160 pregleda
Monika Kiris u rubrici Umjetnost i kultura od Monika Kiris

Kakav je festival srednjovjekovnih mitova i legendi "VrhGora" koji se odražava u Vrgorcu u rujnu 2022.?

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

1 odgovor

+7 glasa
Redakcija od Redakcija
prikazano od Znatko

Ne propustite jedinstveni festival srednjovjekovnih mitova i legendi u gradu Vrgorcu

Srednjovjekovna priča putuje sve do Dalmatinske zagore, točnije grada Vrgorca, koji će po prvi puta ugostiti i ispričati magične mitove i legende na festivalu pod imenom VrhGora. 

Iako su ovakvi festivali poznatiji u sjevernijim dijelovima lijepe naše, zagora i jug Hrvatske također može ispričati najstarije priče koje se vežu uz ovo podneblje. U najzelenijoj oazi vrgorskog parka, 16. i 17. rujna 2022. uživajte u starim običajima i srednjovjekovnim sadržajima koji će zadovoljiti sve, od najmlađih do najstarijih posjetitelja.

Vrgorac.hr

„VrhGora je novi kulturni program u gradu Vrgorcu koji ima veliki potencijal i razvoj za naš kraj. Ipak se od davnih dana spominju brojne priče i anegdote naše srednjovjekovne utvrde Gradine i stanovnika koji su djelovali i živjeli upravo ovdje u vrgorskom kraju, a kroz ovakve manifestacije želimo oživjeti stare običaje, kulture, zaboravljene mitove i legende te upoznati naše posjetitelje s bogatom vrgorskom povijesti. Također, ovakvi sadržaji pokreću baštinsku priču koja je zapravo nit vodilja našeg zavičaja. Glazbeni repertoar nudi najpoznatije hrvatske glazbenike koji štuju etno ritmove. Dođite i ne propustite upoznati Ninu Kraljić koja je neprocjenjivi i moćan vokalni talent“, dodala je ravnateljica Centra za kulturu i baštinu Grada Vrgorca, Žana Pervan Odak.

Ovom manifestacijom posjetitelji se vraćaju u davna vremena kada su nastali brojni stećci, razni kultovi, planinske vile i slične legende koje se prenose s koljena na koljeno. Očekuju vas razni predavači i pripovjedači o tajnovitim stećcima župe Gorske, zatim prezentacije viteškog tabora i oružja, priče o kultu smrti Biokovo i tumulima. Tumul, još i gromila i mogila je veći ili manji zemljani ili kameni humak pod kojim se nalazi jedan ili više grobova. Tumuli se mogu pronaći širom svijeta, a može se sastojati od dolmena, kosturnice, grobne kuće, i dvoranske grobnice. Dio sadržaja također će biti i srednjovjekovni sajam gdje će posjetitelji moći učestvovati u radionicama i vidjeti šta se vrijedne ruke mogu stvoriti. Također možete vidjeti brojne povijesne likove - mušketire i haramije, vitezove, stare obrtnike, kmetove i druge. Cijeli prostor gradskog parka u Vrgorcu pretvara se u srednjovjekovno naselje, prepuno šatora, kula, opsadnih sprava, logora i kostimiranih stanovnika, te srednjovjekovnih vrtuljaka za malu djecu. Najveća atrakcija zasigurno će biti vitezovi koji dolaze iz Jankovca, vitezovi Ružice grada. Oni će oba dana manifestacije ljude voditi kroz viteški život, predstavljanjem podizanja viteškog kampa, prezentacije oružja, ali i same bitke. Također će posjetitelje počastiti i vlastitom predstavom o Ružici kraljici.

Naravno, tu je i nezaobilazna glazbena podloga, kao i bogata gastronomska ponuda temeljena na starim receptima. U petak će nastupiti kultna istarska etno skupina Veja koji će zasigurno sve posjetitelje začarati svojim istarskim magičnim glazbenim tonovima. 

Antonija Roskam / VrhGora

U subotu, 17. rujna nastupa Nina Kraljić, poznata etno pjevačica koja će zasigurno ljude očarati svojim vokalnim kvalitetama. Premijerno u Vrgorcu predstavit će svoje novo umjetničko rađanje i umjetničko ime – Alkonost of Balkan. Riječ je o presjeku etno i filmske glazbe s pjesmama koje označavaju novi početak Nininog stvaranja i stilskog usmjerenja prema etno i ambijentalnoj glazbi.

Više ovakvih sadržaja treba se uvrstiti u turističku i kulturnu ponudu, te istaknuti važnost starih običaja i kultura koje su bile dio nekadašnje povijesti ovog podneblja.

Više informacija možete saznati na Facebook stranicama VrhGora festivala i Centra za kulturu i baštinu Grada Vrgorca.

Znatko medijski pokriva


Zagreb
30. 09. 2023.

ULAZNICE uz POPUST
Znatko medijski pokriva
TEHNOLOŠKA SENZACIJA GODINE

Zagreb
12. 10. 2023.

KUPI ULAZNICE
Znatko medijski pokriva
Engage in a new social, business and technological revolution

Zagreb
19. i 20. 10. 2023.

KUPI ULAZNICU
Znatko medijski pokriva

Kako prodavati kupcima budućnosti?

Zagreb, 19. i 20.10.2023.
ULAZNICE
Znatko medijski pokriva

Powered by Intersec

Ljubljana
25. i 26. 10. 2023.

ULAZNICE
Znatko medijski pokriva


Zagreb
29. i 30. 11. 2023.

ULAZNICE

Medijska platforma Znatko

NAJNOVIJE VIJESTI

Impressum | Znatkova redakcija

12.0k pitanja

18.9k odgovora

6.1k komentara

1.5k korisnika

...