250 pregleda
Ana Pilato u rubrici Financije od Ana Pilato
uređen od Redakcija

Tko je pobijedio u Hrvatskoj 2022. na Europskom kvizu o novcu za učenike?

* povezano sa odgovorom na pitanje: Kako se prijaviti na Europski kviz o novcu?

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

1 odgovor

+9 glasa
Redakcija od Redakcija
prikazano od Znatko

Učenici iz Vinkovaca pobijedili na ovogodišnjem Europskom kvizu o novcu u Hrvatskoj

Na nacionalnom natjecanju sudjelovalo je više od 1100 učenika iz 68 različitih gradova te su pokazali zavidno znanje iz područja financija.

Hrvatska udruga banaka - HUB tijekom Europskog tjedna novca 21. – 27. ožujka 2022., održala je treći puta „Europski kviz o novcu“ (eng. European Money Quiz), online natjecanje za timove učenika od 13 do 15 godina. Na kvizu je sudjelovalo više od 100 osnovnih i srednjih škola te više od 1100 učenika iz 68 različitih gradova diljem Hrvatske.

Učenici sedmog razreda iz Osnovne škole Ivana Mažuranića iz Vinkovaca (Tomislav Harhaj, Mislav Mendeš, Anja Vukovac, Lana Božić, Ivana Andričević, Stela Bagarić, Lovro Lolić) sedmog razreda iz škole OŠ Ivana Mažuranića Vinkovci pobjednici su Europskog kviza o novcu u Hrvatskoj koji se održao putem online Kahoot! Platforme i YouTube kanala.

„U našoj školi već treću godinu imamo predmet financijske pismenosti kao izvannastavnu aktivnost. Idejni začetnik za osnivanjem aktivnosti u tom području je naša ravnateljica Marina Markić, a projekt provodim za učenike 7. i 8. razreda. Pripremali smo se za Europski kviz o novcu i rješavali razne kvizove za vježbu, kako bi učenici imali potrebna znanja o procesu uvođenja eura i ostalim temama iz područja financija. Osim toga, pomogla su nam i znanja koja učenici stječu kroz izvannastavne aktivnosti, kao i učenje o sigurnosti na internetu na satovima informatike. Pohvaljujemo ovom prilikom i Hrvatsku udrugu banaka koja je organizirala ovo natjecanje i pripremila mnoštva materijala za učenje i vježbu. Uistinu smo ugodno iznenađeni svojim rezultatom i veselimo se što ćemo predstavljati Hrvatsku na europskoj razini.“

...naglasila je mentorica pobjedničkog tima, Mirjana Javor, profesorica matematike i informatike.

Drugo mjesto zauzeli su učenici prvog razreda Tehničke škole Ruđera Boškovića u Zagrebu (Karlo Kodarić, Petar Dujmović, Marko Štancl, Borna Kolar) pod mentorstvom profesorice Marije Samardžije. 

Treće mjesto pripalo je učenicima prvog razreda Srednje škole Ivanec, Natanu Grabaru i Damianu Milovcu, koje je za ovo natjecanje pripremio njihov profesor Davor Žukina.

Dvoje predstavnika prvoplasiranog tima na nacionalnom kvizu sudjelovat će na online europskom finalnom natjecanju 10. svibnja 2022. koje organizira Europska bankovna federacija (EBF). Natjecanjem na europskom finalu imat će priliku osvojiti dvodnevni izlet u Bruxelles kao i novčanu nagradu za svoj razred. 

„Ove smo godine na Europskom kvizu o novcu okupili učenike iz do sada najviše gradova, njih čak 68 s preko 1100 prijavljenih učenika. Iznimno smo ponosni na sve natjecatelje jer su svojim sudjelovanjem pokazali uspješan timski rad, ali i razumijevanje važnosti financijskog obrazovanja. S obzirom na godinu uvođenja eura, ali i globalne izazove s kojima se svi suočavamo, posebno je važno da i mladi budu upoznati s osnovama financija. Na taj način će biti u mogućnosti donositi ispravne i informirane financijske odluke, a osigurat će i temelje za veći prosperitet društva. Posebne čestitke upućujem ovogodišnjim pobjednicima koji su pokazali poznavanje pojmova i koncepata iz područja financija, bankarstva, cyber sigurnosti kao i svih bitnih informacija vezanih uz uvođenje eura. Ponosni smo što će baš ovi učenici predstavljati Hrvatsku na europskom natjecanju. Želimo im puno sreće.“

...izjavio je direktor Hrvatske udruge banaka, Zdenko Adrović.

Europski kviz o novcu je projekt Europske bankovne federacije čiji je cilj učenjem i pripremama za kviz poboljšati financijsku pismenost djece i mladih diljem Europe. Spaja online učenje o osobnim financijama i natjecanje svih prijavljenih timova, iz različitih učionica u isto vrijeme.

Neovisno o održanom natjecanju, dobrodošli su svi mladi, ali i oni stariji, da se u bilo kojem trenutku okušaju u rješavanju kvizova za vježbu iz područja financijske pismenosti, znanja o novcu, matematike, sigurnosti na internetu, osnovnih znanja o Europskoj uniji i ostalih srodnih tema te provjere svoje znanje na:

Slična pitanja

1 odgovor

🎂🎉

Kao i svake godine, tako i ove, 7.12. Znatko slavi svoju novu godišnjicu, a ove godine je posebna: 10. jubilarna Znatkova godina postojanja!
Znatko medijski pokriva

Prva Hrvatska konferencija o gig ekonomiji

Zagreb
6. 12. 2023.

ULAZNICE

Medijska platforma Znatko

NAJNOVIJE VIJESTI

Impressum | Znatkova redakcija

12.7k pitanja

20.2k odgovora

7.2k komentara

1.6k korisnika

...