Borna Matić u rubrici Promet i vozila od Borna Matić
Zašto je mušica i insekata, i to nakon vožnje autoputom po Hrvatskoj, i to zadnjih godina sve manje nego prije na vjetrobranskom staklu?

Nekad se i po nekoliko puta moralo obrisati staklo na putu prema Slavoniji i nazad, a danas staklo vozača nakon takvog puta ostane relativno čisto.

Gdje su nestali insekati s auto puta?!?

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

1 odgovor

+6 glasa
Monika Kiris od Monika Kiris
odabran od Borna Matić
 
Najbolji odgovor

Razlog zbog kojeg nakon vožnje autoputom nalazimo sve manje mušica na vjetrobranu je upravo jer se u zadnjih 30 godina broj letećih insekata drastično smanjio. Naravno, ta činjenica zabrinjava znanstvenike jer su insekti ključni za uravnotežene ekosustave i život na Zemlji na kakav smo navikli. Još nisu poznati svi razlozi opadanja broja insekata. Dobro poznati razlozi uključuju klimatske promjene, korištenje pesticida te gubitak prirodnih staništa (primjerice, uništavanje livada kako bi se stvorilo tlo za poljoprivrednu obradu). 

Postoje istraživanja koja govore da 40% svih vrsta insekata naglo opada te da se trećina njih smatra ugroženim vrstama

Bez insekata, život na planetu Zemlji bio bi ozbiljno ugrožen. Insekti igraju važnu ulogu u oprašivanju biljaka, kao i razgradnji biootpada. Osim toga, temelj su hranidbenog lanca na koji se oslanjaju druge životinje (pa i ljudi). 

Upravo ovaj primjer pada broja insekata na vjetrobranskim staklima na automobilima je nešto što su, sigurna sam, mnogi primjetili. No vjerujem da većina ljudi ne shvaća što to zapravo znači. Znači da naš planet gubi svoju bioraznolikost, što ima velik utjecaj i na ljude (u najvećem dijelu što se tiče prehrane). 

Zbog toga je važno što prije usvojiti i početi provoditi mjere za koje se zna da su korisne za insekte, poput smanjivanja štetnih učinaka poljoprivrede, uzgajanja travnjaka kako bi što više divljeg cvijeća raslo te privuklo insekte osiguravajući im hranu i stanište.

Domagoj Erol od Domagoj Erol
Zanimljiv fenomen, ali ne toliko ohrabrujući za cjelokupnu prirodu...

Slična pitanja

1 odgovor 948 👀
2 odgovora 832 👀
2 odgovora 1.0k 👀
2 odgovora 2.5k 👀
1 odgovor 434 👀
1 odgovor 2.9k 👀
1 odgovor 2.0k 👀
1 odgovor 846 👀
2 odgovora 488 👀
4 odgovora 796 👀
Znatko predstavlja

Digital Commerce & Business Conference

Umag
od 8. do 12. 05. 2024.

REGISTRACIJA
Znatko predstavlja

Umjetna inteligencija u službi prodaje

Zagreb
24. - 25. 10. 2024.

ULAZNICE

13.7k pitanja

22.4k odgovora

8.4k komentara

1.6k korisnika

...