Domagoj Erol u rubrici Društvo od Domagoj Erol

Netko je pobornik slobode samo za one ideje koje mu se sviđaju. Npr. takav je bio i Staljin. Ako si uistinu pobornik za slobodu, onda trebaš biti pobornik slobode baš i za one ideje koje privatno prezireš. U suprotnom, nisi pobornik slobode. I tu dolazimo do konkretnog pitanja: A što je uopće za tebe sloboda?

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

3 odgovor(a)

+16 glasa
Marija Hojsak od Marija Hojsak
odabran od Domagoj Erol
 
Najbolji odgovor

Sloboda je cilj, apstrakcija koja vrijedi samo dok se akcija upravlja spram nje. Kad bismo je se domogli, ubila bi nas dosada.

Miroslav Krleža

U hrvatskom rječniku klasična definicija o slobodi je: "mogućnost samostalnog, nezavisnog djelovanja, mogućnost samoodređenja čovjeka, stanje oprečno postojanju prisile [uzimati (si) slobodu dopuštati sebi (si) nešto], opr. ropstvo".

Prema navedenoj definicija (natuknici iz rječnika) sloboda je čovjekova sposobnost djelovanja u svijetu, ali djelovanja koje je u njegovoj slobodnoj volji bez nekih drugih zakona i utjecaja na to djelovanje. Isto tako, slobodan čovjek je nezavisan od drugoga i sam stvara svoju definiciju o sebi i svojem životu. 

Freedom in the Business World | Myers Davis Life Coaching

 Vjerujem i stojim pri tome da je sloboda važna za svakog pojedinca i da svatko ima pravo na slobodu osjećaja, mišljenja i donošenja odluka u svojem životu. Nasuprot tomu, mislim da je vrlo važno da javna/općenita sloboda ipak bude određena zakonima i propisima jer da svatko radi u apsolutnoj slobodi i da je bez ograničenja mislim da bi svijet bio još više puno visokih ega, sebičnosti, nemorala, kriminala i ostalih stvari koje su prema postojećim zakonima kažnjive. 

Mislim da svaki zakon protiv ilegalnog ili nemoralnog ponašanja nije nešto što čovjeku oduzima slobodu da živi kako želi, već ga ograničava na pozitivan način u njegovim nagonima i nemoralnim i neetičkim htjenjima. Stoga je dobro da pojedini zakoni uskraćuju slobodu u nekim vidovima ljudskog djelovanja jer bi inače ljudska civilizacija postala nemoralna i bez straha od kazne. Dobro je ograničiti ljudsko djelovanje za dobrobit civilizacije općenito. 

Općenito mislim da svaki čovjek može biti slobodan i može se osjećati slobodno tek kada je slobodan sam u sebi. Kada je čovjek istinski slobodan od svojih poriva, nagona, htjenja, ljutnje, srdžbe i svega što ga iznutra zarobljava, vjerujem da onda osjeća slobodu u kojoj živi i zadovoljstvo samim sobom. 

Krležin citati  ipak upućuje na to da je krajnja sloboda nedohvatljiva jer kada bismo se mi sasvim oslobodili svega što nas muči i kada bismo postigli krajnji cilj slobode o kojoj sanjamo, vjerojatno bismo samo napravili novi korak prema nečem drugom, u traganju za još većom slobodom. Kao i sa svime u životu kada nešto postignemo brzo se toga zasitimo i počnemo tragati za nečim novim što će nas, kako se nadamo, iznutra istinski ispuniti i zadovoljiti. 

Domagoj Erol od Domagoj Erol
Jako dobro! Rezimiram samo na kraju da punokrvna riječ sloboda, bez ograda i umanjuja u bilo kojem obliku, u biti - ne postoji pa tako (apsolutnu) slobodu nitko ni nemože imati pa niti postoji te ju onda nitko ne može prihvatiti.
+12 glasa
Eva Benaković od Eva Benaković

Pojam slobode sa sociološkog stajališta – razmišljanja o slobodi

Osobno smatram kako pojam slobode nije samo puka i jednostavna definicija s očitim granicama, nego se može granati na različite dijelove koji ispunjavaju različite funkcije.

 A evo s kojim se definicijama slažem i zašto.

  1. SLOBODA KAO VRIJEDNOST POJEDINCA
  1. SLOBODA ZA VLASTITI IDENTITET

    Ovakvu slobodu smatram primarno onu koja je odgovorna za identitet. Odnosno, svaki pojedinac treba posjedovati slobodu gradnje i oblikovanja vlastitog identiteta bez okova i vanjskih faktora, ovo treba biti njegova apsolutna sloboda, ali naravno imajući na umu da izgradnjom vlastitog identiteta ne narušava ili ograničava tuđi identitet.

