Mia Topić Utrobičić u rubrici Obrazovanje od Mia Topić Utrobičić
Da li postoje neke metode i tehnike kojima se može prebroditi strah.

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

3 odgovor(a)

+14 glasa
Višnja Željeznjak od Višnja Željeznjak

Prvo pojavljivanje za održavanje online edukacije može biti zastrašujuće jer je to nova situacija na koju se treba naviknuti. Svaka nova edukacija će nakon nekog vremena biti lakša. Evo neki od savjeta kako taj strah i stres smanjiti i na što treba pripaziti:

Praksa - čak i ako ste novi, napravite eksperiment ili održite koju besplatnu edukaciju da biste stekli neko iskustvo
Pomoć drugih - pozvati nekoga, tko već ima iskustva u tome, da vam bude co-host. To može biti prijatelj, suradnik ili netko u koga imate povjerenja

Načini smanjenja stresa:

  • Dobro razmislite da li ulagati u novu opremu ili se možete za početak poslužiti i već postojećom. S vremenom je možete nadograđivati.
  • Pipazite kako su vam postavljeni mikrofon, kamera i svjetlo.
  • Prije početka provjerite internet vezu, kao i licence za korištene sofvere
  • Ograničite smetnje okoline - ono što možete kontrolirati
  • Napravite checklistu kao podsjetnik svega bitnog prije održavanja edukacije
  • Vježba edukacija - probati edukaciju od početka do kraja da biste dobili bolji dojam kako će to izgledati, osjećaj za vrijeme trajanja kao i da biste uočili što treba popraviti i doraditi


Tehnički aspekti tijekom edukacija - najčešće se pojavljuju problemi s početkom edukacije i kako puštati sudionike. Ovisno o broju polaznika, vremenu pristupanja te o programu kojeg koristite, dobra priprema oko toga vam može biti značajna da sve prođe bez većih poteškoća. Chat je interaktivno sudjelovanje polaznika te morate unaprijed odrediti kako i kada želite reagirati na njega. Svakako pripazite i mikrofone sudionika pa bi bilo najbolje odmah na početku postaviti utišanje svih mikrofona prilikom pristupanja edukaciji. Na taj način ćete spriječiti jeku i druge smetnje koje se mogu pojaviti. I na kraju ne zaboravite na pauze tijekom edukacija. To će dobro doći i vama kao edukatoru, ali i polaznicima da imaju bolje koncentraciju tijekom cijele edukacije.

Detaljnije o tome sam pričala u sljedećoj epizodi
Kako pobijediti strah od održavanja online edukacija | Eduza Show #42



Višnja Željeznjak,
Pokretačica Eduze - baze poslovnih edukacija
www.eduza.hr

+11 glasa
Marija Hojsak od Marija Hojsak
uređen od Marija Hojsak

Strahom se smatra osjećaj neugodnosti i tjeskobe pred nekom situacijom koju percipiramo kao snažniju i veću od nas. Određena situacija nam se čini vrlo zahtjevna i često mislimo kako nismo sposobni dobro ju izvršiti te se  u nama javlja nesigurnost uz koju dolazi osjećaj panike i straha. Najčešće se takvi osjećaji manifestiraju i na fizičkoj razini uz otežano disanje, lupanje srca, znojenje i lagano drhtanje

Strah - Snaga namjere

Prvi i najvažniji korak u borbi protiv straha jest da se pokušamo ne bojati onoga što još nije došlo i ostanemo mirni. Trebate se usredotočiti na ono što sada možete napraviti za nadolazeću situaciju (npr. online edukacija) i misliti pozitivno. Najme, važno je izvršiti sve što je u vašoj moći da napravite posao kako najbolje znate i samo sebi ponavljati: "Dobro će proći.", "Dao sam i napravio sam sve što sam mogao." ili "Bit će dobro, čvrsto vjerujem u to." Na taj način ohrabrujemo sami sebe, ali i ne dopuštamo neugodnom osjećaju straha da nadvlada i onemogući da sada trenutno ne radimo za nešto što tek treba doći.

