Marija Miljević u rubrici Osobni razvoj od

Kako biti asertivna osoba i primjenjivati asertivnost kako u svakodnevnom životu, tako i na poslu?

* povezano sa odgovorom na pitanje: Što je to asertivnost i asertivna komunikacija?

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

2 odgovor(a)

+13 glasa
Lucija Radić od
Asertivnost ti moze biti dio osobnosti a moze biti nesto sto se uci i stječe tjekom godina.to je zauzimanje za sebe i za svoja prava. Asertivna osoba ce direktno iznjet misljenje i stavove.

Asertivni ljudi uvažavaju tude stavove i misljenje i ne ugrožavaju druge dok agresivni su suporotnost

Trebas se zalagat za svoja prava koja su karakteristična za asertivno ponasanje a to je  da te tretiraju sa poštovanjem , da kazes ne i da ne osjecas krivnju za to , da izraziš svoje osjecaje,pravo da stanes razmislis , pravo da se predomislis , da pogriješiš …

Imaju vjezbe i savjeti za asertivnost a to su da budes direktna iskrena i otvorena , da izraziš svoje misljenje bez previse razmisljanja , da kazes ne kad treba, nemoj se ispričavati stalno , trazite povratne informacije , nauci primat i davat komplimente , nauci primat kritiku…

Lp
+12 glasa
Marija Hojsak od
odabran od Marija Miljević
 
Najbolji odgovor

Asertivnost je sposobnost ili vještina koju posjeduju pojedine osobe da se samouvjereno zauzmu sami za sebe, svoja razmišljanja, misli i prava koja imaju. Oni vrlo lako, ležerno i bezbrižno iznose svoje misli i nemaju probleme sasvim i sigurno se zauzeti za svoje stavove. 

Također, asertivne osobe uvijek uvažavaju druge ljude, odnosno njihova mišljenja, stavove i prava. Nisu nametljivi i ne nameću svoje, ali znaju precizno i jasno iznijeti ono što se njih dotiče.

U svakodnevnom je životu ova osobina poželjna jer prikazuje čovjeka koji se zna izboriti za sebe i koji će čvrsto stajati iza svojega. Naravno, on nikada neće ulaziti u rasprave s drugima (dakle nije agresivan), ali neće ni nametati svoje stavove ili ih iznijeti bez da oni imaju neku svrhu (što znači da nije ni u potpunosti pasivan).

U poslovnom je svijetu ovo također poželjan dio osobnosti jer se osoba zna izboriti za svoj rad i poziciju na poslu, ali nikada ne omalovažava ili ne podcjenjuje druge kolege, njihove pozicije, prijedloge i razmišljanja. 

DA LI ZNATE ŠTA JE ASERTIVNOST I ZAŠTO JE ONA VAŽNA?

Slična pitanja

1 odgovor 500 👀
3 odgovora 491 👀
3 odgovora 656 👀
4 odgovora 7.3k 👀
Jan Iveković 01.10.2020. pitanje u rubrici Mediji od Jan Iveković
2 odgovora 355 👀
6 odgovora 547 👀
1 odgovor 212 👀
Znatko predstavlja

Umjetna inteligencija u službi prodaje

Zagreb
24. - 25. 10. 2024.

KUPI ULAZNICU
Znatko predstavlja

Najnoviji trendovi u IT industriji

Zagreb
28. i 29. 11. 2024.

KUPI ULAZNICU

14.0k pitanja

22.7k odgovora

8.5k komentara

1.6k korisnika

...