Marija Miljević u rubrici Osobni razvoj od Marija Miljević

Kako biti asertivna osoba i primjenjivati asertivnost kako u svakodnevnom životu, tako i na poslu?

* povezano sa odgovorom na pitanje: Što je to asertivnost i asertivna komunikacija?

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

2 odgovor(a)

+13 glasa
Lucija Radić od Lucija Radić
Asertivnost ti moze biti dio osobnosti a moze biti nesto sto se uci i stječe tjekom godina.to je zauzimanje za sebe i za svoja prava. Asertivna osoba ce direktno iznjet misljenje i stavove.

Asertivni ljudi uvažavaju tude stavove i misljenje i ne ugrožavaju druge dok agresivni su suporotnost

Trebas se zalagat za svoja prava koja su karakteristična za asertivno ponasanje a to je  da te tretiraju sa poštovanjem , da kazes ne i da ne osjecas krivnju za to , da izraziš svoje osjecaje,pravo da stanes razmislis , pravo da se predomislis , da pogriješiš …

Imaju vjezbe i savjeti za asertivnost a to su da budes direktna iskrena i otvorena , da izraziš svoje misljenje bez previse razmisljanja , da kazes ne kad treba, nemoj se ispričavati stalno , trazite povratne informacije , nauci primat i davat komplimente , nauci primat kritiku…

Lp
+12 glasa
Marija Hojsak od Marija Hojsak
odabran od Marija Miljević
 
Najbolji odgovor

Asertivnost je sposobnost ili vještina koju posjeduju pojedine osobe da se samouvjereno zauzmu sami za sebe, svoja razmišljanja, misli i prava koja imaju. Oni vrlo lako, ležerno i bezbrižno iznose svoje misli i nemaju probleme sasvim i sigurno se zauzeti za svoje stavove. 

Također, asertivne osobe uvijek uvažavaju druge ljude, odnosno njihova mišljenja, stavove i prava. Nisu nametljivi i ne nameću svoje, ali znaju precizno i jasno iznijeti ono što se njih dotiče.

U svakodnevnom je životu ova osobina poželjna jer prikazuje čovjeka koji se zna izboriti za sebe i koji će čvrsto stajati iza svojega. Naravno, on nikada neće ulaziti u rasprave s drugima (dakle nije agresivan), ali neće ni nametati svoje stavove ili ih iznijeti bez da oni imaju neku svrhu (što znači da nije ni u potpunosti pasivan).

U poslovnom je svijetu ovo također poželjan dio osobnosti jer se osoba zna izboriti za svoj rad i poziciju na poslu, ali nikada ne omalovažava ili ne podcjenjuje druge kolege, njihove pozicije, prijedloge i razmišljanja. 

DA LI ZNATE ŠTA JE ASERTIVNOST I ZAŠTO JE ONA VAŽNA?

Slična pitanja

1 odgovor 434 👀
3 odgovora 439 👀
3 odgovora 649 👀
4 odgovora 7.2k 👀
Jan Iveković 01.10.2020. pitanje u rubrici Mediji od Jan Iveković
2 odgovora 348 👀
6 odgovora 535 👀
1 odgovor 207 👀
Znatko predstavlja

Digital Commerce & Business Conference

Umag
od 8. do 12. 05. 2024.

REGISTRACIJA
Znatko predstavlja

Umjetna inteligencija u službi prodaje

Zagreb
24. - 25. 10. 2024.

ULAZNICE

13.7k pitanja

22.4k odgovora

8.4k komentara

1.6k korisnika

...