Iva Malenica u rubrici Poslovanje od Iva Malenica
Zanima me hipotetska situacija u kojoj pravna osoba digne kredit za kupnju nekretnine. Kako ide vraćanje kredita? Vraća li se kredit mjesečno od bruto prihoda firme? Da li vraćeni iznos ulazi u trošak? Na koji iznos se plaća porez na dobit na kraju godine? Kako se amortizira stan?

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

2 odgovor(a)

+12 glasa
Hrvoje Hladnik od Hrvoje Hladnik

Pravne osobe, koliko znam, mogu redovno dizati kredite kod banaka ali na onim šalterima, uredima ili poslovnicama banaka specijaliziranima za "pravne osobe".

Kredit za firmu i knjigovodstvo

Vraćanje kredita ide kao i svakog drugog - ovisno o tipu i prema dogovoru s bankom. Npr.

  1. poslovni investicijski krediti se vraćaju u mjesečnim ratama, te
  2. dozvoljeni minusi po poslovnom računu prema korištenju do datuma isteka tog kredita.

Kredit se realno vraća od novaca na bankovnom poslovnom računu odnosno banka si sama može izuzeti taj dio, ako tako dogovorite. Dio s knjigovodstvom ovisi kako se vodi koji kredit s obzirom da sam spomenuo ova dva gore kao primjere koji su različiti:

  1. Ako se radi o kupovini sredstva za rad (stroj, vozilo, nekretnina...), sredstvo se knjigovodstveno "amortizira" (knjigovodstveni proces koji može trajati do 10 godina) i prema tome utječe godišnje (ne mjesečno!) s određenim udjelom na smanjenje porezne osnovice (za porez na dobit) koja se izvodi iz (bruto) prihoda firme(*). Istovremeno, sam kredit vraćate kroz plaćanje rate svaki mjesec od redovnog mjesečnog poslovanja tvrtke. To su dvije paralelne stvari.
  2. Dozvoljeni minus po računu u banci se ne vodi direktno u knjigovodstvu već ga koristite po potrebi. Možete biti i ispod i iznad nule na poslovnom računu, ovisno o stanju poslovanja u nekom trenu.

Plaćena mjesečna rata kredita ne ulazi direktno u trošak, ali ipak u trošak (rashod) odlazi ranije spomenuto umanjenje porezne osnovice amortizacijom na godišnjoj razini.

Porez na dobit na kraju godine se plaća na poreznu osnovicu. Pojednostavljeno, porezna osnovica se izračuna kao neto prihod tvrtke umanjen za rashode i amortizaciju. Upravo u toj godišnjoj amortizaciji je dio vrijednosti sredstva kojeg ste kupili kreditom. Npr. ako je amortizacija na 10 godina, onda unutar jedne godine se amortizira 10% sredstva, a to je deseti dio (jedna desetina) od cjelokupne vrijednosti sredstva. 

Stan koji kupuje tvrtka kao sredstvo za poslovanje (npr. preuredi se u poslovni ured tvrtke) se amoritizira upravo kako je opisano ovdje u odgovoru.

___
(*) Za firme u sustavu PDV-a "bruto prihod firme" bi bio onaj s PDV-om, a samo "prihod firme" onaj bez PDV-a. Kod firmi koje nisu u sustavu PDV-a ta dva pojma su ista.