Usto, važno se sabrati i uvijek ići korak po korak. Morate odrediti svoj tempo kojim možete ići i njega pratiti, a ne stvarati nepotreban strah da nešto nećete moći izvršiti. Koliko stignete stignete, bitno je da ste posvetili svo vrijeme koje ste imali i da ste dali sve od sebe. 

Također, ako se ne možete smiriti onda trebate početi misliti o tome: što ako ne uspijete, što ako konzultacije ili bilo što da izvršavate, što je najgore što se nakon toga može dogoditi? Uza sve to, nemojte si postavljati velike ciljeve i ne očekujete nemoguće od sebe. Uvjerite sami sebe da ste dali koliko ste mogli, ali i da ćete ostati suzdržani i biti zadovoljni bilo kojim rezultatom koji postignete. 

Što će se dogoditi i ako ne prođe najbolje? U tom ćete slučaju naučiti nešto iz toga i dalje krenuti sigurniji i samouvjereniji. 

Usto, ako vam se pojave fizički znakovi straha, najbolje je da sjednete, opustite ruke i noge te duboko dišete. Uzmite zrak na pet sekundi i onda ga pet sekundi izdahnite te taj proces ponavljajte nekoliko puta. Kada to radite ponavljajte si u glavi da će sve biti dobro, opustite tijelo i stavite se u sadašnji trenutak i počnite s onime što sada možete raditi te postepeno izvršavajte posao do kraja ili prezentirajte online točno onako kako ste vježbali.

Svakako, nemojte si stvarati strah od straha. Napravili ste sve, očekivanja su vam realna i sada morate  ono za što ste se trudili predstaviti pred drugima i to će proći na određen način, ali vi znate da ste ostali čvrsti, samouvjereni i napravili sve.

Štoviše, vjerujte u sebe. Nemojte dati da vas itko razuvjeri da vi nešto ne možete. Nakon što ste prošli  situaciju koja je u vama izazivala strah nagradite se i znajte da ste sada jači i da će svaka sljedeća situacija biti lakše rješiva. I da vas za kraj motiviramo mišlju William H. Burnhama: 

“Najdrastičniji i često najučinkovitiji lijek za strah je akcija/djelovanje.”
+5 glasa
Lucija Radić od Lucija Radić
Svako ima strah pogotovo od nekog izlaganja prezentacija ili seminara … jednostvano moras si sama sa sobom raščistit da te nema cega bit strah znam da je najteze samoj sebi to reci i da to neide tako ali kad pocnes razmisljas da se nema sta lose desit da si ti spremna za tu online edukaciju i pocni si to svakodnevno i govoriti

Strah je normalan i svi ga imamo samo moramo se znati nositi sa tim moramo ga znati prebroditi a jedino kako si mozes pomoc i ko ce ti pomoc si ti sama sebi

Moj savjet ti je sama sa sobom par dana prije si raščisti u glavi da se nema sta lose desit da si spremna stavi si bocu vode pored sebe misli na nesto pozitivno nemoj da ti misli budu usmjerene na to kako ces pogrijesit tekst ili gledati kako drugi ljudi raigiraju na tvoj govor

Opusti se samo i sretno

Slična pitanja

1 odgovor 241 👀
1 odgovor 188 👀
1 odgovor 136 👀
1 odgovor 231 👀
1 odgovor 252 👀
1 odgovor 228 👀
1 odgovor 376 👀
Znatko predstavlja

Digital Commerce & Business Conference

Umag
od 8. do 12. 05. 2024.

REGISTRACIJA
Znatko predstavlja

Umjetna inteligencija u službi prodaje

Zagreb
24. - 25. 10. 2024.

ULAZNICE

13.7k pitanja

22.4k odgovora

8.4k komentara

1.6k korisnika

...