154 pregleda
Domagoj Erol u rubrici Društvo od Domagoj Erol (5.5k bodova)

Netko je pobornik slobode samo za one ideje koje mu se sviđaju. Npr. takav je bio i Staljin. Ako si uistinu pobornik za slobodu, onda trebaš biti pobornik slobode baš i za one ideje koje privatno prezireš. U suprotnom, nisi pobornik slobode. I tu dolazimo do konkretnog pitanja: A što je uopće za tebe sloboda?

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

2 odgovor(a)

+14 glasa
Marija Hojsak od Marija Hojsak (29.7k bodova)
odabran od Domagoj Erol
 
Najbolji odgovor

Sloboda je cilj, apstrakcija koja vrijedi samo dok se akcija upravlja spram nje. Kad bismo je se domogli, ubila bi nas dosada.

Miroslav Krleža

U hrvatskom rječniku klasična definicija o slobodi je: "mogućnost samostalnog, nezavisnog djelovanja, mogućnost samoodređenja čovjeka, stanje oprečno postojanju prisile [uzimati (si) slobodu dopuštati sebi (si) nešto], opr. ropstvo".

Prema navedenoj definicija (natuknici iz rječnika) sloboda je čovjekova sposobnost djelovanja u svijetu, ali djelovanja koje je u njegovoj slobodnoj volji bez nekih drugih zakona i utjecaja na to djelovanje. Isto tako, slobodan čovjek je nezavisan od drugoga i sam stvara svoju definiciju o sebi i svojem životu. 

Freedom in the Business World | Myers Davis Life Coaching

 Vjerujem i stojim pri tome da je sloboda važna za svakog pojedinca i da svatko ima pravo na slobodu osjećaja, mišljenja i donošenja odluka u svojem životu. Nasuprot tomu, mislim da je vrlo važno da javna/općenita sloboda ipak bude određena zakonima i propisima jer da svatko radi u apsolutnoj slobodi i da je bez ograničenja mislim da bi svijet bio još više puno visokih ega, sebičnosti, nemorala, kriminala i ostalih stvari koje su prema postojećim zakonima kažnjive. 

Mislim da svaki zakon protiv ilegalnog ili nemoralnog ponašanja nije nešto što čovjeku oduzima slobodu da živi kako želi, već ga ograničava na pozitivan način u njegovim nagonima i nemoralnim i neetičkim htjenjima. Stoga je dobro da pojedini zakoni uskraćuju slobodu u nekim vidovima ljudskog djelovanja jer bi inače ljudska civilizacija postala nemoralna i bez straha od kazne. Dobro je ograničiti ljudsko djelovanje za dobrobit civilizacije općenito. 

Općenito mislim da svaki čovjek može biti slobodan i može se osjećati slobodno tek kada je slobodan sam u sebi. Kada je čovjek istinski slobodan od svojih poriva, nagona, htjenja, ljutnje, srdžbe i svega što ga iznutra zarobljava, vjerujem da onda osjeća slobodu u kojoj živi i zadovoljstvo samim sobom. 

Krležin citati  ipak upućuje na to da je krajnja sloboda nedohvatljiva jer kada bismo se mi sasvim oslobodili svega što nas muči i kada bismo postigli krajnji cilj slobode o kojoj sanjamo, vjerojatno bismo samo napravili novi korak prema nečem drugom, u traganju za još većom slobodom. Kao i sa svime u životu kada nešto postignemo brzo se toga zasitimo i počnemo tragati za nečim novim što će nas, kako se nadamo, iznutra istinski ispuniti i zadovoljiti. 

Domagoj Erol od Domagoj Erol (5.5k bodova)
Jako dobro! Rezimiram samo na kraju da punokrvna riječ sloboda, bez ograda i umanjuja u bilo kojem obliku, u biti - ne postoji pa tako (apsolutnu) slobodu nitko ni nemože imati pa niti postoji te ju onda nitko ne može prihvatiti.
Domagoj Erol 31.10.2022. pitanje u rubrici Jezik i govor od Domagoj Erol (5.5k bodova) Gdje počinje ograničenje "slobode govora"?
+11 glasa
Eva Benaković od Eva Benaković (18.3k bodova)

Pojam slobode sa sociološkog stajališta – razmišljanja o slobodi

Osobno smatram kako pojam slobode nije samo puka i jednostavna definicija s očitim granicama, nego se može granati na različite dijelove koji ispunjavaju različite funkcije.

 A evo s kojim se definicijama slažem i zašto.

 1. SLOBODA KAO VRIJEDNOST POJEDINCA
 1. SLOBODA ZA VLASTITI IDENTITET

  Ovakvu slobodu smatram primarno onu koja je odgovorna za identitet. Odnosno, svaki pojedinac treba posjedovati slobodu gradnje i oblikovanja vlastitog identiteta bez okova i vanjskih faktora, ovo treba biti njegova apsolutna sloboda, ali naravno imajući na umu da izgradnjom vlastitog identiteta ne narušava ili ograničava tuđi identitet.

