195 pregleda
Marija Miljević u rubrici Filmovi i serije od Marija Miljević (10.4k bodova)
uređen od Znatko

Koje filmske uspješnice najvećih europskih kinematografija će se prikazati na 19. ZFF-u?

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

1 odgovor

+8 glasa
Redakcija od Redakcija (146k bodova)
prikazano od Znatko

Velikih 5 – filmske uspješnice 5 najvećih europskih kinematografija

Istaknuti recentni naslovi pet najvećih europskih kinematografija, Ujedinjenog Kraljevstva, Francuske, Njemačke, Španjolske te Italije, i ove su godine u fokusu popratnog programa Velikih 5, koji 19. Zagreb Film Festival (ZFF) ostvaruje u suradnji s Mrežom kulturnih instituta Europske unije u Hrvatskoj (EUNIC).


Britanski film snimljen u jednom kadru, Točka pucanja u režiji Philipa Barantinija, s lakoćom uvlači gledatelje u grozničavu večer prestižnog restorana i njegovog osoblja. Andyjev (Stephen Graham – Irac, Zdrpi i briši) dan tek je počeo, a već zaostaje s poslom. Kao glavni kuhar u popularnom londonskom restoranu, navikao je na neumoljiv tempo, stres i neočekivane situacije, no zadnji je petak prije Božića i najprometnija noć u godini… Glumica Vinette Robinson dobila je posebno priznanje za izvedbu u Karlovym Varyma. 


Francusku kinematografiju u programu zastupa vedra socijalna drama s primjesama magijskog realizma, Gagarin, koju ZFF predstavlja u suradnji s Francuskim institutom u Hrvatskoj. Debitantsko ostvarenje francuskog redateljskog dvojca Fanny Liatard i Jérémyja Trouilha, premijerno prikazano na Festivalu u Cannesu, nostalgična je posveta utopijskom pariškom projektu kolektivnog stanovanja Cité Gagarine. Šesnaestogodišnji sanjar Yuri cijeli život živi u golemom kompleksu od cigle u predgrađu Pariza. Sanja o tome da postane astronaut. Kad lokalne vlasti odluče srušiti zgradu, Yuri s prijateljima Dianom i Houssamom pokušava spasiti svoj dom.


Pitanje granica koje smo spremni prijeći u borbi za ono u što vjerujemo u fokusu je uzbudljivog njemačkog trilera o pobunjenoj antifašističkoj mladeži A sutra i cijeli svijet redateljice Julije von Heinz. Puna ideala, studentica prava Luisa napušta udobnu buržujsku egzistenciju i odlazi živjeti u berlinsku antifašističku komunu. Tamo se nađe rastrgana između dviju frakcija, jedne koja zagovara nenasilan otpor i druge, predvođene karizmatičnim Alfom, koja misli kako su za borbu protiv radikalne desnice potrebne jednako radikalne mjere. Može li nasilje ikada biti legitiman politički odgovor na fašizam i
mržnju? Film je prikazan na festivalima u Veneciji i Torontu.


Predstavnik Španjolske u programu ujedno je nacionalni kandidat za Oscara, mračna korporativna satira u kojoj Javier Bardem majstorski utjelovljuje prijateljsko lice kapitalističke korupcije. Film Veliki gazda Fernanda Leóna de Aranoe 19. ZFF prikazuje u suradnji s Veleposlanstvom Španjolske. Blanco (Javier Bardem), karizmatični vlasnik obiteljske tvornice, naumio je osvojiti lokalnu nagradu za poslovnu izvrsnost. Kada mu planove počnu mrsiti problematični zaposlenici, “dobri gazda” besramno će se umiješati u njihove privatne živote i pokrenuti nezamislivu lančanu reakciju.


Talijansku kinematografiju predstavlja nagrađivana obiteljska drama Sestre Macaluso, dirljiva kronika o prolaznosti i sjećanju u režiji Emme Dante. Sestre Maria, Pinuccia, Lia, Katia i Antonella žive same u predgrađu Palerma. Jednog sasvim običnog dana na plaži, Antonella pogiba. Njezina smrt potpuno će preokrenuti odnose među sestrama i utjecati na
ostatak njihovih života… Ova dirljiva adaptacija redateljičine nagrađivane kazališne drame prikazana je na festivalima u Veneciji, Torontu i Varšavi. Prikazivanje filma na 19. ZFF-u ostvareno je u suradnji s Talijanskim institutom za kulturu.


Filmovi iz programa Velikih 5 prikazuju se u popodnevnim i večernjim terminima u kinu Tuškanac. Ulaznice je po povoljnijoj cijeni moguće nabaviti u pretprodaji na https://kupiulaznicu.zff.hr do 13. studenoga 2021., a redovna prodaja na blagajnama počinje 14. studenoga. Devetnaesti Zagreb Film Festival održat će se od 14. do 21. studenoga 2021. u
Kinu SC, kinu Tuškanac, Teatru &TD, Uraniji i HUB-u 385, kao i na online platformama kinoeuropa.hr i croatian.film.

Marija Miljević od Marija Miljević (10.4k bodova)
Za one koji preferiraju gledati online filmove - samo dio programa (Kratkometražni međunarodni filmovi, Festivali pod reflektorom, Ledolomke, PLUS, LUX) će biti online, ostali filmovi 19. ZFF-a se prikazuju u kinima.

Slična pitanja

1 odgovor
Marija Miljević 18.11.2021. pitanje u rubrici Filmovi i serije od Marija Miljević (10.4k bodova)
1 odgovor
1 odgovor
Monika Kiris 11.10.2022. pitanje u rubrici Filmovi i serije od Monika Kiris (11.1k bodova)
Znatko medijski pokriva

Data Science Conference Adria 23

DSC ADRIA 23

Pripremite se za najinovativniju AI konferenciju godine u Adrija regiji!

online, 16. 5. 2023.
Zagreb, 17. i 18. 5. 2023.
Rijeka, 19. 5. 2023.

ULAZNICE
Znatko medijski pokriva

ST.ART UP 2023

ST.ART UP 2023

& GAME CHANGER AWARDS

Zagreb, 24. - 27. 5. 2023.
Znatko medijski pokriva
Superprodavač 2023
Kako prodavati kupcima budućnosti?

Zagreb, 19. i 20.10.2023.
ULAZNICE

Medijska platforma Znatko

NAJNOVIJE VIJESTI

Impressum | Znatkova redakcija

10.9k pitanja

17.3k odgovora

4.5k komentara

1.4k korisnika

...