4.9k pregleda
Jan Iveković u rubrici Mediji od Jan Iveković (138 bodova)
promjena rubrike od Znatko

Što je to komunikacija? Koja je definicija, od kuda dolazi ta riječ te kako je i kada nastala komunikacija?

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

4 odgovor(a)

+11 glasa
Sara Cindrić od Sara Cindrić (3.6k bodova)
odabran od Jan Iveković
 
Najbolji odgovor

Komunikacija je pojam koji ima hrpu definicija. Ovo su neke od njih:

 • Proces, stvaranje značenja i prijenos informacija ili poruka. (Miller)
 • Interakcija značenjem zajednički prepoznatih znakova. (Hartley)
 • Ponašanje sa svrhom prijenosa poruka pomoću simbola.
 • Transfer informacija od pošiljatelja do primatelja. 

Riječ komunikacija dolazi od lat. communicatio što znači priopćavanje, razgovor (ali i zajednica; sudjelovanje).  

Povijest komunikacije seže još u primitivno doba kada su naši pretci pomoću verbalnih (zvukovi) i neverbalnih (pokreti glavom, rukama i slično) znakova obavještavali jedni druge o stvarima važnima za preživljavanje (obavijest o pronađenom izvoru vode i hrane, obavijest o opasnoj divljoj životinji koje se treba kloniti). 

+9 glasa
Sandra Vukov od Sandra Vukov (18.8k bodova)

Komunikacija je razmjena riječi,slova,ideja, odnosno razmisljanja, stavova i sporazumjevanja. Dobra komunikacija je ona koja je učinkovita, ostvarajuje ciljeve osoba koje komuniciraju. Dobra komunikacija podrazumijeva 

OTVORENOST -otvoreni um spreman je za slušanje i razumijevanje perspektive drugih, ne samo za prijenos svoje poruke

PRISTUPAČNOST-putem prijateljskog tona, iskazivanjem zanimanja za drugoga ili jednostavno osmijehom potičemo druge da s nama stupe u otvorenu i iskrenu komunikaciju.

SAMOPUZDANJE-samouvjerenom komunikacijom šaljemo poruku da vjerujemo u ono što govorimo čime povečamo šansu da nam i drugi vjeruju.

+6 glasa
Marko Bruno od Marko Bruno (337 bodova)
uređen od Znatko

Komunikacija (priopćavanje, razgovor) dolazi od latinske riječi communicatio te ima nekoliko značenja:

 1. Komunikologija ju objašnjava kao razmjenu znakova između ljudi (društvena komunikacija), životinja (životinjska komunikacija) ili tehničkih sustava (tehnička ili strojna komunikacija). U tehničkom smislu komunikacija predstavlja prijenos informacija, dok je društvena komunikacija složenija i definira se kao međusobno posredovanje znakova u univerzalnom sustavu simbola u svezi s čovjekovim mišljenjem. 

  Proces društvene komunikacije uključuje faze kodiranja, prijenosa i dekodiranja (tumačenja) znaka, odnosno poruke i naglašava potencijalnu višeznačnost poruke. Čin komunikacije sastoji se od nekoliko elemenata: pošiljatelj (izvor, komunikator), primatelj (recipijent, adresat), kod (sustav simbola), kanal ili spoj (npr. govor, pismo, telefon, TV), poruka (informacija) i kontekst (predmet komuniciranja). Ukratko, svako čovjekovo ponašanje koje ishodi određenom reakcijom jest komunikacija jer svaka gesta nosi određenu poruku, pa stoga i sama šutnja je oblik komunikacije. 

  Društveno komuniciranje može se odvijati jednosmjerno ili uzajamno između pošiljatelja i primatelja, a s obzirom na kanal komuniciranja razlikuje se izravna i posredna komunikacija. Kod izravnog komuniciranja ne postoje tehnički posrednici između pošiljatelja i primatelja, pa se navedeno odvija preko ljudskih komunikacijskih organa i receptivnih osjetila. Posredno komuniciranje (komuniciranje preko medija) podrazumijeva specifične tehničke nositelje slike i zvuka (npr. papir, uređaju za prijenos audio i videosignala) i adekvatne aparate za kodiranje i dekodiranje.

   
 2. Lingvistika ju obrazlaže kao prijenos poruke od pošiljatelja do primatelja kroz komunikacijski kanal. U jeziku, komunikacija podrazumijeva postojanje izvora i cilja pri čemu izvor može biti identičan pošiljatelju (npr. razgovor uživo), a i ne mora (npr. telekomunikacije). Pošiljatelj kodira poruku u određeni signal i šalje ju kroz komunikacijski kanal do primatelja koji signal dekodira u poruku i šalje ju do cilja. Verbalna komunikacija dio je sustava glasovnih komunikacija čiji je nositelj ljudski govor. Neverbalna komunikacija obuhvaća taktilni (gestikulacija), vizualni (svjetlost, znakovi) i olfaktivni (različiti mirisi) modus komuniciranja. 
   
