434 pregleda
Mia Marijanović u rubrici Osobni razvoj od Mia Marijanović (9.2k bodova)

Koja su četiri osnovna tipa osobnosti i njihove karakteristike?

A koje su prednosti i slabosti (mane) pojedinog tipa osobnosti?

* povezano sa odgovorom na pitanje: Odakle dolazi naša osobnost - od gena ili iz okoline?

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

1 odgovor

+14 glasa
Mia Jelinčić od Mia Jelinčić (2.8k bodova)
uređen od Mia Jelinčić
 
Najbolji odgovor

Ličnost je prema psihologu Eysencku razmjerno stabilan oblik ponašanja, navika i tendencija koje osoba razvije na temelju naslijeđa (gena) reakcijama na nagrade i kazne koje prima tijekom života. Ličnost uvijek predstavlja cjelinu što znači da je ne možemo imati manje ili više, veće je samo pitanje kakva je ona. Kako bi mogli definirati ličnost, potrebno je da ona bude stabilna čovjekova karakteristika, tj. da se čovjek ne mijenja.

Osobnost ili individualnost je skup obilježja i svojstava koji su dio ličnosti te se njima pojedinci međusobno razlikuju. To su jedinstveni načini doživljavanja i ponašanja koji obilježavaju ličnost pojedinca, drugi ih prepoznaju i reagiraju na njih.

Psiholog Hans Eysenck postavio je osnove tipologije ličnosti na temelju 4 dimenzije: introvertiranost i ekstrovertiranost, emocionalnost i razum. Temeljem tih dimenzija odredio je 4 osnovna tipa osobnosti: kolerik, sangvinik, flegmatik i melankolik.

Kolerik je ekstrovertiran tip vođen razumom. Kolerik je optimist, uzbudljiv, aktivan, impulzivan, ali i razdražljiv, nemiran i agresivan. On sve svoje radnje obavlja vođen razumom i mišljenjem. Ovaj tip osobnosti voli upravljati i vrlo je koristan u društvu jer u radu uvijek daje sve od sebe. Voli pozornost te voli biti prepoznat u onome što radi. Energičan je, no rijetko stvara nove ideje ili puteve. Međutim spreman je slijediti nove ideje.

Sangvinik je ekstrovertirani tip vođen emocijama. Sangvinik je društven, pristupačan, komunikativan, suosjećajan, živahan i bezbrižan te dobar vođa. Ovaj tip osobnosti može razmišljati tek u skladu s osjećajima, stoga odbacuje sve što izaziva remećenje osjećaja. Sangvinik voli život i zabavu, odličan je u motiviranju drugih jer kada u nešto istinski vjeruje, lako i druge uvjeri u to, zato ima predispozicije za posao prezentatora ili prodavača. Rado se eksponira i dobar je govornik pred velikim skupinama ljudi.

Melankolik je introvertirani tip vođen razumom. Melankolik je povučen, tih i tjeskoban, pesimist, ali i tvrd te ekstravagantan. Vođen je utjecajem ideja, ali one ne proizlaze iz objektivne, već subjektivne osnove. Kao i svakom introvertiranom tipu nedostaje mu povezanosti s objektom. Ovaj tip teži produbljivanju više nego rasprostranjivanju. Njegove odluke često su hladne, proizvoljne i bezobzirne jer se ne odnose na objekt, već subjekt. On dozvoljava da ga zlostavljaju i iskorištavaju sve dok ga ne ometaju u provođenju njegovih ideja. On ne vidi zlo koje mu nanose drugi upravo zato što je njegova veza s objektom slaba. Melankolik je strukturiran i analitičan, stoga mu pristaju i takve odgovornosti u poslovnom životu. On ne radi ništa dok o tome dovoljno ne promisli i donese optimalnu odluku.

Flegmatik je introvertirani tip vođen emocijama. Flegmatik je pažljiv, misaon, miroljubiv, suzdržljiv, pouzdan, uravnotežen i blag, no pasivan. Obično je teško pristupan i tih te nerazumljiv. Ne ističe se. Prepušta se svom subjektivnom osjećaju te prikriva prave motive svog djelovanja. Neupadljiv je, spokojan i simpatičan te izbjegava pobuđivanje ili izazivanje druge osobe. Neće se truditi promijeniti ili pridobiti drugu osobu. Njegova glavna aktivnost događa se unutar njega samog, dok izvana izgleda pritajeno, ravnodušno ili nesigurno te zbunjeno. Temelji ispunjenog života melankolika su ljubav, pomaganje i briga za druge. Uvijek stavlja druge ispred sebe.

UPITNIK LINOSTI 1 uope se ne odnosi na

Ivan Gačić 16.04.2022. pitanje u rubrici Osobni razvoj od Ivan Gačić (8.6k bodova) Što znači "narcizam" u psihologiji?

Slična pitanja

1 odgovor
1 odgovor
1 odgovor
2 odgovora
Matija Kranjčić 18.08.2021. pitanje u rubrici Osobni razvoj od Matija Kranjčić (19.8k bodova)
1 odgovor
Maja Kos 24.09.2020. pitanje u rubrici Osobni razvoj od Maja Kos (8.1k bodova)
3 odgovora
2 odgovora
Znatko medijski pokriva
MONEY MOTION 2023
<< the only FinTech conference you should attend >>

Zagreb, 9. - 10. ožujka 2023.
ULAZNICE
Znatko medijski pokriva

WINE EnoGASTRO Vip Event 2023

WINE EnoGASTRO Vip Event 2023


Rijeka, 1. ožujka 2023.
Novigrad (Istra), 3. ožujka 2023.
Split, 15. ožujka 2023.
Zadar, 17. ožujka 2023.
Zagreb, 29. ožujka 2023.

Besplatan ulaz za uzvanike

Medijska platforma Znatko

NAJNOVIJE VIJESTI

Impressum | Znatkova redakcija

10.1k pitanja

16.1k odgovora

3.9k komentara

1.4k korisnika

...