98 pregleda
Marija Miha u rubrici Umjetnost i kultura od Marija Miha (10.3k bodova)

Kako je završio jubilarni deseti MOP festival multimedije?

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

1 odgovor

+4 glasa
Redakcija od Redakcija (113k bodova)
prikazano od Znatko

Proteklog je tjedna u Varaždinu održan deseti po redu MOP festival multimedije. U subotu je u punoj dvorani kina Gaj razgovorom o deset godina MOP-a i KINOFONIJOM! zatvoreno jubilarno, deseto festivalsko izdanje koje nadmašilo je sva očekivanja, a posjećenost programa bila je stopostotna što pokazuje da je festival itekako potreban zajednici.

U Varaždinu je u subotu, 24. listopada 2021. završio još jedan, jubilarni MOP 10 Festival multimedije. Cjelokupni program festivala bio je u znaku digitalnog baroka, a festival je u tri dana, uključujući i predprogram lokalnoj publici priredio preko 20 događanja globalne kvalitete. Varaždinska je publika novitete iz dizajna i multimedije te globalne trendove u ovoj
industriji upoznala kroz predavanja, panel rasprave, izložbe, radionice i gaming turnire. Interakcija publike i sama posjećenost na svim je događanjima bila iznadprosječno visoka, a za neke se programe tražila i stolica više.

„Ovogodišnje izdanje nadmašilo je sva naša očekivanja, a posebno nas je iznenadila količina interakcije publike s festivalom. Osobno mogu reći da je MOP 10 kroz sto posto posjećen program definitivno pokazao da su teme i sadržaji o kojima govori i više nego potrebne zajednici“, rekao je Fran Mubrin jedan od organizatora festivala.

Cilj je samog festivala bio i predstaviti lokalne umjetnike s područja dizajna i multimedije. Tako je predprogram započeo otvorenjem izložbe varaždinske umjetnice Kaje Kajfež izložbom „Iz ptica“, dok se na samom otvorenju festivala samostalnom izložbom „Generativni dizajn“ publici predstavio varaždinski dizajner Mihael Miklošić.

Ovogodišnji festival obilježile su čak četiri radionice domaćih kreativaca i stručnjaka s područja multimedije i dizajna, a o najaktualnijim digitalnim temama moglo se učiti i razgovarati u sklopu više predavanja okupljenih pod zajedničkom temom Digital Baroque Talks.

Glavno okupljalište za informiranje svih posjetitelja MOP festivala multimedije sa stanjem, rastom i novostima u gaming industriji ove je godine bio program „Gaming na Sjeveru“. U gaming zoni u prostorima P4 bila su organizirana kratka predavanja o gaming industriji, panel rasprave među najboljim igračima sa Sjevera, savjeti za amaterske igrače, gledanje finala SET turnira iz Counter Strike-a, te turniri u igrama na mobilnim uređajima i konzolama.

U sklopu MOP-a u subotu je održan i jubilarni trideseti UX Meetup #MOP edition u organizaciji IxDA Croatia na kojem se raspravljalo i tko smo, što želimo i gdje vidimo dizajn u 2022. godini. 

Festival je zatvoren predavanjem o 10 godina MOP-a festivala multimedije u prepunom kinu Gaj, a spektakularnu završnicu varaždinskoj je publici nakon predavanja osigurala jazz fusion četvorka Chui jedinstvenim glazbeno-filmskim koncertom KINOFONIJA!. Varaždinci su tako imali prilike iskusiti kako zvuči spoj suvremene klupske glazbe s jazzom i elektronikom uz projekciju glasovitog filma "Berlin, simfonija velegrada" (W. Ruttman).

U deset godina MOP festivala multimedije održano je preko 140 predavanja, 30 radionica, 20 instalacija i performansa te 15 filmskih projekcija, 30 izložbi i više od 45 glazbenih sadržaja. Velika posjećenost programa, ali i sve veći broj partnera, voditelja radionica i stručnih suradnika dovoljan su pokazatelj kako je inicijativa ovakvog festivala bila izuzetno potrebna. Iako se po veličini i brojkama MOP festival multimedije ne može uspoređivati s festivalima svjetskog karaktera, sadržajno i ono što on donosi zajednici i pojedincima definitivno je na razini najvećih svjetskih festivala, pogotovo u pogledima međusobnog povezivanja struke.

Organizator festivala je Udruga MOP Sveučilište Sjever, uz pokroviteljstvo i podršku Grada Varaždina, Studentskog centra Varaždin, Sveučilišta Sjever, Studentskog zbora UNIN te TZ Grada Varaždina. Partneri festivala su POU Varaždin i kino GAJ, Centar za mlade i nezavisnu kulturu P4, Hrvatski filmski savez i Kino Tuškanac, Goethe-Institut, GMV, Filmsko-kreativni studio VANIMA, Alpha-m i Caffe bar Elephant.

Slična pitanja

1 odgovor
2 odgovora
Mia Jelinčić 18.05.2022. pitanje u rubrici Muzika i ples od Mia Jelinčić (2.8k bodova)
1 odgovor
Znatko medijski pokriva

Vincekovo 2023

Na blagdan Sv. Vinka obilježava se Vincekovo kada počinje nova vinogradarska godina

Sv. Ivan Zelina, 22.01.2023.

DOĐITE
Znatko medijski pokriva
MONEY MOTION 2023
<< the only FinTech conference you should attend >>

Zagreb, 9. - 10. ožujka 2023.
ULAZNICE
Znatko medijski pokriva

WINE EnoGASTRO Vip Event 2023

WINE EnoGASTRO Vip Event 2023


Rijeka, 1. ožujka 2023.
Novigrad (Istra), 3. ožujka 2023.
Split, 15. ožujka 2023.
Zadar, 17. ožujka 2023.
Zagreb, 29. ožujka 2023.

Besplatan ulaz za uzvanike

Medijska platforma Znatko

NAJNOVIJE VIJESTI

Impressum | Znatkova redakcija

10.0k pitanja

16.0k odgovora

3.9k komentara

1.3k korisnika

...