1.3k pregleda
Zoran Jurić u rubrici Web Poslovanje od Zoran Jurić (8.6k bodova)
recite što je to točno SPAM, a što newsletter? dakle, koja je razlika...

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

2 odgovor(a)

+9 glasa
Ivan Bilić od Ivan Bilić (15.9k bodova)
odabran od Zoran Jurić
 
Najbolji odgovor

Zakon o telekomunikacijama Republike Hrvatske, članak 107. definira SPAM mail ovako:

 • (1) Uporaba pozivnih sustava, s ljudskim posredovanjem ili bez njega, telefaksnih uređaja ili elektroničke pošte, uključujući kratke tekstovne poruke (SMS) i multimedijske poruke (MMS), u svrhu izravne promidžbe i prodaje dopuštena je samo uz prethodno pribavljenu privolu pretplatnika ili korisnika usluga.
 • (2) Primjena tehničkih sustava za pribavljanje privole iz stavka 1. ovoga članka smatra se izravnom promidžbom i prodajom te nije dopuštena.
 • (3) Fizička ili pravna osoba trgovca može upotrebljavati podatke o adresama elektroničke pošte, koje je pribavila od svojih potrošača u svrhu prodaje proizvoda i usluga, za izravnu promidžbu i prodaju isključivo vlastitih sličnih proizvoda ili usluga, uz uvjet da ti potrošači imaju jasnu i nedvojbenu mogućnost besplatnog i jednostavnog prigovora na takvu uporabu podataka o adresama elektroničke pošte prigodom njihova prikupljanja i prigodom zaprimanja svake elektroničke poruke, u slučaju da potrošač nije unaprijed odbio takvu uporabu podataka.
 • (4) Zabranjeno je, u svrhu izravne promidžbe i prodaje, slanje elektroničke pošte, uključujući i kratke tekstovne poruke (SMS) i multimedijske poruke (MMS), u kojima se pogrešno prikazuje ili prikriva identitet pošiljatelja u čije se ime šalje elektronička poruka, kao i slanje elektroničke pošte ili poruka bez ispravne adrese elektroničke pošte ili broja na koji primatelj može, bez naknade, poslati zahtjev za sprječavanje daljnje komunikacije.
 • (5) Odredbe stavka 1. i 3. ovoga članka ne primjenjuju se na neautomatizirane pozive pravnim osobama u svrhu izravne promidžbe i prodaje.
 • (6) Operatori usluga elektroničke pošte moraju pretplatnicima tih usluga omogućiti filtriranje dolazne elektroničke pošte koja sadržava neželjene elektroničke poruke ili štetan sadržaj. Pretplatnicima se mora omogućiti jednostavan način oblikovanja, uključivanja i isključivanja takvih filtara.
 • (7) Operatori usluga elektroničke pošte moraju na prikladan i javno dostupan način objaviti adresu elektroničke pošte za prijavu zlouporaba, te odgovoriti na svaki prigovor u vezi sa zlouporabom elektroničke pošte u roku od najviše petnaest dana od dana zaprimanja tog prigovora putem elektroničke pošte.
 • (8) Operatori usluga elektroničke pošte moraju pretplatničkim ugovorom obvezati svoje pretplatnike na zabranu slanja neželjenih elektroničkih poruka u skladu s odredbama ovoga članka, te na poduzimanje odgovarajućih mjera radi sprječavanja zlouporaba pretplatnikova korisničkog računa elektroničke pošte.
 • (9) Kada operator usluga elektroničke pošte zaprimi dokaz da je pretplatnik poslao neželjenu elektroničku poruku, ili da je pretplatnikov korisnički račun elektroničke pošte bio zlouporabljen, obvezan je utvrditi činjenično stanje i poduzeti odgovarajuće mjere. Ovisno o stupnju počinjene zlouporabe, operator može izdati upozorenje pretplatniku ili privremeno onemogućiti uporabu pretplatnikova korisničkog računa elektroničke pošte, o čemu mora, bez odgode, u pisanom obliku obavijestiti pretplatnika.
 • (10) Ako pretplatnik opetovano krši obveze iz stavka 8. ovoga članka, utvrđene pretplatničkim ugovorom, operator ima pravo trajno izbrisati pretplatnikov korisnički račun elektroničke pošte i raskinuti pretplatnički odnos u skladu s općim uvjetima poslovanja.
 • (11) Odredbe stavka 8., 9. i 10. ovoga članka ne primjenjuju se na pretplatnike za koje je utvrđeno da je zlouporabu pripadajućeg korisničkog računa elektroničke pošte prouzročila treća strana.
 • (12) Način i uvjeti djelotvornog sprječavanja i suzbijanja zlouporaba i prijevara u pružanju usluga elektroničke pošte te ispunjavanje obveza operatora i pretplatnika utvrđenih ovim člankom pobliže se propisuju pravilnikom koji donosi Vijeće Agencije. U postupku donošenja tog pravilnika Agencija osobito surađuje s operatorima usluga elektroničke pošte.

