334 pregleda
Zoran Jurić u rubrici Tehnologija od Zoran Jurić (8.6k bodova)
promjena rubrike od Znatko

Da li nam internet stvara ovisnost? Koristimo ga svakodnevno. Bez prekida. Imamo ga na mobitelu. Da li polako postajemo ovisnici o internetu?

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

3 odgovor(a)

+4 glasa
Hrvoje Novak od Hrvoje Novak (15.8k bodova)

Ovisnost o internetu uzima maha i kod nas. Kako u americi odavno postoje terapijski kampovi za ovisnike o internetu gdje anti-internet terapije traju i do 3 godine, kod nas se svake godine zabilježi oko 13 novih slučajeva internetske ovisnosti.

Koliko znam, radi se o djeci i mladima. I to u godinama od 7 do 18 godina. Barem sam tako čitao na nekom portalu.

Ovisnost o internetu se od ove godine nalazi na međunarodnoj listi mentalnih poremećaja. Pema jednom posljednjem svjetskom istraživanju, čak 50% korisnika društvene mreže Facebook počne ga koristiti čim ustane iz kreveta!!! Dok se njih 28% koriste njime - doslovce kad ujutro otvori oči.

Ovisnost o internetu se definira kao - njegovo prekomjerno korištenje u obliku koji može uzrokovati teškoće u svakodnevnom životu, te narušiti fizičko ili psihičko zdravlje.

Ova ovisnost ima mnogo sličnosti s klasičnim ovisnostima koje znamo (npr. droga), ali je razlika u tome što se ne konzumiraju fiziološke tvari, nego se ovisnost očituje u potrebi za konzumiranjem sadržaja radi smirenja napetosti i opuštanja. Najčešće, ovisnost o internetu razvija se vezano uz alate i web-stranice za online komunikaciju kao što su to danas društvene mreže (npr. Facebook, Twitter i druge).

Zoran Jurić 20.07.2014. pitanje u rubrici Zdravlje i medicina od Zoran Jurić (8.6k bodova)
09.11.2020. promjena rubrike od Znatko
Koliko vremena provedeno na internetu označava ovisnost?
Robert Mali 14.04.2016. pitanje u rubrici Tehnologija od Robert Mali (7.0k bodova) Da li mobiteli stvaraju ovisnost?
+4 glasa
Klara Stura od Klara Stura (299 bodova)
Internet je definitivno jedno korisno sredstvo koje je stvoreno između ostalog da bismo bili lakše međusobno povezani i bolje informirani o različitim područjima ljudskih djelatnosti te pojava u svijetu i društvu. Također nam je pristup informacijama olakšalo to što iz generacije u generaciju internet postaje sve dostupniji, npr. to da u džepu imaš uređaj koji zna odgovor na gotovo svako tvoje pitanje i dilemu.

Pojavom društvenih mreža i širenjem dosega interneta kao sredstva javila se pojava da to sve više postaje obavezan dio našeg funkcioniranja u društvu. U glave nam je "usađena" ideja da ako nemaš recimo e-mail adresu, sada se to gleda skoro kao da nemaš osobnu iskaznicu. Svima smo dostupni 24/7 te su naši podaci, razmišljanja i stavovi svima vidljivi. Danas nije normalno da netko nije online i da netko nema kakav-takav pristup internetu.

Kada koristimo internet, naš mozak doživljava osjećaj ugode, odnosno u naš krvotok otpušta se dopamin. Ovdje govorim više o temi društvenih mreža i načinu na koje one utječu na naše ponašanje. Napravljene su na način da nam mogu držati fokus jako dugo na stvarima na koje bismo inače mislili da se ne možemo fokusirati. Svaki "lajk", nova objava, obavijest i samo paljenje ekrana nas je na neki način istreniralo da odmah dižemo uređaj i spajamo se, a neki ostanu spojeni i satima te u nedogled upijaju informacije koje mogu biti korisne, ali mogu biti i vrlo štetne. Taj lažni "šut" dopamina bi bio dobar kada bi se događao u umjerenim količinama i ograničenim situacijama, ali kada vam svaka obavijest krene skretati fokus s nečeg što ste do sada radili(npr. Učiš za ispit, dođe ti poruka i odmah odustaješ od učenja i malo prolistaš po webu, a onda ti prođu 3 sata), to može uzrokovati velike probleme u pogledu fokusa i na kraju krajeva, stresa.

