6.7k pregleda
Matea Zubak u rubrici Web Marketing od Matea Zubak (188 bodova)
i kad se koja koristi, jel se uopće koristi?

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

5 odgovor(a)

+2 glasa
Oskar Novak od Oskar Novak (6.4k bodova)

Termin "push and pull" ima izvore u logistici, ali se često koristi u marketingu. Ono što vas zanima je promocija. U toj industriji "push and pull" ima veoma zanimljivu funkcionalnost.

Naime, ova srategija uključluje direktne marketinške napore kako bi kupac bio svijestan brenda i proizvoda u trenutku kupovine. Tako ćete npr. svoj proizvod staviti ispred šaltera, zapakirati tako da izgleda gotovo "savršeno" te usmjeriti korisnike ili kupce prema zadanom artiklu ili proizvodu.

"Pull" dio je onaj dio koji hrabri kupca da aktivno traži određeni brend ili proizvod, ideja je da "kupac dođe kod vas". To i ima logike jer vi "navlačite" (pull, pulling) kupca da priđe vama te se svakako u tom slučaju oslanjate i na taktike masovnog promoviranja proizvoda kroz medije, tehnikom ljudske riječi-do-riječi te promocije velikih oblika i grandioznih naslova koje će doslovno "pullati" korisnike kod vas.

U "pull" sustavu korisnik uvijek trazi proizvod i "vuče" ga kroz kanale dostavljanja. Za to postoji isto nekoliko smjernica na koje trebate pripaziti:

  • Proizvodnja i distribucija su pogonjeni isključivo potražnjom
  • Point of sale (POS) podaci dolaze kao odličan podatak kada ga djelite s proizvodnim partnerima
  • Prekida se kontinuitet inventorija te se koncentrirate samo na specifične narudžbe

"Push" je vitalni dio bez kojeg bi "pull" bio pomalo besmislen. Push se može pronaći unutar komunikacije između prodavača i kupca. Ovisno o mediju koji se koristi (interaktivno ili ne) -prodavač ima mogućnost bolje ili teže interakcije s korisnikom. Npr. ako šaljete medijsku poruku - nemate baš velike interakcije s korisnikom dok kada se s njim priče kupac može tražiti određene stvari i onda dobivate tu dragocjenu informaciju. U prvom slučaju ste "gurnuli" informaciju prema kupcu dok u drugom slučaju imate i potrebu kupca kao referencu za izvođenje "Push and pull" strategije. Push se definira:

  • Kao strategija aplikacije kada je porcija proizvodnog lanca mala ili kada je mala potražnja za proizvode tog lanca
  • Kada su proizvodne odluke, ali i odluke distrubcije vezane ciljem koji je utvrđen unaprijed
  • Ovisno o zadnjim narudžbama koje je posrednik poslao prema proizvođaču (Stvara i "bullwhip" efekt što znači da trend sve većih i v ećih oscilacija u invetoriju ovisno o potražnji kupca bude sve više vidljiv vama kao dijelu proizvodnog lanca)
  • U trenutku nemogućnosti ispunjavanja baš svih zahtjeva kupaca
  • U trenutku kada je nakupljena roba u inventoriju prošla određeni broj koji nadmašuje sigurnosne zalihe

U svakom slučaju "push and pull" ostvaruje jaki psihološki efekt na kupca koji je izložen stalnom priljevu novih artikala s bombastičnim nazivima, oku ugodnog izgleda te postavljanjem na određene pozicije što će privući i odvući kupca do trgovine gdje će izvršiti svoju kupovinu.

+2 glasa
Sven Vitić od Sven Vitić (649 bodova)
PUSH strategija za promociju je najjednostavnije rečeno donošenje proizvoda/usluge do samog kupca neovisno o sredstvu. Ideja je "gurati" proizvod/uslugu kroz npr. različite promotivne aktivnosti. Među njima su izravna prodaja(trgovački putnici, salon namještaja, možda šarena ambalaža samog proizvoda da privuče pažnju). Cilj je minimalizirati vrijeme koje kupac ima od vremena kad je postao svjestan proizvoda do njegove kupnje.

Za razliku od PUSH-a, PULL strategija je skup metoda koje koristimo za stvaranje potražnje potrošača za određenim proizvodom i uslugom. Na taj način "povlačimo" krug ljudi koji traže iste čime širimo svijest o proizvodu/usluzi. Najčešće putem oglašavanja preko društvenih mreža, direktnom "mouth-to-mouth" komunikacijom, popustima i slično.

Obje strategije se koriste, odabirete ovisno o vašem poslovanju te vašim ciljevima.
+2 glasa
Maja Blažević od Maja Blažević (586 bodova)
Termin ''push and pull' vrlo je poznat u marketinškim krugovima. Push strategija uključuje ponudu našeg proizvoda na primjerice sajmovima ili na način da pregovaramo s maloprodajnim tvrtkama da zakupe naš proizvod. Dakle, naš proizvod promoviramo i prodajemo na način da ga korisniku nudimo direktno. Naravno, osiguravamo da je kupac u trenutku kupnje svjestan našeg breda.  

