Monika Kiris u rubrici Djeca i roditeljstvo od
tagovi uređeni od Monika Kiris

Kakav je program 7. Međunarodnog filmskog festivala za djecu KinoKino 2022.?

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

1 odgovor

+6 glasa
Redakcija od
prikazano od Znatko

KinoKino, festival dječje mašte i filmske izvrsnosti, od 28. rujna do 2. listopada 2022. u kinu Kinoteka, Tuškancu te online!

U glavnom natjecateljskom programu po prvi puta i dvije hrvatske manjinske kooprodukcije, festival otvara slovenski film Kapa s Franom Maškovićem u jednoj od glavnih uloga

Festival po mjeri najmlađe publike, KinoKino – Filmski festival za djecu, održat će se u svom sedmom izdanju od 28. rujna do 2. listopada, po prvi puta u zagrebačkom kinu Kinoteka, s dijelom programa u kinu Tuškanac te online.

Glavni program KinoKina iz godine u godinu donosi presjek najvažnijih recentnih dugometražnih igranih filmova iz cijeloga svijeta, različitih žanrova i tema, kojima je zajednička neustrašivost njihovih glavnih junaka i junakinja u borbi za bolji svijet. Posebnost ovogodišnjeg glavnog programa dvije su hrvatske manjinske kooprodukcije među kojima je i slovenski film Kapa s domaćim glumcem Franom Maškovićem u jednoj u glavnih uloga, a s kojim ćemo i otvoriti ovogodišnje festivalsko izdanje. Film redatelja Slobodana Maksimovića donosi priču o dječaku Eriku zvanom Kapa koji živi u domu za nezbrinutu djecu i sve što je želi je provesti Božić s obitelji, ali umjesto toga upada u avanturu s nepoznatim ljudima u čijem dnevnom boravku zatiče lopova zamaskiranog u Djeda Božićnjaka. 

Drugi kooprodukcijski naslov u konkurenciji je Ljeto kad sam naučila letjeti  Radivoja Andrića (Munje, Kad narastem bit ću Kengur) proglašen najboljim europskim filmom na ovogodišnjem festivalu BUFF u Malmöu, koji je oduševio i domaće gledatelje osvojivši nagradu publike u Puli za najbolji film u međunarodnom programu.

Zagreb film festival

U glavnom natjecateljskom programu ukupno je sedam aktualnih naslova. Među njima su njemački Noćna šuma koji nas vodi u divljinu, u potragu za tragovima drevne legende, kroz šumoviti labirint kroz koji dva dječaka u potrazi za izgubljenim ocem, zajedno prevladavaju strahove i pronalaze hrabrost, litvanski Srce leptira o povučenom dječaku koji zbog zadirkivanja svojih vršnjaka dane u okrilju stare šume i u društvu svojih zujavih ljubimaca kukaca, austrijski Franzove dogodovštine o najmanjem dječaku u razredu koji potpada pod loš utjecaj popularnog influencera, ali i dva znanstveno-fantastična filma. Nizozemski Kapetanica Nova o znanstvenici koja se vraća u prošlost kako bi spriječila klimatsku katastrofu, no misiju joj otežava činjenica da ju je putovanje kroz vrijeme pomladilo, a male djevojčice nitko ne shvaća ozbiljno, te danski Moj brat robot o 12-godišnjoj Alberti kojoj je škola totalna koma, a njezin stari medvjedić-android Robbi prava je sramota, no sve se promijeni kada za rođendan dobije najbolji poklon ikada – najnoviji model humanoidnih robota koji još nisu ni izašli na tržište.

O najboljim filmovima 7. KinoKina odlučivat će, kao i svake godine, i profesionalni i dječji žiri, dok će svi posjetitelji odlučivati o dobitniku nagrade publike. Profesionalni žiri ove godine čine glumica Dijana Vidušin, dramaturginja Pavlica Bajsić Brazzoduro te znanstvenik i popularni voditelj Boris Jokić, a dječji žiri sastavljen je od petero zagrebačkih osnovnoškolaca.

Kultni Labirint u popratnom programu Klasici

Svoja nova izdanja imat će i popratni programi – selekcija kratkih igranih filmova Svaki dan otkrivam te popularni program Moj prvi odlazak u kino (MPOK), blok animiranih filmova namijenjenih mališanima predškolske dobi koji se prvi put susreću s pokretnim slikama na velikom platnu. Novo izdanje imat će i stalni kinotečni program Klasici s kojim smo ove godine zagrabili u blještavu riznicu 80-ih, desetljeće koje je obilježio procvat fantasy filmova za djecu i mlade, a za našu najmlađu publiku izabrali smo jedan od najboljih - kultni fantasy mjuzikl Labirint. Film je režirao tvorac The Muppet Showa Jim Henson, a autor scenarija je montipajtonovac Terry Jones, dok u glavnim ulogama nastupaju legendarni David Bowie i mlada Jennifer Connelly.

Odlazak u kino kao mjesto učenja, druženja i zabave

KinoKino iz godine u godinu najmlađoj publici pruža poseban i drugačiji doživljaj odlaska u kino pretvarajući ga u mjesto učenja, druženja i zabave. Kako bi festivalsko vrijeme bilo ispunjeno ne samo zabavom nego i učenjem, Čejen Černić Čanak, redateljica uspješnog filmskog nastavka o avanturama dječaka Koka Uzbuna na Zelenom Vrhu, održat će radionicu na kojoj će polaznici smišljati scenarij za kratki film, dok će na radionici Dizajnirajmo plakat mladi polaznici dobiti priliku dizajnirati plakat za vizual domaće kratkometražne produkcije koja nam je ove godine u posebnom fokusu, a vodi je dizajnerica Maja Kolar iz kolektiva Oaza.

Zagreb film festival

Kao i svake godine održat će se radionica za nastavnike pod nazivom Od Kina do učionice, program koji se razvio kao nastojanje KinoKina da, još od 2016. godine, sustavno prati tijek implementacije kurikularne reforme i da dugoročno gradi suradnju audiovizualnog i odgojno-obrazovnog sektora u cilju povećanja kvantitete i kvalitete filmske nastave.

Predavači su stručnjaci u području razvoja filmskog obrazovanja i filmske pismenosti, Ana Đordić i Uroš Živanović, a program donosimo u suradnji s Hrvatskim audiovizualnim centrom.

Prijave za radionice počinju uskoro, sve informacije bit će objavljene na našoj službenoj stranici www.kinokino.hr. Pretprodaja ulaznica počinje 14. rujna na www.kupiulaznicu.hr.

Slična pitanja

1 odgovor 188 👀
Znatko predstavlja

Digital Commerce & Business Conference

Umag
od 8. do 12. 05. 2024.

REGISTRACIJA
Znatko predstavlja

Umjetna inteligencija u službi prodaje

Zagreb
24. - 25. 10. 2024.

ULAZNICE

13.9k pitanja

22.5k odgovora

8.4k komentara

1.6k korisnika

...