202 pregleda
Marija Miljević u rubrici Osobni razvoj od Marija Miljević

Kako mogu (naučiti) dobro pregovarati?

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

2 odgovor(a)

+10 glasa
Marija Hojsak od Marija Hojsak

Pregovarati s nekim znači iznositi dva oprečna stava, ali sa svrhom nalaženja zajedničkog interesa i usklađivanja u onome gdje je došlo do određenih nesuglasica i mimoilaženja u razmišljanjima. Do pregovora najčešće dolazi kada osobe o istoj temi razmišljaju na drugačiji način. Primijetivši da se vaše mišljenje razlikuje od sugovornikova, važno je jasno i konkretno iznijeti svoje mišljenje te čvrsto vjerovati i zagovarati svoje stavove. Za vas je vrlo važno da vjerujete u svoj stav i da budete sigurni da je on najbolji te na taj način ostajete smireni tijekom pregovora i ostavljate dojam da točno znate o čemu govorite te da ste potpuno sigurni u svoje razmišljanje ili stav o temi o kojoj raspravljate. Sugovornik mora osjetiti vašu sigurnost i vjerovanje u ono što govorite kako vas on sa svojim argumentima ne bi mogao odvrnuti od vašeg razmišljanja ili vam dati protuargument na koji ne znate odgovor.

Također, važno je da vaše držanje tijela bude uspravno, nemojte previše mahati rukama, već ih držite ili spuštenima u krilu ili ih lagano spojite te gledajte sugovornika u oči. Ton glasa neka vam bude miran, nemojte upotrebljavat sarkazam ili ironiju jer bi sugovornik takav način govora mogao shvatiti kao provokaciju koja bi dovela do nepotrebnog sukoba. Usto nemojte upadati u riječ i čekajte da sugovornik iznese svoj stav te ponavljajući neke važne dijelove iz njegove replike, na koje mislite da se važno referirati, dajte mu jezgrovit i jasan protuargument ili iznesite vaš stav o temi pregovora.

Uza sve to, informirajte se, ako ste u mogućnosti, o stavu vašeg sugovornika kako biste već unaprijed znali o čemu on govori i pripremili neke protuargumente na njegove tvrdnje i stavove. Isto tako, ako vam se učini da gubite pregovor počnite tražiti ili zastupati više od onoga o čemu se govori ili do čega se želi doći jer na taj način ostavljate dojam da vam je stalo do vaših argumenata i otvarate prostor za nastavak pregovora. Štoviše, vrlo je važno uvijek se držati onoga o čemu se govori i ne skretati s teme jer na taj način sugovornik smatra da nemate više čvrstih argumenata o raspravi koja je započela, a zato što mu se ne želite prilagoditi skrećete s teme kako ne biste izgubili pregovore. Uvijek izbjegavajte sukob i ostanite smireni kako biste mogli čuti i drugu stranu, ali i čvrsto obraniti svoje razmišljanje ili stav o kojem pregovarate.

+8 glasa
Eva Benaković od Eva Benaković

Kako uspješno pregovarati?

 1. BUDITE U KONTROLI

  Budite prvi koji će iznijeti određenu ponudu ili argument, ovo indirektno pokazuje vašu poziciju u kojoj se nalazite u kontroli, odnosno vi kontrolirate tijek situacije i razgovora. No, nemojte ni previše pričati, nego dopustite sugovorniku da više priča, jer ćete time povećati šansu da upotrijebite neki njegov argument u svoju korist.

Proven Salary Negotiation Strategies and Tips on how to Effectively Ask for a Raise | Dream Job Coaching

 1. KONAČNA PONUDA ILI ARGUMENT

  Ne ostavljajte mjesta pregovorima koji nemaju smisla ili uvjetima koje ne želite prihvatiti. Ne dopustite širinu raspona uvjeta koje možete dobiti. Nego dajte konačan argument ili ponudu. Nikada ne prihvaćajte lošu ponudu koja će donijeti korist samo drugoj strani, ili koja će vas lišiti određenih stavaka.

Win-Win Negotiations guidelines by Vadim Kotelnikov

 1. VJEŠTA UPORABA RIJEČI

  Svoje riječi ne izgovarajte isprazno i nepromišljeno. Koristite raspon riječi koji dokazuje vašu vještinu i umijeće, ovo će sugovorniku dati do znanja da ste proračunati i nepokolebljivi u svojim stavovima. Ukoliko pričate puno i u prazno, sugovorniku dajete signale da ste labilni i spremni na kompromise.

Overcoming the top 3 negotiation dilemmas - FM

 1. POKUŠAJTE PREGOVARATI U SMJERU KOJI DONOSI DOBITAK OBJEMA STRANAMA

  Svaki pojedinac će prije prihvatiti vaše argumente i uvjete, ukoliko mu ustupite neku dobit koju i on može zadobiti ukoliko prihvati određenu nagodbu.

Conflict, power and politics. (Chapter 13) - online presentation

Slična pitanja

1 odgovor
Ivan Gačić 23.03.2021. pitanje u rubrici Jezik i govor od Ivan Gačić
1 odgovor
3 odgovora
4 odgovora
Jan Iveković 01.10.2020. pitanje u rubrici Mediji od Jan Iveković
Znatko medijski pokriva


Zagreb
28. 11. 2023.

ULAZNICE
Znatko medijski pokriva


Zagreb
29. i 30. 11. 2023.

ULAZNICE
Znatko medijski pokriva

Prva Hrvatska konferencija o gig ekonomiji

Zagreb
6. 12. 2023.

ULAZNICE

Medijska platforma Znatko

NAJNOVIJE VIJESTI

Impressum | Znatkova redakcija

12.6k pitanja

20.0k odgovora

7.1k komentara

1.6k korisnika

...