Ovisnost o internetu ušla je u DSM (klasifikaciju Američkog udruženja psihijatara), priručnik o psihičkim poremećajima gdje se klasificiraju simptomi i posljedice koje poremećaj kao takav ostavlja na sociokognitivno funkcioniranje osobe.

Internet je korisna stvar i ne mora predstavljati problem ako se koristi umjereno i na siguran način, a činjenica je da iz godine u godinu i iz generacije u generaciju postajemo sve ovisniji o internetu.

Predlažem dokumentarac na Netflixu The Social Dilemma, koji se u dubinu i na zanimljiv način bavi ovim pitanjem, te govori o tome kakva je podloga problema s kojim se susrećemo kad smo konstantno pred ekranom.
+2 glasa
Buket Buketić od Buket Buketić (6.8k bodova)
Pozdrav!

Rekla bih da internet danas nije ovisnost već više puka potreba. Okej, ne treba ni u čemu pretjerivati i znati uzeti neki odmak i pauzu, kao od bilo koje druge radnje.

Ali smatram da internet nudi puno puno pogodnosti i pojednostavljenja u našem životu, samo što je cilj da mi to znamo okrenuti u našu korist... Možda smo, radi interneta, pošteđeni stajanja i čekanja u redovima za neke poslove koji su se do prije nekoliko 10ak godina obavljali da je osoba morala fizički ići to odraditi, ali to ušteđeno vrijeme bi bilo bolje iskoristiti za druge aktivnosti, samo što nas većina oslobođeno vrijeme potroši na internetu... Dvosjekli mač.

Slična pitanja

1 odgovor
Robert Mali 14.04.2016. pitanje u rubrici Tehnologija od Robert Mali (7.0k bodova)
1 odgovor
1 odgovor
Ana Pilato 10.10.2021. pitanje u rubrici Mobitel od Ana Pilato (7.9k bodova)
4 odgovora
Ivana Basar 30.09.2020. pitanje u rubrici Zdravlje i medicina od Ivana Basar (3.9k bodova)
1 odgovor
Borna Matić 04.08.2022. pitanje u rubrici Mobitel od Borna Matić (5.4k bodova)
2 odgovora
Sandra Vukov 16.11.2020. pitanje u rubrici Tehnologija od Sandra Vukov (19.6k bodova)
Znatko medijski pokriva
MONEY MOTION 2023
Udruga eCommerce Hrvatska

Zagreb, 28.03.2023.
PRIJAVE
Znatko medijski pokriva
WINE EnoGASTRO Vip Event 2023

Rijeka, 1. ožujka 2023.
Novigrad (Istra), 3. ožujka 2023.
Split, 15. ožujka 2023.
Zadar, 17. ožujka 2023.
Zagreb, 29. ožujka 2023.

Besplatan ulaz za uzvanike
Znatko medijski pokriva

WEEKEND FOOD FESTIVAL 2023

WEEKEND FOOD FESTIVAL 2023

Najbolja gastronomija, hrana i catering

Rovinj, 14. - 16. 4. 2023.
ULAZNICE
Znatko medijski pokriva

FUTURE TENSE 2023

FUTURE TENSE 2023

Poslovna konferencija orijentirana budućnosti

Zagreb, 10. i 11. 5. 2023.
ULAZNICE
Znatko medijski pokriva

Superprodavač 2023

Superprodavač 2023

Kako prodavati kupcima budućnosti?

Zagreb, 19. i 20.10.2023.
ULAZNICE

Medijska platforma Znatko

NAJNOVIJE VIJESTI

Impressum | Znatkova redakcija

10.6k pitanja

16.9k odgovora

4.2k komentara

1.3k korisnika

...