Ana Pilato u rubrici Turizam i putovanja od
uređen od Znatko
Kako riješiti probleme s probavnim sustavnom za vrijeme turističkih putovanja? Koji je utjecaj turističkih putovanja na probavni sustav? Kako najobičnije putovanje može poremetiti moj probavni sustav i koje će imati posljedice kod takvih poremećaja? Kako se mogu brinuti za svoju probavu za vrijeme turističkog (ili poslovnog) putovanja?

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

1 odgovor

+9 glasa
Redakcija od
prikazano od Znatko

Mnoge destinacije ne pružaju samo lijepi krajolik, uzbudljiva iskustva i gostoljubivost, već i neugodna iznenađenja u obliku stranih patogena. Preko 50 % svih putnika suočava se s putničkom dijarejom (proljevom). Nažalost, tragovi ovog "suvenira s putovanja" mogu nekima potrajati čitav život. 

Prilikom putovanja probavni sustav može se izbaciti iz ravnoteže putem:

  • drugačije hrane,
  • izmijenjenog dnevnog ritma, te
  • zbog štetnih patogena.

Posljednje postaje još neugodnije ako štetni patogeni dopru do našeg probavnog sustava prilikom konzumacije vode, kocki leda, salate ili neoguljenog voća. Isto se može dogoditi i kod kuće ukoliko npr. piletina nije dobro skuhana ili Tiramisu nije adekvatno skladišten.

Strani mikroorganizmi mogu narušiti ravnotežu našeg probavnog sustava, čija česta nuspojava mogu biti proljevi. Crijevna flora može se poremetiti na putovanju gdje smo izloženi mnogim utjecajima na koje nismo navikli te se i tada vrlo često može javiti dijareja (proljev). Zbog toga, uz ostale pripreme za putovanje, ne bi trebali zaboraviti pripremiti i svoja crijeva, a u tu svrhu stručnjaci preporučuju posebne višesojne sinbiotike.

Dok su najčešći patogeni koji su uzročnici dijareje, uglavnom ETEC sojevi, neugodni, ali samoograničavajući (mikroorganizmi se izluče zajedno sa stolicom), zaraza salmonelom, šigelom ili kampilobakterom može uzrokovati više problema. Ovi mikroorganizmi nastanjuju se u crijevnoj sluznici gdje mogu preživjeti i iznova postati aktivni, uzrokujući abdominalne grčeve i proljev.

Što znanost kaže kako riješiti ovaj problem?

U okviru opsežnog promatranja primjene, analiziran je učinak ranije spomenutog višesojnog sinbiotika na razvoj dijareje (proljeva) tijekom putovanja diljem svijeta. U ovom promatranju sudjelovalo je 259 putnika koji su uzimali sinbiotik s 5 milijardi bakterija, a koji sadrži 10 posebno odabranih bakterijskih sojeva, svaki dan putovanja koja su u prosjeku trajala 20 dana. Tijekom putovanja sudionici su svakodnevno bilježili stanje crijeva (učestalost posjeta toaletu i konzistenciju stolice).

Na kraju putovanja ustanovljeno je da 88,2 % sudionika promatranja nije razvilo dijareju.

Rješenje za ovaj problem je OMNi-BiOTiC® PUTOVANJE za koje možemo reći da je pravo "putno osiguranje" za probavni sustav cijele obitelji na putovanju. U dnevnoj dozi sadrži 10 bakterijskih sojeva s minimalno 5 milijardi klica, koje imaju sinergijski učinak. OMNi-BiOTiC® PUTOVANJE slijedi sve smjernice Svjetske zdravstvene organizacije, od kojih su najvažnije:

  1. Vrlo je važno da probiotički pripravak sadrži humane bakterijske sojeve – one koji su i inače dio ljudskog probavnog sustava, naspram životinjskih.
  2. Važno je da pripravak, uz probiotik (tj. dobre bakterije), sadrži i prebiotik (hranu za dobre bakterije) što predstavlja stepenicu više – sinbiotik.
  3. Pripaziti da pripravak sadrži različite bakterijske sojeve, čija je djelotvornost znanstveno dokazana. Važno je napomenuti da je poželjno započeti s uzimanjem sinbiotika nekoliko dana prije putovanja i nastaviti tijekom cjielog putovanja.
  4. Valja dati prednost probiotičkim pripavcima koji su u obliku praha, a ne kapsula jer se dobre bakterije prije prolaska kroz probavni sustav, bogat agresivnim sokovima, moraju aktivirati u tekućini kako bi se “razbudile” i osnažile za borbu sa želučanom kiselinom. Prah je potrebno umiješati u tekućinu, pričekati nekoliko minuta i dobre bakterije jednostavno popiti.


Sve o ostalim proizvodima Instituta AllergoSan možete pronaći na https://www.omni-biotic.hr, a proizvode možete nabaviti u svim bolje opremljenim ljekarnama, specijaliziranim prodavaonicama te odabranim DM prodavaonicama.

Slična pitanja

1 odgovor 774 👀
1 odgovor 339 👀
1 odgovor 529 👀
1 odgovor 310 👀
Lovro Gorup 01.10.2020. pitanje u rubrici Priroda od Lovro Gorup
2 odgovora 293 👀
2 odgovora 233 👀
2 odgovora 467 👀
2 odgovora 400 👀
Ana Pilato 08.03.2022. pitanje u rubrici Turizam i putovanja od Ana Pilato
Znatko predstavlja


Sve je brend. Ili to želi biti!

Zagreb
21. 06. 2024.

KUPI ULAZNICU
Znatko predstavlja

Umjetna inteligencija u službi prodaje

Zagreb
24. - 25. 10. 2024.

KUPI ULAZNICU
Znatko predstavlja

Najnoviji trendovi u IT industriji

Zagreb
28. i 29. 11. 2024.

KUPI ULAZNICU

14.1k pitanja

22.9k odgovora

8.7k komentara

1.6k korisnika

...