+9 glasa
Frenki (Ilija) Atajić od Frenki (Ilija) Atajić
Da bi  ostvarili mogučnost dobivanja kredita kao pravna osoba morate imati (ovisno, od banke, do banke ) 3 Porezna riješnja, za protekle 3 poslovne godine.
Isto mora biti o pozitivnom poslovanju, i  čista oporezovana dobit, mora prelaziti visinu.
za npr, - zadnju poslovnu godinu, ukupnog 12,mjesečnog obroka, predviđene mjesečne rate kredita. - ili, ako vam će vam  mjesečna rata kredita biti 1.000.eura, oporezovana dobit za prošlu poslovnu godinu mora biti minimalno 12.000,eura.
Sve banke, uz hipotekarnu ili fiducijarnu garanciju na određenu imovinnu, obavezno traže
gore spomenuto, iz razloga potvrđivanja ili dokazivanja da je vaša firma u stanju isti uredno vračati, a da navedeno- novo opterečenje spomenutim mjesečnim ratama, neče ugroziti,
buduče poslovanje navedene firme., ali, u pravilu, isti traže, da ta vaša dobit bude što veća,
pa recimo za ratu od 1.000.mjesečno, za njih je dobit od spomenutih 12.000.eura,,tijesna,
pa bi ista morala biti bar 15.000,eura.
S obzirom, da vi isto, ne možete, nategnuti, retro - aktivno, da ogovara potrebama uvjeta
banke, isa če uvidom u predhodno poslovanje, da bude sigurna, tražiti da firma ide sa određenim iznosom svog ućeša u navedenom kreditu, ili će vam ponuditi, duži vremenski rok povrata, tako dase mjesečna rata, što više smanji.
Što se tiće - povrata istoga - to ovisi o poslovnoj politici banke i šta ista navedenim kretitom kreditira, u smislu, dai je to određeni stroj, koji će več u narednom mjesecu, poboljšati poslovanje firme, znači,veliku ulogu igra - namjena kredita , ako se isti odnosi npr, za dogradnju proizvodnog prostora, s kojim će firma bolje poslovati, ali, data sredstva, neče
direktno utjecati na promet firme, već će isto, biti poboljšano, postepeno, tada banka na vaš prijedlog, (koji mora biti opravdan ) će vam dati  - gres-period - odgodu početka vračabnja kredita, određeni broj mjeseci, dok za isto vrijeme, plačate samo npr, kamate, na navedenu ratu.- ali, navedene stavke - kao što je, obrazloženje gres perioda, vrijednost kupljenog stroja isplativost,tj, utjecaj istog na buduće, poslovanje - zovemo -Elaborat - pa vam banka u samom startu, kad pruči vaše prihode, zatraži da uz zahtjev za kredit priložite i navedeni elabiorat (isplativosti) , nakon 2. tjednaod predaje zahtjeva, (jer upravni odbor,, zasjeda svaka 2 tjedna - uz iznimke) dobit će te 1. odgovor banke, dali vam je isti uopće odobren..
Ako , isti bude odobren - ostaje da se riješi, ostala ,,papirologija..
Tako da priče - tipa, imate firmu, dođete kod vašeg referenta u vašoj banci , zatražite kredit, ,isti obavi 2 telefonska poziva, i radosno vam saošti- da vam je kredit odobren, jednostavno -
zaboravite - navedeno, slijedi, nakon, višegodišnjeg uspješnog poslovanja, i kad vam je
mjesčna ,,zarada 5.000.eura,,a vi zatražite iznos od 10 - 20,000.eura.
Nakon 3.g. uspješnog poslovanja sa dobiti, a niste kreditno zaduženi, banka vam ponudi - revolving,- da pojednostavim - kao, kod stalno zaposlenih - minus po terkučem računu.
Tako isto banka, kad prođete, navedeno, ponudi Revolvnig, koji opet, ovisi o prihodu - rashodu- dobiti..itd, a to znači, za firmu, isto što isti znači za dozvoljeni minus.
Iva Malenica od Iva Malenica
Hvala na dugačkom odgovoru.
Evo, mi ne poslujemo ni pune dvije godine i najnormalnije smo dobili ponudu za kredit kao pravna osoba u međuvremenu. Rata kredita je 1500 EUR, a dobit od prošle godine 6000 EUR.
Moje originalno pitanje se, zapravo, odnosilo na dio oko vraćanja kredita.

Ono što me konkretno zanimalo, a u međuvremenu sam saznala je:
-kredit se vraća od novaca iz firme od kojih glavnica ne ide, ali kamata ide u trošak firme. Stan se amortizira, neki standardni rok je 20 godina - znači 5% vrijednosti godišnje također ide u trošak.
-što se tiče toga isplati si se više dići kredit kao fizička ili kao pravna osoba - ako ne ćeš muljati onda kao fizička. Ako ćeš muljati pa kupiti stan kao firma, a iznajmljivati 'na crno' ili tako nešto - možda, ne znam taj dio jer mi ne bi tako.
Suzanna Marić od Suzanna Marić
Zašto iznajmljivati "na crno" kad možete "na bijelo"? :D
Naime, ako niste znali, stan možete iznajmiti kao firma i fakturirati podstanarima. Ali dobro, tko zna što Vi namjeravate i gdje želite uštedjeti na porezima...

Slična pitanja

1 odgovor 994 👀
Suzana Mićel 29.11.2015. pitanje u rubrici Financije od Suzana Mićel
1 odgovor 447 👀
1 odgovor 351 👀
2 odgovora 17.7k 👀
3 odgovora 3.6k 👀
Znatko predstavlja

Međunarodna enogastronomska konferencija

Zagreb, 12. 03. 2024.
Znatko predstavlja

Kako dobro pozicionirati svoj online biznis

20.03.2024.
PRIJAVA
Znatko predstavlja

Budućnost financija i tehnologije

Zagreb
21. i 22. 03. 2024.

ULAZNICE
Znatko predstavlja

Digital Commerce & Business Conference

Umag
od 8. do 12. 05. 2024.

REGISTRACIJA
Znatko predstavlja

Umjetna inteligencija u službi prodaje

Zagreb
24. - 25. 10. 2024.

ULAZNICE

13.4k pitanja

22.0k odgovora

8.1k komentara

1.6k korisnika

...