 1. SLOBODA KRETANJA I GOVORA

  Ova sloboda odnosi se na pojedinčevu mogućnost selidbe i polazišta od točke a do točke b. Također, svaki pojedinac ima pravo glasa i govora, naravno sve u skladu s ograničenjima slobode govora o kojima sam već pisala. Dakle, možemo reći i da sloboda govora nije apsolutna sloboda.

 1. SLOBODA ZA SAMOAKTUALIZACIJU

  Ova sloboda podrazumijeva svaki pojedinčev čin koji može poduzeti kako bi popravio i unaprijedio sebe u bilo kojem smislu na bolje. Svaki pojedinac ima pravo iskoristiti svoj puni potencijal, a naravno sve u skladu s temeljnim normama koji se odnose na to da se šteta ne smije nanositi drugima prilikom ovakvih ostvaraja.

15 Cartoon Of The White Male Face Hair Brown Guy People Handsome Looking Illustrations & Clip Art - iStock

 1. SLOBODA KAO VRIJEDNOST DRUŠTVA
 1. SLOBODA ZA STVARANJE VLASTITIH DRUŠTVENIH MREŽA

  Pod ovim pojmom podrazumijevam apsolutnu slobodu pojedinaca u odluci s kakvom skupinom ljudi će se družiti i stvoriti emotivne odnose.

 1. SLOBODA KAPITALA

  Pod ovom slobodom podrazumijevaju se ljudske slobode izgradnje vlastitog kapitala pod jednakim šansama i mogućnostima, tj. egalitarno.

 1. SLOBODA OD POTLAČENOSTI

  Niti jedan pojedinac ne smije izgubiti temeljnu slobodu (kretanja, govora, mišljenja itd.) od strane društva u smislu potlačenosti. Niti jedan oblik obespravljivanja drugih nije dopušten niti poželjan.

Character avatar Vectors & Illustrations for Free Download | Freepik

Slobodu možemo definirati i kroz pojmove koji podrazumijevaju SLOBODU OD:

X Mark Vector Art, Icons, and Graphics for Free Download

 • podčinjenosti
 • nejednakosti
 • otuđenosti
 • nepravde
 • ograničavanja
 • maltretiranja
 • govora mržnje
 • nemoći
 • marginalizacije
 • isključenosti
 • ugnjetavanja

Sloboda se definira i kao SLOBODA ZA:

Correct answer Stock Photo Images. 12,660 Correct answer royalty free pictures and photos available to download from thousands of stock photographers.

 • autonomijom
 • stjecanjem kapitala
 • stvaranjem društvenih mreža
 • gradnjom identiteta
 • pravom glasa
 • jednakost
 • emancipaciju
 • izražavanje
 • jednaka prava …

Slična pitanja

1 odgovor
Domagoj Erol 31.10.2022. pitanje u rubrici Jezik i govor od Domagoj Erol (5.5k bodova)
3 odgovora
Zoran Marković 26.01.2022. pitanje u rubrici Politika od Zoran Marković (4.0k bodova)
1 odgovor
1 odgovor
Augustina Kolak 20.12.2020. pitanje u rubrici Politika od Augustina Kolak (16.5k bodova)
2 odgovora
Ivan Gačić 21.01.2022. pitanje u rubrici Osobni razvoj od Ivan Gačić (8.7k bodova)
2 odgovora
Tomislav Gatara 06.10.2021. pitanje u rubrici Razno od Tomislav Gatara (4.0k bodova)
Znatko medijski pokriva
MONEY MOTION 2023
Udruga eCommerce Hrvatska

Zagreb, 28.03.2023.
PRIJAVE
Znatko medijski pokriva
WINE EnoGASTRO Vip Event 2023

Rijeka, 1. ožujka 2023.
Novigrad (Istra), 3. ožujka 2023.
Split, 15. ožujka 2023.
Zadar, 17. ožujka 2023.
Zagreb, 29. ožujka 2023.

Besplatan ulaz za uzvanike
Znatko medijski pokriva

WEEKEND FOOD FESTIVAL 2023

WEEKEND FOOD FESTIVAL 2023

Najbolja gastronomija, hrana i catering

Rovinj, 14. - 16. 4. 2023.
ULAZNICE
Znatko medijski pokriva

FUTURE TENSE 2023

FUTURE TENSE 2023

Poslovna konferencija orijentirana budućnosti

Zagreb, 10. i 11. 5. 2023.
ULAZNICE
Znatko medijski pokriva

Superprodavač 2023

Superprodavač 2023

Kako prodavati kupcima budućnosti?

Zagreb, 19. i 20.10.2023.
ULAZNICE

Medijska platforma Znatko

NAJNOVIJE VIJESTI

Impressum | Znatkova redakcija

10.5k pitanja

16.8k odgovora

4.2k komentara

1.3k korisnika

...