Kazna za prekršitelje je od 100.000,00 Kn do 1.000.000,00 Kn - pa razmislite o slanju SPAM-a!

Zoran Jurić 03.09.2014. pitanje u rubrici Internet od Zoran Jurić (8.6k bodova)
04.08.2021. promjena rubrike od Znatko
Kako pisati i slati mailove, a da ne završe kao SPAM?
+8 glasa
Mario Daka od Mario Daka (19.2k bodova)
Ukratko, SPAM je svaki email koja je poslan masovno, na mnogo email adresa, bez privole vlasnika email adrese, koji sadrži propagandu poruku je SPAM.

Dakle, svako slanje poruka na email adrese koje ste kupili od nekoga ili sami prikupili na Interetu, u novinama, od poznanika, je SPAM. Stoga nemojte slati emailove s bilo kakvim porukama masovno, na puno email adresa, osim ako sami nemate svoje listu klijenata, u koju su se klijenti sami upisali kod narudžbe vaših usluga, a tom prilikom su se i složili s time da će od vas povremeno dobiti tzv. newsletter tj novosti.

Tu dolazimo do definije što je to newsletter - znači masovno poslani email, najčešće personalizirani za svakog primatelja posebno, koji ste samo sakupili metodom da su primatelji potvrdili svoju email adresu i sami ručno (klikanjem na neki checkbox i potvrdom primljenog emaila) odabrali da ga žele primati.
Zoran Jurić 03.09.2014. pitanje u rubrici Web Marketing od Zoran Jurić (8.6k bodova) Kako poslati newsletter?
Maja Kos 27.11.2015. pitanje u rubrici Web Hosting od Maja Kos (8.2k bodova) Što je SPAM?

Slična pitanja

4 odgovora
Maja Kos 27.11.2015. pitanje u rubrici Web Hosting od Maja Kos (8.2k bodova)
3 odgovora
Zoran Jurić 03.09.2014. pitanje u rubrici Internet od Zoran Jurić (8.6k bodova)
1 odgovor
Zoran Jurić 23.11.2020. pitanje u rubrici Web Marketing od Zoran Jurić (8.6k bodova)
1 odgovor
Maja Kos 08.04.2015. pitanje u rubrici Web Marketing od Maja Kos (8.2k bodova)
1 odgovor
Ivan Gačić 15.05.2022. pitanje u rubrici Web Hosting od Ivan Gačić (8.7k bodova)
1 odgovor
2 odgovora
Biljana Tandara 19.05.2014. pitanje u rubrici Web Poslovanje od Biljana Tandara (3.8k bodova)
Znatko medijski pokriva
MONEY MOTION 2023
Udruga eCommerce Hrvatska

Zagreb, 28.03.2023.
PRIJAVE
Znatko medijski pokriva
WINE EnoGASTRO Vip Event 2023

Rijeka, 1. ožujka 2023.
Novigrad (Istra), 3. ožujka 2023.
Split, 15. ožujka 2023.
Zadar, 17. ožujka 2023.
Zagreb, 29. ožujka 2023.

Besplatan ulaz za uzvanike
Znatko medijski pokriva

WEEKEND FOOD FESTIVAL 2023

WEEKEND FOOD FESTIVAL 2023

Najbolja gastronomija, hrana i catering

Rovinj, 14. - 16. 4. 2023.
ULAZNICE
Znatko medijski pokriva

FUTURE TENSE 2023

FUTURE TENSE 2023

Poslovna konferencija orijentirana budućnosti

Zagreb, 10. i 11. 5. 2023.
ULAZNICE
Znatko medijski pokriva

Superprodavač 2023

Superprodavač 2023

Kako prodavati kupcima budućnosti?

Zagreb, 19. i 20.10.2023.
ULAZNICE

Medijska platforma Znatko

NAJNOVIJE VIJESTI

Impressum | Znatkova redakcija

10.6k pitanja

16.8k odgovora

4.2k komentara

1.3k korisnika

...