556 pregleda
Ivana Basar u rubrici Zdravlje i medicina od Ivana Basar
uređen od Znatko

Imate li savjete za smanjivanje ovisnosti o društvenim mrežama?

Čak i kada izbrišem aplikacije s mobitela imam konstantnu potrebu za ulogiravanjem na društvene mreže jer mislim da ću nešto propustiti, a na kraju izgubim puno vremena samo scrollajući i ne radeći ništa.

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

4 odgovor(a)

+11 glasa
Mihaela Blažeka od Mihaela Blažeka
U današnje vrijeme ovisnost o društvenim mrežama i mobitelima nije rijetka. Gotovo da se svatko tko ima pametni mobitel suoči s tom ovisnošću pa makar i na najnižem nivou. Danas se i svijet dosta premjestio u društvene mreže pa nije ni čudo da dolazi do te ovisnosti. No, treba naučiti raspoznati kada nam je potrebno da budemo na mobitelu, a kada besciljno trošimo vrijeme prolazeći kroz ogromnu količinu sadržaja.

Iz osobnog iskustva, prvi put u životu kada sam odlučila da neću više odlaziti na društvene mreže dogodilo mi se da sam došla u srednju školu na sat kojeg nije bilo, a ja to nisam doznala jer nisam čitala poruke. Zato sam zaključila da je odustajanje od društvenih mreža u današnje vrijeme besciljno i nemoguće. No, to ne znači da se vrijeme koje se provodi na društvenim mrežama ne može ograničiti.

Ovisnost o društvenim mrežama može biti zaista neugodna jer može oduzeti jako puno vremena u danu, a osobu ostaviti s praznim i bezvoljnim osjećajima koje čovjek često osjeća nakon gubljenja vremena.

Prvo što se može napraviti je da se iz mobitela eliminiraju aplikacije i društvene mreže koje su zaista nepotrebne, barem u procesu odvikavanja. Kako su za život i školovanje najvažniji ipak Gmail, Whatsapp i slične aplikacije, Instagram bi mogao biti jedan od onih koji se treba prvi eliminirati. Zatim, važno je pronaći nekakve druge zanimacije, zaokupirati si misli i dnevni raspored. Postoji mogućnost i da si ograničite mrežu koju koristite pa da imate manje gigabajta na trošenje, a samim time manje mogućnosti za provoditi vrijeme na mobitelu. Maknite mobitel od sebe, utišajte ton i posvetite se sebi. Razne su solucije, ali ono najvažnije je da se odluka donese u umu i to odlučno.
+8 glasa
Karla Jurišić od Karla Jurišić

Ovisnost o društvenim mrežama je pojava koja se događa kod sve većeg broja mladih, ali i odraslih. Puno slobodnog vremena te rad preko društvenih mreža otežava nam sprječavanje ove ovisnosti. No, ipak se moramo pobrinuti za sebe te pokušati ograničiti korištenje mobilnog telefona, to jest društvenih mreža na minimum. 

Neki od savjeta su:

  • napravite si raspored kojeg ćete se držati - pokušajte si napraviti raspored korištenja zaslona te društvenih mreža kojeg ćete se strogo dirati, Tako ćete se naučiti disciplini te poštivati vrijeme provedeno na mobilnom uređaju
  • zaokupite se ostalim stvarima - odite u šetnju, odradite sportsku aktivnost, druženje s prijateljima, dan proveden u prirodi, čitajte knjige ili kuhajte svoje omiljeno jelo
  • ostavite mobitel u torbi ili što dalje od sebe - kada ste u društvu pokušajte ostaviti mobitel u torbi te ga tako nećete konstantno provjeravati
+8 glasa
Ružica Perić od Ružica Perić
uređen od Ružica Perić

Ovisnost o društvenim mrežama danas je veliki problem i mnogi ljudi od njega pate, no postoji nekoliko stvari koje možete učiniti kako biste tu ovisnost smanjili i držali pod kontrolom:
 

1) Pronađite hobije koji ne uključuju nikakve ekrane - počnite se baviti nečim što će vas zaokupiti, bez da vam u bilo kojem trenutku padne na pamet upaliti mobitel. Dobri hobiji bili bi npr. slikanje ili čitanje.

2) Odredite vrijeme koje ćete provesti na društvenim mrežama. Pokušajte ga ograničiti na mobitelu; gotovo sve aplikacije imaju tu opciju.

3) 'Scrolanje kao nagrada' - pokušajte si prije odlaska na društvene mreže zadati neki zadatak koji morate ispuniti. Npr. morate očistiti stan ili izglačati veš prije nego provedete vrijeme na vašem mobitelu ili laptopu. Ovo će vam smanjiti grižnju savjest koju možete osjećati ako previše vremena gubite na društvene mreže!

+6 glasa
Sandra Vukov od Sandra Vukov
uređen od Sandra Vukov
Moj savjet bi bio posvetiti se ostalim stvarima koje vas stvarno zanimaju. Ja sam pravi ovisnik o društvenim mrežama koji ima preko 24 tisuce pratitelja na njima. Kada imam obaveza (posao,fakultet, događanja u privatnom životu) deaktiviram društvene mreže na mjesec dana- pola godine ako treba da mogu funkcionirati jer inaće svaki čas sam na mobitelu. Posljedice su bile tške migrene, mučnina, bolovi u rukama.

Tako sam se ja posvetila recimo poslu, treninzima, svome psu, faksu zbog kojeg sam napravila profil na fejsu s 0 prijatelja da mogu pratiti informacije vezano za njega.

Iako sam Influencerica nije vrijedno ništa od toga da ne budeš sam sebi na prvom mjestu.

Slična pitanja

2 odgovora
2 odgovora
2 odgovora
1 odgovor
6 odgovora
Znatko predstavlja

Međunarodna enogastronomska konferencija

Zagreb, 12. 03. 2024.
Znatko predstavlja

Kako dobro pozicionirati svoj online biznis

20.03.2024.
PRIJAVA
Znatko predstavlja

Budućnost financija i tehnologije

Zagreb
21. i 22. 03. 2024.

ULAZNICE
Znatko predstavlja

Umjetna inteligencija u službi prodaje

Zagreb
24. - 25. 10. 2024.

ULAZNICE

13.3k pitanja

21.9k odgovora

8.0k komentara

1.6k korisnika

...