Ivana Mačić u rubrici Poslovanje od Ivana Mačić

Kako kvalitetno pripremiti projektnu prijavu za bespovratna sredstva za inovacije zelene industrije i plavog rasta?

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

1 odgovor

+15 glasa
Kristina Krstinić od Kristina Krstinić
odabran od Ivana Mačić
 
Najbolji odgovor

Prvo razjasnimo što je inovacija? To je razvoj i primjena potpuno novog ili bitno izmijenjenog proizvoda na tržištu (globalnom i lokalnom). Inovacije ne podrazumijevaju samo nove proizvode i usluge nego i nove tehnologije, proizvodne procese, marketinške metode, kao i nove modele upravljanja.

Zelena industrija podrazumijeva razvoj novih ili poboljšanih zelenih proizvoda i usluga, ekološki prihvatljivije proizvodne procese ili zelenu organizacijsku inovaciju. U navedeno ide smanjenje potrošnje energije, vode i ulja, bolje iskorištavanje sirovine i povećana produktivnost. Investicija može sadržavati: modernizaciju industrije, razvoj inovativnih rješenja povezanih s obnovljivom energijom, energetsku učinkovitost i smanjenje energetske potrošnje te smanjenje CO2 emisije i drugih emisija.

Plava rast podrazumijeva potporu održivom rastu u morskom i pomorskom sektoru. Odnosi se na razvoj i ulaganje u pomorski sektor, razvoj proizvoda i rješenja povezanih s pomorskim, jezerskim i riječnim prometom, ulaganje u pomorski, riječni i jezerski turizam, ulaganje u plavu biotehnologiju, razvoj rješenja na plavoj energiji, razvoj inovativnih proizvoda i rješenja povezanih s ribarstvom i akvakulturom, morskim otpadom te razvoj inovativnih tehnologija za opskrbu vodom, uključujući desalinizaciju. Investicija može sadržavati: modernizaciju ribarskih brodica i trajekata, ulaganje i razvoj riječnog, jezerskog, obalnog i morskog (oceanskog) turizma, inovativne tehnologije za opskrbu vodom, uključujući desalinizaciju na otocima, rješenja za smanjenje morskog otpada, bolju iskoristivost otpada iz ribarstva te razvoj poduzeća temeljenih na bio-ekonomiji.

Navedeno znanje tematike je osnova za kvalitetnu pripremu projektne prijave u tom području. Znači ako imate inovaciju (koja zadovoljava gore navedene kriterije) i ako je u skladu s time što podrazumijeva zelena industrija ili plavi rast onda su vam preduvjeti zadovoljeni. Uz to morate također imati proizvod/uslugu koja će se moči komercijalizirati i koja će pridonijeti rastu i razvoju tvrtke u svim sektorima.

Kristina. Krstinić, univ.dipl.polit., Managing director and owner

MIKRIS Project Management ❘ Poslovno savjetovanje

                                                                    kristina.krstinic@mikris.eu ❘ www.mikris.eu

Slična pitanja

2 odgovora 324 👀
1 odgovor 303 👀
2 odgovora 493 👀
Znatko predstavlja

Digital Commerce & Business Conference

Umag
od 8. do 12. 05. 2024.

REGISTRACIJA
Znatko predstavlja

Umjetna inteligencija u službi prodaje

Zagreb
24. - 25. 10. 2024.

ULAZNICE

13.6k pitanja

22.2k odgovora

8.3k komentara

1.6k korisnika

...