Mia Jelinčić u rubrici Poljoprivreda i ribarstvo od Mia Jelinčić
Koliko su opasni pesticidi? Kako ih izbjeći, odnosno kako znati koje namirnice nisu špricane pesticidima?

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

2 odgovor(a)

+9 glasa
Gabriel Đorđević od Gabriel Đorđević

Već nam samo ime spornih pesticida (eng. pest - štetočina, lat. cide - ubojica) sugerira zašto su u uzgoju u toliko širokoj primjeni – strah i trepet su kukcima te ostalim štetočinama koje čine poljoprivredu toliko riskantnom i volatilnom gospodarskom djelatnošću. Veća pouzdanost proizvodnog ciklusa potpomognuta uporabom pesticida indirektno koristi i krajnjem potrošaču: izdašnija žetva i dosljedniji prinosi znače niže cijene i manje straha od naglih nestašica. No uza sve prednosti koje nam donose ova strašila modernog doba, razumna slutnja se sama od sebe nameće: ako truju štetočine, mogu li i ljude? 

Osim u pogledu dokazanih negativnih posljedica koje predstavljaju za biološku raznolikost flore i faune, rezultati znanstvenih istraživanja su unisoni i oko odgovora na pitanje njihove štetnosti ljudskom organizmu. Presuda glasi: da, neke od kemikalija korištenih u pesticidima predstavljaju ugrozu ljudskom zdravlju jer u prekomjernim dozama, direktnim ili indirektnim putem mogu uzrokovati čitav niz akutnih i kroničnih bolesti. Dok one akutne i neposredne uključuju vrtoglavicu, osipe i mučninu, dugotrajne variraju od hormonalnih poremećaja pa do karcinoma

U Republici Hrvatskoj podliježu zakoni o uporabi pesticida u poljoprivredi koje je odredila Europska komisija, a u kojima su prepoznate maksimalne razine ostataka (MRO-i) pesticida u proizvodima namijenjenima za prehranu ljudi. U Uredbi br. 396/2005 o maksimalnim razinama ostataka pesticida izričito stoji da su sadržajne zakonske regulative donesene u skladu sa smjernicama objavljenim od strane Svjetske zdravstvene organizacije, što znači da su čak i pesticidima špricama namirnice koje susrećete u trgovini tretirane u mjeri koju vodeća međunarodna zdravstvena institucija drži prihvatljivom. 

Iako je nemoguće sa sigurnošću znati je li hrana iz trgovine izložena toksičnim pesticidima, postoji nekoliko načina da izbjegnete ili barem smanjite unos pesticida u svoje tijelo:    

  1. Ogulite koru namirnice. Ako ju je nemoguće odstraniti, kao što je slučaj kod lubenica, temeljito ju isperite kako se s nje ne bi prenijele štetne tvari u unutrašnjost voća
  2. Kupujte organsko – iako je organska hrana i dalje tretirana pesticidima, korišteni su oni prirodni, a ne sintetički 
  3. Smanjite unos određenih namirnica: jagoda, špinata, jabuka, breskva, krušaka – hrane su to koje je američki Environmental Working Group ocijenio kao one najizloženije pesticidima prilikom uzgoja (punu listu možete vidjeti ovdje
  4. Uzgajajte vlastitu hranu – iako mnogima zbog očitih razloga nedostupan, domaći uzgoj je jedini način da budete stopostotno sigurni u čistoću vaše hrane.
+3 glasa
Ivana Steković od Ivana Steković
Budući da su pesticidi otrovni,potencijalno su opasni za ljude,životinje i okoliš.

Pesticidi mogu uzrokovati kratkoročne štetne učinke na zdravlje.Koji se nazivaju akutni učinci,kao i kronične štetne učinke koji se mogu pojaviti mjesecima ili godinama nakon izlaganja. Primjeri akutnih zdravstvenih učinaka uključuju peckanje u očima,osipe, mjehuriće,sljepoću,mučninu,vrtoglavicu, proljev…

Ako tražite hranu koja nije tretirana pesticidima,budite jasni kada pitate poljoprivrednike,osobe od kojih kupujemo hranu.

Hrana označena kao "organska" nije nužno bez pesticida. Umjesto toga,Nacionalni organski program regulira koje se kemikalije smiju,a koje ne smiju koristiti u organskom sustavu.

Slična pitanja

1 odgovor 517 👀
1 odgovor 323 👀
1 odgovor 245 👀
1 odgovor 216 👀
1 odgovor 215 👀
Znatko predstavlja

Digital Commerce & Business Conference

Umag
od 8. do 12. 05. 2024.

REGISTRACIJA
Znatko predstavlja

Umjetna inteligencija u službi prodaje

Zagreb
24. - 25. 10. 2024.

ULAZNICE

13.7k pitanja

22.4k odgovora

8.4k komentara

1.6k korisnika

...