Mia Jelinčić u rubrici Filmovi i serije od

Kakav je film triler Stric hrvatske kinematografije? Kako ga komentirate?

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

1 odgovor

+5 glasa
Redakcija od
prikazano od Znatko

Održana svjetska premijera: Stric oduševio publiku u Karlovim Varima

Triler Stric, dugometražni prvijenac autorskog dvojca Andrije Mardešića i Davida Kapca premijerno je prikazan u subotu, 2. srpnja 2022. na 56. izdanju Međunarodnog filmskog festivala u Karlovim Varima uz sjajne reakcije publike i struke.

Premijeri filma nazočili su glumci Miki Manojlović, Goran Bogdan i Roko Sikavica, redatelj Andrija Mardešić, producent Ivan Kelava, direktor fotografije Miloš Jaćimović, montažer Tomislav Stojanović i drugi članovi ekipe filma te veleposlanica RH u Češkoj Ljiljana Parlov te pomoćnica ravnatelja Hrvatskog audiovizualnog centra Maja Vukić.

Film Stric, punokrvni triler mračne atmosfere s elementima apsurdnog humora i groteske, svjetsku je premijeru imao u sklopu novog natjecateljskog programa Proxima, koji sveukupno broji 12 naslova iz cijeloga svijeta. Program Proxima je posvećen uzbudljivoj suvremenoj kinematografiji u kojem se predstavljaju radovi nadolazećih filmaša te novi filmovi već renomiranih autora.

"Nismo do kraja znali što očekivati jer je ovo prvo izdanje Proxime, novog programa festivala u Karlovim Varima u okviru kojeg je Stric prikazan. Prezadovoljni smo tretmanom filma i reakcijama. Lijepo je bilo vidjeti koliko je Miki Manojlović voljen i poštivan u Češkoj. Nadam se da će se ove pozitivne vibracije oko filma preliti na sve što Strica čeka dalje - premijeru u Puli i kinodistribuciju potkraj godine u kinima," kazao je nakon premijere producent Ivan Kelava.

"Nakon sedam godina, napokon smo našeg stričeka doveli u kino! Lijepo je vidjeti dupkom punu dvoranu i gledati reakcije ljudi. Česi su jako zahvalna publika koja još uvijek voli i štuje film do te razine da traže autograme po cesti i općenito je atmosfera festivala opuštena i navijačka," izjavio je redatelj Andrija Mardešić.

Radnja Strica odvija se u vrijeme Božića u Jugoslaviji, krajem 1980-ih. Obitelj – majka, otac i sin – sretni dočekuju svog voljenog strica koji se vraća kući za blagdane iz Njemačke. Stric dijeli poklone te slijedi tradicionalni hrvatski božićni ručak – purica s mlincima i francuskom salatom. Obiteljsku idilu prekida zvonjava najnovijeg pametnog telefona. Ubrzo postaje jasno da vrijeme radnje nisu osamdesete, da nije 25. prosinca i da se za prepunom blagdanskom trpezom, osim purice, nožem može rezati i napetost.

Film je nastao u produkciji Eclectice, u suradnji s tvrtkom Sense Production iz Beograda. Koproducent je Milan StojanovićStrica su financijski podržali Hrvatski audiovizualni centar, Filmski centar Srbije i Hrvatska radiotelevizija.

Međunarodni festival u Karlovim Varima jedan je od najstarijih i najprestižnijih europskih filmskih festivala na kojem se godišnje prikaže preko 200 novih filmskih naslova. Ovogodišnji festival održava se od 1. do 9. srpnja 2022., a zatvara se premijerom filma Georgea MilleraThree Thousand Years of Longing te dodjelom nagrada Beniciju del Toru i Geoffreyju Rushu. Više informacija potražite na službenoj stranici festivala.

U sklopu prošlogodišnjeg izdanja festivala u Karlovim Varima 2021. premijerno je prikazan dugometražni igrani prvijenac Sonje Tarokić - Zbornica. Film je tada osvojio posebno priznanje glavnog žirija te posebno priznanje, odnosno pohvalu Ekumenskog žirija.

Slična pitanja

1 odgovor 185 👀
1 odgovor 458 👀
1 odgovor 263 👀
1 odgovor 301 👀
1 odgovor 191 👀
Znatko predstavlja

Umjetna inteligencija u službi prodaje

Zagreb
24. - 25. 10. 2024.

KUPI ULAZNICU
Znatko predstavlja

Najnoviji trendovi u IT industriji

Zagreb
28. i 29. 11. 2024.

KUPI ULAZNICU

14.0k pitanja

22.7k odgovora

8.5k komentara

1.6k korisnika

...