štetan sadržaj. Pretplatnicima se mora omogućiti jednostavan način oblikovanja, uključivanja i isključivanja takvih filtara.
 • (7) Operatori usluga elektroničke pošte moraju na prikladan i javno dostupan način objaviti adresu elektroničke pošte za prijavu zlouporaba, te odgovoriti na svaki prigovor u vezi sa zlouporabom elektroničke pošte u roku od najviše petnaest dana od dana zaprimanja tog prigovora putem elektroničke pošte.
 • (8) Operatori usluga elektroničke pošte moraju pretplatničkim ugovorom obvezati svoje pretplatnike na zabranu slanja neželjenih elektroničkih poruka u skladu s odredbama ovoga članka, te na poduzimanje odgovarajućih mjera radi sprječavanja zlouporaba pretplatnikova korisničkog računa elektroničke pošte.
 • (9) Kada operator usluga elektroničke pošte zaprimi dokaz da je pretplatnik poslao neželjenu elektroničku poruku, ili da je pretplatnikov korisnički račun elektroničke pošte bio zlouporabljen, obvezan je utvrditi činjenično stanje i poduzeti odgovarajuće mjere. Ovisno o stupnju počinjene zlouporabe, operator može izdati upozorenje pretplatniku ili privremeno onemogućiti uporabu pretplatnikova korisničkog računa elektroničke pošte, o čemu mora, bez odgode, u pisanom obliku obavijestiti pretplatnika.
 • (10) Ako pretplatnik opetovano krši obveze iz stavka 8. ovoga članka, utvrđene pretplatničkim ugovorom, operator ima pravo trajno izbrisati pretplatnikov korisnički račun elektroničke pošte i raskinuti pretplatnički odnos u skladu s općim uvjetima poslovanja.
 • (11) Odredbe stavka 8., 9. i 10. ovoga članka ne primjenjuju se na pretplatnike za koje je utvrđeno da je zlouporabu pripadajućeg korisničkog računa elektroničke pošte prouzročila treća strana.
 • (12) Način i uvjeti djelotvornog sprječavanja i suzbijanja zlouporaba i prijevara u pružanju usluga elektroničke pošte te ispunjavanje obveza operatora i pretplatnika utvrđenih ovim člankom pobliže se propisuju pravilnikom koji donosi Vijeće Agencije. U postupku donošenja tog pravilnika Agencija osobito surađuje s operatorima usluga elektroničke pošte.

Kazna za prekršitelje je od 100.000,00 Kn do 1.000.000,00 Kn - pa razmislite o slanju SPAM-a!

Zoran pitano 03.09.2014. u kategoriji Web Marketing od korisnika Zoran Superaktivan (4,415 bodova) Kako pisati i slati mailove, a da ne završe kao SPAM?

Slična pitanja

2 odgovora 172 pogleda
Maja Kos pitano 27.11.2015. u kategoriji Web Hosting od korisnika Maja Kos Superaktivan (1,108 bodova)
3 odgovora 502 pogleda
1 odgovor 294 pogleda
bilja pitano 19.05.2014. u kategoriji Web Poslovanje od korisnika bilja Superaktivan (1,378 bodova)
2 odgovora 418 pogleda
bilja pitano 19.05.2014. u kategoriji Web Poslovanje od korisnika bilja Superaktivan (1,378 bodova)
2 odgovora 310 pogleda
Zoran pitano 16.04.2017. u kategoriji Web Marketing od korisnika Zoran Superaktivan (4,415 bodova)
2 odgovora 113 pogleda
5 odgovora 651 pogleda
Znatko

Znatko je edukativni web servis online zajednice za pretraživanje pitanja, postavljanje pitanja i odgovaranje na pitanja.

..:: POSTAVITE PITANJE ::..

Znatko Vam može pomoći!

2,046 pitanja

2,664 odgovora

1,319 komentara

703 korisnika

Gdje pratiti Znatka?

Koga preporuča Znatko?Web::Edukacija

CISEx

Kontaktirajte Znatka kako biste mogli i Vi postati preporučeni partneri te sudjelovati u mjesečnom nagradnom fondu!
...