Nino Marić u rubrici Odnosi i veze od

Domaći primjeri gdje je u cezi bilo 30 godina razlike između partnera s estrade su Vlado Kalember i Ana Rucner, Frano Lasić i stilistica Milena, itd. Što su po Vama izazovi u vezi s 30 godina starijim odnosno mlađim partnerom?

Ne 10 ili 20, već 30 godina razlike! Npr. ona ima 25, a on 55.

Ana Primorac od
samo i samo - ne mislim‌

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

1 odgovor

+22 glasa
Eva Benaković od
odabran od Nino Marić
 
Najbolji odgovor

Jesu li velike dobne razlike između životnih partnera prednost ili nedostatak?

Odgovor na ovo pitanje nije jednostavan i jednosmjeran. Svaki pojedinac ima vlastitu percepciju dobnih granica svojeg partnera koji može varirati u mišljenima muškaraca nasuprot žena. Većina emotivnih veza današnjice počiva na uvjerenju kako svaka individua, neovisno o spolu, pretežito preferira partnera slične dobne granice. No, postoje i osobe koje preferiraju i drugačije.

Smatram da u slučajevima u kojima postoji dobna razlika od trideset godina može doći do sljedećih izazova:

 1. NEODOBRAVANJE

  Društvo kao sustav koji ovisi o reakcijama drugih temelji se na negativnom pogledu na ovaj fenomen. Globalno, zajednice se razlikuju po kulturama i tradiciji po pitanju odobravanja velikih dobnih razlika, no prevladava opći trend osuđivanja i neodobravanja ove pojave.

 1. ETIKETIRANJE

  Etiketiranje je primarno sociološki fenomen koji označava davanje primarno negativnih „etiketa“ određenim društvenim pojavama. Osobe koje su etiketirane, odnosno kojima se pripisuje određena negativna značajka, pate od opće izoliranosti iz zajednice. Mnogi ih odbacuju. Velika dobna razlika u društvu gleda se kao svojevrsni tabu.

 1. VEĆA SKLONOST RAZVODU BRAKA

  Prema određenim istraživanjima, bračni partneri između kojih postoji manja dobna razlika manje su skloni rastavi. Sukladno tome, partneri sa iznimno velikom razlikom u godinama češće su skloni rastavi iz različitih razloga koje su uzrok neslaganjima i različitim gledištima partnera. No, ova istraživanja nisu jednosmjerna, te ne postoji univerzalno pravilo prema kojima se odvijaju rastave brakova.

 1. ZDRAVSTVENI PROBLEMI

  Zdravstveno stanje starijeg bračnog partnera je po pravilu znatno lošije od partnera mlađe životne dobi. Uzevši ovo u obzir, dolazi i do pitanja reprodukcije, odnosno bioloških problema do kojih može doći. Mnogi parovi zato nisu u mogućnosti imati djecu.

 1. RAZLIKE U SVJETONAZORIMA

  Za pretpostaviti je da su svjetonazori i iskustva u različitim dobima znatno drugačija. Stariji životni partneri imaju više životnog iskustva, te su proživjeli određene situacije koje mlađi partneri nisu doživjeli, te ih neće biti u mogućnosti iskusiti uz svog partnera koji je, na primjer, obišao svijet. Iako, ni ovo pravilo nije globalno i ovisi od pojedinca do pojedinca.

 1. KARIJERA

  Uzevši u obzir mogućnost starije dobi jednog životnog partnera, velika je mogućnost da će on imati izgrađenu karijeru, imovinu i financijska sredstva. Parovi moraju razmotriti i mogućnost odlaska starijeg pripadnika u mirovinu. Mlađi partner je još na putu za ostvaraj karijere, te ne smije doći do ljubomore na polju karijere.

 1. STRES KOD OBA PARTNERA

  Neuspješnost ovakve veze očituje se i stresom koji je prisutan kod oba partnera zbog stalne osude od strane društva, taj stres utječe i na zdravstveno stanje te povećava mogućnosti pojave nesuglasica u odnosu.

Dina Kljajić od
Učestalost prekida mogu potvrditi iz vlastitog iskustva sa starijim partnerom. Ali ovo sedmo: Stres kod oba partnera, ipak ne. Mene i njega takve stvari nisu smetale. On mi je rekao da je čak bio sretan kada bi mu to netko spomenuo, makar i u negativnom kontekstu.‌

Slična pitanja

4 odgovora 4.0k 👀
5 odgovora 1.8k 👀
1 odgovor 897 👀
3 odgovora 440 👀
3 odgovora 842 👀
2 odgovora 791 👀
Znatko predstavlja

Umjetna inteligencija u službi prodaje

Zagreb
24. - 25. 10. 2024.

KUPI ULAZNICU
Znatko predstavlja

Najnoviji trendovi u IT industriji

Zagreb
28. i 29. 11. 2024.

KUPI ULAZNICU

14.4k pitanja

23.4k odgovora

9.0k komentara

1.7k korisnika

...