Ivan Gačić u rubrici Pravo od
Možda je nepravda bila kod drugih, a možda se i Vama dogodila... Koja je najveća nepravda kojoj ste OSOBNO svjedočili u životu?

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

3 odgovor(a)

+8 glasa
Marija Hojsak od

Čovjek koji je sklon da čini protuprirodna djela kažnjen je time što ne može biti prirodan ni onda kada to želi biti. 

- Cesare Pavese

Nepravda prema nama samima vrlo je neugodna, ali i česta. Često osjećamo da su se stvari dogodile mimo nas i da se nisu posložile nama u korist ili kako bi bilo pravedno s naše strane i prema nama samima. 

Svatko često doživljava nepravdu na poslu, na fakultetu, u svakodnevnim malim stvarima... Svaka je nepravda teška za podnijeti i vrijeđa nas same jer ne znamo zašto se morala dogoditi baš prema nama. 

Meni, a i svakome od nas, često se događa da uložimo puno truda i napora u nešto, a ne vrati nam se onako kako smo očekivali i onako kako mislimo da bi bilo proporcionalno radu i vremenu koje smo uložili. 

U takvim situacijama i ako dođe da ne dobijemo koliko mislimo da zaslužujemo trebamo ostati hladne glave i biti strpljivi. Ako sada je sve nepravedno prema nama i ako sada nismo dobili što mislimo da zaslužujemo, dobit ćemo. 
Svatko tko daje i ulaže, mora dobiti. Zato, iako i dođe do nepravde, znajte da je privremena i da nekad samo treba pričekati i doći će bolje od onoga što smo očekivali. 

STRPLJENJE JE ZAISTA VRLINA Mladi, strpljivost i motiviranost u krizno doba  - Glas Koncila

+2 glasa
Ana Nera Horvat od
uređen od Ana Nera Horvat
Nepravda se definira kao nezaslužen ishod koji se može odnositi na pojedini događaj, dugotrajniji proces ili najčešće na sudsku odluku. Sama definicija nepravde široka je i ostavlja puno mjesta za diskusiju i samovoljno tumačenje. Nepravda može imati i dvije strane- ono što netko smatra nepravednim, za drugu osobu je to apsolutno pravedno. Sudska odluka se često rangira kao pravedna i nepravedna. Važno je naglasiti da pravo i pravda nisu istoznačnice.

Pravo je sustav pravila i njihove primjene a nekada vođenje i primjena tih pravila može dovesti do nezasluženog ishoda- nepravde (primjerice oslobađajuća presuda uslijed nedostatka dokaza). Nažalost, u današnje vrijeme smo okruženi nizom situacija koje smatramo nepravdom (glad djece u Africi dok mnogi hranu bacaju) a kako nepravdu iskorijeniti i prevenirati, teško je kompleksno pitanje praktično za zasebnu raspravu. Meni OSOBNO najveća nepravda kojoj svi svjedočimo svakodnevno je što pojedinci nemaju jednake startne pozicije i time nekada ne mogu sasvim ispoljiti svoj potencijal
+1 glas
Ivona Jagatić od
Najveća nepravda koju sam doživjela je kada me nisu primili u umjetničku školu.

Uz talent i ljubav prema crtanje i slikanju sam još i imala vježbe, tehničke, s bojama i kreativne.

Mislila sam kako će na prijemnon ispitu biti puno talentiranih osoba... no... oni nisu znali ni miješati osnovne boje, nisu znali smjestiti stvari u kompoziciju, ako je nešto tirkizno,  oni su bojali ili u zeleno ili u plavo, a sjene i ostalo za njih je "Što je to?"

Prijemni se sastojao od nekoliko dijelova.

Kada je profesorica koja je pazila na prijemnom rekla "tko je gotov može ići kući" većina ih je odmah predala rad. Iako niskog samopouzdanja vidjela sam da sam najbolje napravila radove i profesorica koja je čuvala primjeni ispit je nakon što je uzela moj rad zastala i rekla "wow, ovo je prekrasno ". Radovi su trebali ostati na mjestu gdje su naslikani/nacrtani, tako da ocjenjivač može točno vidjeti kut i sjene, no samo su skupljeni u kuvertu pod šifrom.

Naravno nisu me primili zbog nepotizma. Što su mnogi također potvrdili da su doživjeli isto. Neki kažu da primaju one koji ne znaju crtati tako da ih oni iče po svome.

Druga nepravde je kada studentica na mom prvom fakultetu koja kaže da je Aristotel živio u 20. stoljeću, Jugoslavija je pala 2000. godine, Gutemberg je izumio ples i slično, dobila 4 i 5 kod jednog profesora, dok mi koji smo pročitali i naučili knjigu od 712 stranica i sve znali dobijemo 3.

Slična pitanja

3 odgovora 422 👀
4 odgovora 411 👀
2 odgovora 365 👀
1 odgovor 235 👀
2 odgovora 363 👀
4 odgovora 680 👀
5 odgovora 364 👀
Znatko predstavlja

Umjetna inteligencija u službi prodaje

Zagreb
24. - 25. 10. 2024.

KUPI ULAZNICU
Znatko predstavlja

Najnoviji trendovi u IT industriji

Zagreb
28. i 29. 11. 2024.

KUPI ULAZNICU

14.4k pitanja

23.4k odgovora

9.0k komentara

1.7k korisnika

...