Marija Miljević u rubrici Djeca i roditeljstvo od
tagovi uređeni od Znatko

Kada se održava KinoKino — 6. Međunarodni filmski festival za djecu?

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

1 odgovor

+7 glasa
Redakcija od
prikazano od Znatko

Vrijeme je za novo izdanje festivala po dječjoj mjeri: 6. KinoKino održava se i ove godine u sklopu ZFF-a!

Festival po mjeri najmlađe publike, KinoKino — Međunarodni filmski festival za djecu i ove će godine svoje posebno, 6. izdanje imati u sklopu 19. Zagreb Film Festivala - ZFF (14.-21. studenog 2021.), i to u Uraniji — prostoru kreacije te kinu Tuškanac, a dio programa bit će dostupan i online na platformi https://kinoeuropa.hr 

Pokrenut od tima ZFF-a 2016. godine s namjerom da domaćoj publici predstavi bogatu selekciju međunarodnog igranog filma za djecu, kojeg nema dovoljno na redovnim kinorepertoarima, KinoKino iz godine u godinu najmlađoj publici pruža poseban i drugačiji doživljaj odlaska u kino pretvarajući ga u mjesto učenja, druženja, razgovora i zabave.

Glavni natjecateljski program KinoKina, sastavljen od najvažnijih recentnih filmova za djecu iz cijeloga svijeta, prikazat će se na glavnoj festivalskoj lokaciji Uraniji od ponedjeljka do nedjelje. U subotu u kinu Tuškanac očekuje nas novo izdanje programa Moj prvi odlazak u kino (MPOK), bloka igranih i animiranih filmova namijenjenih mališanima predškolske dobi koji se prvi put susreću s pokretnim slikama na velikom platnu. Selekcija kratkometražnih igranih filmova Svaki dan otkrivam podijeljena je u dva bloka koje će publika imati prilike vidjeti u subotu u kinu Tuškanac i u nedjelju u Uraniji.

Nagrađivani filmovi iz glavnog dugometražnog programa dolaze iz cijeloga svijeta, a u selekciji se nalaze čak četiri ostvarenja iz Skandinavije, od Finske, preko Norveške do Islanda i Danske.

  1. S osvojenim brojnim festivalskim nagradama diljem svijeta, od kojih se posebice izdvaja ona iz češkog Zlina, film Sestre i njihove supermoći epsko je putovanje dviju sestara kroz norvešku divljinu kako bi pronašle oca izgubljenog u planini.
  2. Prikazan na Berlinaleu u programu Generacija KPlus, film Još samo malo topla je priča o dječaku iz Irana koji s obitelji živi u izbjegličkom centru u Finskoj. Baš kada počne uživati u školskim praznicima, dobivaju vijest da im je odbijen azil. Istovremeno sa zagrebačkom film će moći vidjeti i publika diljem Hrvatske, i to u sklopu programa ZFF putuje.
  3. Da je u životu baš sve moguće, naučit će junaci belgijskog filma SpaceBoy, u čijem je središtu Jim, jedanaestogodišnjak opsjednut svemirom i znanošću. Kada se zbog očeva posla preseli u drugi grad, ondje ubrzo nalazi saveznika u Emmi s kojom kreće na veličanstveni poduhvat – pokušaj izrade ogromnog zračnog balona.
  4. Rumunjski predstavnik u glavnoj konkurenciji nagrađivani je film Čuvari rijeke o grupi djece koja za vrijeme ljetnih praznika na delti Dunava ulazi u sukob s lovokradicama. Prikazan na jednom od najpoznatijih filmskih festivala za djecu, talijanskom Giffoni FF-u, danski film Busterov svijet donosi priču o dječaku uvjerenom optimistu, uvijek spremnom pomoći svima oko sebe, a koji ima poseban zadatak – postati popularni mađioničar!
  5. S Islanda dolazi još jedno ostvarenje prikazano na prestižnom Giffoni festivalu – Birta, film o djevojčici koja usred loše obiteljske financijske situacije odlučuje uzeti stvari u svoje ruke i baca se na smišljanje raznih kreativnih načina prikupljanja novca kako bi si obitelj mogla priuštiti pravi Božić. 
  6. Premijerno prikazan na Berlinaleu, Ulja Funk na zadatku još je jedan film iz selekcije čiji su glavni junaci ludi za svemirskim istraživanjima. Ovoga puta djevojčica Ulja preuzima stvari u svoje ruke, pronalazi saveznika u kolegi iz razreda i uspijeva ga nagovoriti na krajnje neobičnu avanturu – u mrtvačkim kolima kreću na putovanje istočnom Europom kako bi vidjeli pad asteroida!

O najboljim filmovima 6. KinoKina odlučivat će, kao i svake godine, i profesionalni i dječji žiri, dok će svi posjetitelji odlučivati o dobitniku nagrade publike. Profesionalni žiri ove godine čine:

  • glumica Iva Babić,
  • redatelj Saša Ban te
  • profesorica i stručnjakinja za dječju književnost Dubravka Zima,
  • te dječji žiri - sastavljen je od petero zagrebačkih osnovnoškolaca.

Za vrijeme održavanja KinoKina prostori kinodvorana postaju i mjesta edukacije pa će se i ove jeseni održati radionica Od kina do učionice: metodika nastave kratkometražnog filma, za koju se prijave primaju do 14. studenog 2021. putem online obrasca na službenoj festivalskoj stranici.

Ususret Festivalu održava se i radionica Čitaj što gledaš, namijenjena osnovnoškolskom uzrastu. Nakon pročitane knjige po kojoj je snimljen film sudionici radionice napisat će osvrt, a tri najbolja rada bit će proglašena i nagrađena tijekom KinoKina. 

U tijeku su i prijave za radionicu Moja prva videoigra koja se održava svake godine u suradnji s HUB-om 385, a na kojoj polaznici samostalno izrađuju jednostavnu igricu.

Cjelokupni program i raspored ovogodišnjeg izdanja Festivala bit će objavljen kad i program ZFF-a, u srijedu, 3. studenog 2021. godine, a sve informacije o radionicama i edukacijama dostupne su na službenoj stranici https://www.kinokino.hr

Slična pitanja

1 odgovor 196 👀
Znatko predstavlja

Umjetna inteligencija u službi prodaje

Zagreb
24. - 25. 10. 2024.

KUPI ULAZNICU
Znatko predstavlja

Najnoviji trendovi u IT industriji

Zagreb
28. i 29. 11. 2024.

KUPI ULAZNICU

14.4k pitanja

23.4k odgovora

9.0k komentara

1.7k korisnika

...