Pull marketing je pristup koji za cilj ima motiviranje kupaca da potraže naš proizvod, dakle kod potrošača želimo ojačati svijest o našoj marki i potaknuti ga na potražnju. Neke od taktika su oglašavanje i promocija u masovnim medijima, preporuka usmenim putem, promocije i popusti.

Dakle, kod Pull strategije kupac je taj koji aktivno traži naš proizvod, a zahtijeva da naša marka bude prepoznatljiva.

Uspješna strategija uključivat će obje metode. Ako primjerice osnivamo novu tvrku i namjeravamo prodavati naš proizvod putem maloprodaje, ono što je sigurno je da ćemo morati uvjeriti trgovine da kupe i nude naš proizvod. A istovremeno moramo podići svijest o našem bredu i početi raditi na izgradnji vrijednih preporuka.
+2 glasa
Elizabeta Bolarić od Elizabeta Bolarić (548 bodova)
Push strategija je strategija pristupa potrošaću prema kojem se direktno ističu benefiti proizvoda i nagovara se korisnika na kupnju. Vrlo je direktna, a danas se sve manje koristi. Zastupljena je u prodaji proizvoda kod kojih je kratki period donošenja odluke o kupnji, tj. kod neelastične potražnje. Push strategiju obično provode trgovci ili prodajni predstavnici koji vrlo vješto utječu na prodaju jer poznaju kupce i znaju na koji način im trebaju pristupiti.

Pull strategija promocije se više odnosi na product placement gdje je cilj stvoriti "priču" (storytelling) oko proizvoda koja će zainteresirati ciljanu skupinu. Indirektnom komunikacijom i isticanjem praktičnosti proizvoda (npr. kako proizvod može pomoći kupcu u otklanjanju nekog njegovog problema), kupac se počinje zanimati za ostale funkcionalnosti proizvoda, provodi više vremena u doticaju s markom i postaje potencijalni kupac. Remarketing metodom se leadove (potencijalne kupce koji su već imali neki susret s proizvodom tj. mikro konverziju) se marktinškim metodama usmjerava na određenu marku i povećava se mogućnost da lead u konačnici postane kupac. To znači da u konačnici kod pull strategije korisnici sami traže proizvod, jer im se kroz plasiranje karakteristika proizvoda stvorio određeni motiv za kupnju. Ova metoda se primjenjuje u oglašavanju putem digitalnih medija.
+1 glas
Branimir Lozej od Branimir Lozej (586 bodova)
Push strategija podrazumijeva promociju na određenim showovima, npr. na sajamskim manifestacijama, no push promocija je ukratko promocija i prodaja proizvoda ili usluga koje donosimo direktno korisniku s time da je on otprije upoznat s našim brandom.

S druge strane pull strategija se odnosi na činjenicu da trebamo motivirati korisnike da kupe naš proizvod ili uslugu s time da se oni sami prvo raspitaju o našem brandu te da se upoznaju s našim proizvodima ili uslugama. Pull strategija daleko ovisi o "vidljivosti" i prepoznatljivosti branda u kojoj nam pomažu ostali korisnici koji putem svojih reviewsa daju dodatnu vrijednost našem brandu te se temeljem toga i novi korisnici jednostavnije odlučuju na kupnju.

No, najkvalitetnija strategija promocije, ako se radi o novom brandu, imat će elemente i pull i push strategije jer će se jedino tako brand kvalitetno pozicionirati i probiti na tržište

Slična pitanja

1 odgovor
2 odgovora
Ivan Gačić 11.05.2017. pitanje u rubrici Web Marketing od Ivan Gačić (8.7k bodova)
1 odgovor
Tomislav Gatara 22.10.2020. pitanje u rubrici Osobni razvoj od Tomislav Gatara (4.0k bodova)
1 odgovor
Znatko medijski pokriva

Data Science Conference Adria 23

DSC ADRIA 23

Pripremite se za najinovativniju AI konferenciju godine u Adrija regiji!

online, 16. 5. 2023.
Zagreb, 17. i 18. 5. 2023.
Rijeka, 19. 5. 2023.

ULAZNICE
Znatko medijski pokriva

ST.ART UP 2023

ST.ART UP 2023

& GAME CHANGER AWARDS

Zagreb, 24. - 27. 5. 2023.
Znatko medijski pokriva
Superprodavač 2023
Kako prodavati kupcima budućnosti?

Zagreb, 19. i 20.10.2023.
ULAZNICE

Medijska platforma Znatko

NAJNOVIJE VIJESTI

Impressum | Znatkova redakcija

10.9k pitanja

17.3k odgovora

4.4k komentara

1.4k korisnika

...