  1. SLOBODA KRETANJA I GOVORA

    Ova sloboda odnosi se na pojedinčevu mogućnost selidbe i polazišta od točke a do točke b. Također, svaki pojedinac ima pravo glasa i govora, naravno sve u skladu s ograničenjima slobode govora o kojima sam već pisala. Dakle, možemo reći i da sloboda govora nije apsolutna sloboda.

  1. SLOBODA ZA SAMOAKTUALIZACIJU

    Ova sloboda podrazumijeva svaki pojedinčev čin koji može poduzeti kako bi popravio i unaprijedio sebe u bilo kojem smislu na bolje. Svaki pojedinac ima pravo iskoristiti svoj puni potencijal, a naravno sve u skladu s temeljnim normama koji se odnose na to da se šteta ne smije nanositi drugima prilikom ovakvih ostvaraja.

15 Cartoon Of The White Male Face Hair Brown Guy People Handsome Looking  Illustrations & Clip Art - iStock

  1. SLOBODA KAO VRIJEDNOST DRUŠTVA
  1. SLOBODA ZA STVARANJE VLASTITIH DRUŠTVENIH MREŽA

    Pod ovim pojmom podrazumijevam apsolutnu slobodu pojedinaca u odluci s kakvom skupinom ljudi će se družiti i stvoriti emotivne odnose.

  1. SLOBODA KAPITALA

    Pod ovom slobodom podrazumijevaju se ljudske slobode izgradnje vlastitog kapitala pod jednakim šansama i mogućnostima, tj. egalitarno.

  1. SLOBODA OD POTLAČENOSTI

    Niti jedan pojedinac ne smije izgubiti temeljnu slobodu (kretanja, govora, mišljenja itd.) od strane društva u smislu potlačenosti. Niti jedan oblik obespravljivanja drugih nije dopušten niti poželjan.

Character avatar Vectors & Illustrations for Free Download | Freepik

Slobodu možemo definirati i kroz pojmove koji podrazumijevaju SLOBODU OD:

X Mark Vector Art, Icons, and Graphics for Free Download

  • podčinjenosti
  • nejednakosti
  • otuđenosti
  • nepravde
  • ograničavanja
  • maltretiranja
  • govora mržnje
  • nemoći
  • marginalizacije
  • isključenosti
  • ugnjetavanja

Sloboda se definira i kao SLOBODA ZA:

Correct answer Stock Photo Images. 12,660 Correct answer royalty free  pictures and photos available to download from thousands of stock  photographers.

  • autonomijom
  • stjecanjem kapitala
  • stvaranjem društvenih mreža
  • gradnjom identiteta
  • pravom glasa
  • jednakost
  • emancipaciju
  • izražavanje
  • jednaka prava …
0 glasa
Arnela Abadžija od Arnela Abadžija
sloboda je stanje ne smetanog delovanja bez ograničenja i bez sankcija takva apsolutna sloboda je zapravo utopistička ideja jer bi na taj način jedni druge ugrožavali i niko ne bi sankcionisao određena devijantna i problematična ponašanja to dovodi u vezu da je moguće slobodno se baviti i kriminalnim aktivnostima bez bilo kakvih sankcija što je malo utopistički Jer na taj način bi gušili slobodu drugih da Mogu slobodno da žive i slobodna bilo kakve aktivnosti da obavljaju   to bi se svelo na slobodu manjine jer bi tu slobodu apsolutnu imale samo utjecajne jake osobe sve bi se to svelo na zakon džungle ili zakon jačeg a većina bi bila potisnuta i ugnjetavana i ne bi imali osnovne slobode na život  ne postoji apsolutna sloboda za svakog pojedinca jer nečija apsolutna Sloboda može da ograniči svaku vrstu slobode nekome drugom

Slična pitanja

1 odgovor 307 👀
3 odgovora 565 👀
1 odgovor 709 👀
3 odgovora 645 👀
2 odgovora 705 👀
2 odgovora 660 👀
Nino Marić 30.10.2022. pitanje u rubrici Jezik i govor od Nino Marić
2 odgovora 302 👀
Kruno Žagar 06.12.2021. pitanje u rubrici Zdravlje i medicina od Kruno Žagar
Znatko predstavlja

Digital Commerce & Business Conference

Umag
od 8. do 12. 05. 2024.

REGISTRACIJA
Znatko predstavlja

Umjetna inteligencija u službi prodaje

Zagreb
24. - 25. 10. 2024.

ULAZNICE

13.6k pitanja

22.2k odgovora

8.3k komentara

1.6k korisnika

...