Monika Kiris u rubrici Financije od

Kojih pet principa financijske pismenosti Toni Milun navodi kao iznimno bitne?

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

1 odgovor

+9 glasa
Redakcija od
prikazano od Znatko

GRAĐANI UZ TONIJA MILUNA SAZNALI PRINCIPE FINANCIJSKE PISMENOSTI!

Prva konferencija financijske pismenosti okupila je 50 predavača i panelista te privukla više od 750 sudionika. Kako se ponašati u recesiji, kako izbjeći ovrhu, kako uštedjeti, povisiti plaću i investirati - sve se to moglo čuti u Algebri i Laubi

Dana 15.rujna 2022. je u prepunim dvoranama Visokog učilišta Algebra i dvorani Laube, održana “Prva konferencija financijske pismenosti Toni Milun”. Na više od trideset panela, radionica i predavanja, građani, studenti i poduzetnici mogli su čuti i naučiti mnogo o aktualnim temama poput uvođenja eura, kako se nositi s inflacijom, a kako s recesijom.

Savjeta je bilo mnogo - za uštedu, financiranje, investiranje, bolje raspolaganje novcem.

Između ostaloga, Toni Milun je posjetitelje konferencije naučio pet principa financijske pismenosti:

  1. Zbog visoke inflacije mnogi trenutno nisu u situaciji investirati. Ali i ova će kriza proći, poput svih kriza do sada. Čim ti se ukaže prilika primijeni pravilo - prvo plati budućem sebi. Ako budeš čekao da ti nešto ostane sa strane, nećeš nikad dočekati. Uvijek će biti nešto važnije za kupiti.
  2. Postavi cilj i plan u ovisnosti o cilju. Netko tko ulaže za kupovinu automobila neće ulagati na isti način kao i netko za mirovinu ili za kupovinu stana.
  3. Diverzifikacija. Uloži u različite imovinske klase: nikako ne sve u nekretnine, jer vidjeli smo, primjerice, što se dogodilo s potresom i koronom u Zagrebu.
  4. Pasivno ulaži, poput ulaganja u cijelo svjetsko tržište kroz ETF-ove, najbolje trajnim nalogom.
  5. Štedi na dulji rok. Na kraći rok se može dogoditi pad i gubitak, ali povijest je pokazala da se ulaganje na duži rok itekako isplati.

2023. godine građani drugih gradova u Hrvatskoj, također će moći čuti i učiti o financijskoj pismenosti uživo. Stoga pratite web stranicu i društvene mreže (YouTube, Twitter, Facebook) Tonija Miluna jer ovo je tek početak.

Slična pitanja

3 odgovora 808 👀
Monika Kiris 07.09.2022. pitanje u rubrici Financije od Monika Kiris
2 odgovora 568 👀
Znatko predstavlja

Umjetna inteligencija u službi prodaje

Zagreb
24. - 25. 10. 2024.

KUPI ULAZNICU
Znatko predstavlja

Najnoviji trendovi u IT industriji

Zagreb
28. i 29. 11. 2024.

KUPI ULAZNICU

14.3k pitanja

23.3k odgovora

8.9k komentara

1.7k korisnika

...