 3. Suvremena književnost obrazlaže ju kao nešto širokih interesa društvenih, humanističkih i prirodnih znanosti poput sociologije, psihologije, lingvistike, teorije informacija, neurologije i kibernetike i to s obzirom na njezinu mogućnost raščlambe na različite aspekte. 
   
 4. Filozofija ju obrazlaže kao osnovni modus ljudskog zajedništva u kojem svaka živa jedinka razmatra mogućnosti koje su za njega bitne. Prema filozofima, komunikacija se razvija na tri razine: opstojanje (simpatije i interesi), opća svijest (razum) i duh (ideja cjeline). 

Povijesno gledajući, komunikacija se javlja razvojem sposobnosti ljudskog govora koji je omogućio veći protok informacija i potaknuo razvoj čovjekovog mišljenja. Izumom pisma i zapisivanja od strane Sumerana i Egipćana 3500. god. pr. Kr. dolazi do učinkovitijeg komuniciranja na daljinu i pohrane poruka. Nadalje, razvoj komunikacijskih izuma ubrzava se ujedno i napredak cjelokupne civilizacije na Zemlji. Izum novina i tiska omogućio je veću raširenost informacija dok su tehnički uređaju omogućili obosmjerno komuniciranje na vrlo velikim udaljenostima pomoću kodiranja i dekodiranja. Pojavom medija dolazi do masovnog komuniciranja koje podrazumijeva širok prijenos javno dostupnih poruka.

 

IZVOR: 

Znatko od Znatko (5.3k bodova)
Iako je sadržaj prijavljen, Google nije sadržaj "kaznio" pa je tekst ostavljen.
+5 glasa
Matija Kranjčić od Matija Kranjčić (19.8k bodova)
uređen od Matija Kranjčić

Komunikacija (od latinske riječi communicatio: priopćivanje, razgovor) je razmjena znakova i kombinacija znakova između ljudi, životinja i dr. Postoji više značenja komunikacije, ovisi s kojeg područja se promatra. U tehničkom značenju komunikacija predtavlja prijenos informacija, ali društvena komunikacija nije tek tako jednostavna kao "transport robe". To je naglašavao Robert Ezra Park, ali ovdje riječ o međusobnom izmijenjivanju značenja u dogovorenom sustavu simbola koje je u vezi s čovjekovim razmišljanjem. Immanuel Kant kaže da se misliti može jedino u zajednici s drugim ljudima, a to je zapravo i bit društvene komunikacije.

Znatko od Znatko (5.3k bodova)
Recimo da je u redu. :)

Slična pitanja

2 odgovora
Lucija Vidak 06.05.2021. pitanje u rubrici Odnosi i veze od Lucija Vidak (100 bodova)
1 odgovor
Ana Pilato 14.01.2022. pitanje u rubrici Jezik i govor od Ana Pilato (7.8k bodova)
2 odgovora
1 odgovor
Zoran Jurić 14.11.2020. pitanje u rubrici Jezik i govor od Zoran Jurić (8.5k bodova)
2 odgovora
Jan Iveković 01.10.2020. pitanje u rubrici Jezik i govor od Jan Iveković (138 bodova)
2 odgovora
Marija Miha 29.07.2022. pitanje u rubrici Osobni razvoj od Marija Miha (10.3k bodova)
1 odgovor
Marin Barić 19.09.2020. pitanje u rubrici Jezik i govor od Marin Barić (6.0k bodova)
Znatko medijski pokriva

Vincekovo 2023

Na blagdan Sv. Vinka obilježava se Vincekovo kada počinje nova vinogradarska godina

Sv. Ivan Zelina, 22.01.2023.

DOĐITE
Znatko medijski pokriva
MONEY MOTION 2023
<< the only FinTech conference you should attend >>

Zagreb, 9. - 10. ožujka 2023.
ULAZNICE
Znatko medijski pokriva

WINE EnoGASTRO Vip Event 2023

WINE EnoGASTRO Vip Event 2023


Rijeka, 1. ožujka 2023.
Novigrad (Istra), 3. ožujka 2023.
Split, 15. ožujka 2023.
Zadar, 17. ožujka 2023.
Zagreb, 29. ožujka 2023.

Besplatan ulaz za uzvanike

Medijska platforma Znatko

NAJNOVIJE VIJESTI

Impressum | Znatkova redakcija

10.0k pitanja

16.0k odgovora

3.9k komentara

1.4k korisnika

...