95 pregleda
Monika Kiris u rubrici Politika od Monika Kiris (8.8k bodova)

O čemu se pričalo u Bruxellesu na izvanrednom sastanku Vijeća za energetiku koji se održao 9.rujna 2022.?

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

1 odgovor

+6 glasa
Redakcija od Redakcija (129k bodova)
prikazano od Znatko

Ministar Filipović na izvanrednom sastanku Vijeća za energetiku u Bruxellesu

Ministar gospodarstva i održivog razvoja Davor Filipović sudjelovao je u petak, 9. rujna 2022., u Bruxellesu na izvanrednom sastanku Vijeća za energetiku.

Ministri energetike Europske unije sastali su se kako bi raspravili izvanrednu situaciju s cijenama energije u Europskoj uniji i kako bi se dogovorili da ubrzaju rad na mogućim hitnim mjerama za ublažavanje trenutno visokih cijena te podržali smanjenje potražnje za plinom i strujom radi jačanja spremnosti Europske unije za nadolazeću zimu.

Ministri su razmotrili trenutno stanje cijena električne energije i plina u Europi, uzimajući u obzir analizu Europske komisije i najnovija kretanja tijekom ljetnih mjeseci. Situacija s cijenama plina i električne energije posljednjih se tjedana znatno pogoršala. To je uglavnom zbog utjecaja ruskog rata protiv Ukrajine i povezanih poremećaja u opskrbi plinom i povećanja cijena plina. Istodobno, kapaciteti za proizvodnju električne energije u Europskoj uniji su posljednjih mjeseci znatno niži od uobičajenih, posebice zbog manjka nuklearne energije i hidroenergije. U tom kontekstu, ministri su se složili da trenutne razine cijena električne energije i plina vrše pritisak na inflaciju i gospodarstvo Europske unije, ugrožavajući konkurentnost europskih kompanija i stvarajući socijalne napetosti.

Ministar Filipović istaknuo je kako su nam potrebne hitne i učinkovite mjere za rješavanje nestabilnosti cijena i zaštitu naših građana, odnosno održavanje stabilnosti i konkurentnosti industrije i europskog gospodarstva. Naglasio je da Hrvatska podržava koordinirani europski pristup i hitne mjere na Europske unije razini za smanjenje utjecaja poskupljenja plina i električne energije te da se žurno mora postići dogovor oko zajedničkih mjera. Posebno je istaknuo da je važno raditi u smjeru odvajanja cijene plina od cijene električne energije, zajedničkoj nabavi plina te da je ograničavanje cijene plina važan element u osiguranju stabilnosti Unije i očuvanju našeg jedinstva.

Ministar je također informirao o paketu mjera Vlade Republike Hrvatske za ublažavanje posljedica rasta cijena energenata te zaštitu kućanstava i gospodarstva vrijednom 21 milijardu kuna

Slična pitanja

1 odgovor
1 odgovor
Monika Kiris 29.09.2022. pitanje u rubrici Poslovanje od Monika Kiris (8.8k bodova)
Znatko medijski pokriva
MONEY MOTION 2023
Udruga eCommerce Hrvatska

Zagreb, 28.03.2023.
PRIJAVE
Znatko medijski pokriva
WINE EnoGASTRO Vip Event 2023

Rijeka, 1. ožujka 2023.
Novigrad (Istra), 3. ožujka 2023.
Split, 15. ožujka 2023.
Zadar, 17. ožujka 2023.
Zagreb, 29. ožujka 2023.

Besplatan ulaz za uzvanike
Znatko medijski pokriva

WEEKEND FOOD FESTIVAL 2023

WEEKEND FOOD FESTIVAL 2023

Najbolja gastronomija, hrana i catering

Rovinj, 14. - 16. 4. 2023.
ULAZNICE
Znatko medijski pokriva

FUTURE TENSE 2023

FUTURE TENSE 2023

Poslovna konferencija orijentirana budućnosti

Zagreb, 10. i 11. 5. 2023.
ULAZNICE
Znatko medijski pokriva

Superprodavač 2023

Superprodavač 2023

Kako prodavati kupcima budućnosti?

Zagreb, 19. i 20.10.2023.
ULAZNICE

Medijska platforma Znatko

NAJNOVIJE VIJESTI

Impressum | Znatkova redakcija

10.5k pitanja

16.8k odgovora

4.2k komentara

1.3k korisnika

...