Monika Kiris u rubrici Hrana i piće od

Gdje se proizvodi najbolji pršut u Hrvatskoj?

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

2 odgovor(a)

+15 glasa
Domagoj Erol od

Najbolji hrvatski pršut je iz dalmatinske Zagore, točnije - iz Drniša. Tko nije još probao drniški pršut ne zna što je propustio.

Ova delicija se može kupiti svugdje po Zagrebu u dućanima s autohtonim hrvatskim proizvodima pa i u veletrgovinama.

Drniški pršut je poznat kvalitetom zbog svojih lokalnih klimatskih specifičnosti na drniškom lokalitetu gdje pušu britki hladni vjetrovi (bura) tokom godine. Uzgoj svinja u ovom kraju datira još preko tisuljeće i pol' te je očito proizvodnja isprepletena s tradicijom.

Domagoj Erol od
Hvala ekipo na glasovima. +12 glasova!!! Yey - za drniški pršut!

Očito se i drugima sviđa drniški pršut. :P
Goran Gonar od
od mene ipak minus a plus ide za slavonski kojeg nema na popisu :(
+9 glasa
Redakcija od
prikazano od Znatko

Najnagrađivaniji pršut u Hrvatskoj proizvodi se u Dugopolju

Dalmatinski pršut Smjeli potvrđuje status vrhunskog proizvoda gdje god se pojavi - na ocjenjivanju u Tinjanu proglašen je najboljim u kategoriji zaštićenih hrvatskih pršuta  

Alma Radoš / Lollipop pr

Dalmatinski pršut Smjeli nedavno je osvojio još jedno zlato u Tinjanju na Sajmu pršuta. Sušio se u idealnim uvjetima u Dugopolju, u maloj „tvornici“ najnagrađivanijih pršuta s najviše šampionskih titula u Hrvatskoj. U čemu je tajna, pitamo vlasnika dugopoljske pršutane Vladu Prančića, pravog majstora od pršuta?

„Nema kvalitetnog pršuta bez kvalitetnog buta. Osobno biram svaki but, idealna težina iznosi od 12,5 do 15 kilograma svježeg mesa. Receptura je tradicionalna, suši se na dugopoljskoj buri, no nije dobro kada je ima previše jer se pršut u tom slučaju i presuši“, ističe Prančić.

Ukupno proizvodi stotinu tona pršuta godišnje, posljednjih godina proizvodnja je narasla za dvadesetak posto, a najtraženiji je u turističkoj sezoni. Ovaj trend rasta proizvodnje nakratko je prekinut u vrijeme svinjske kuge koja se preklopila s koronakrizom, no zahvaljujući sjajnoj turističkoj sezoni sve se opet vratilo na staro… Osim cijena.

Cijene svježeg mesa ove godine su porasle čak 50 posto, a uzrok tome je porast cijene energenata i hrane u stočarstvu. Proizvođači pršuta morali su korigirati i svoje cijene, tako je pršut Smjeli od listopada skuplji za nekih desetak posto. Iako s ovakvim porastom cijena ne možemo pratiti cijene svježeg mesa, morali smo voditi računa o platežnoj moći naših kupaca“, kaže ovaj poznati pršutar.

Više od 75 posto dalmatinskih pršuta Smjeli nude se u restoranima i hotelima na obali i u Zagrebu, a oko 25 posto putuju za Njemačku, Austriju, Češku i Sloveniju…

Alma Radoš / Lollipop pr

Vlado Prančić jedan je od prvih pršutara koji je prepoznao važnost brendiranja kvalitete EU oznakom zaštićenog zemljopisnog podrijetla.

„Takve oznake jamče kupcima vrhunsku kvalitetu proizvoda, a nama proizvođačima više prihode. Moram priznati, kad su zaštićeni proizvodi u pitanju, kupci na domaćem tržištu sve su osvješteniji i nije im problem odvojiti nešto više novaca za takve proizvode. S druge strane kupci na inozemnom tržištu poput Njemačke ili Austrije, odavno su prepoznali kvalitetu zaštićenih proizvoda i tu vidim veliku šansu za dalmatinski pršut s obzirom na to da količinom ne možemo konkurirati španjolskim i talijanskim proizvođačima“, zaključuje Prančić.

Osim vrhunskih pršuta na dugopoljskoj buri suši dalmatinsku pancetu i dalmatinsku pečenicu, također nositelje EU oznake zaštićenog zemljopisnog podrijetla te svinjski vrat.

Slična pitanja

1 odgovor 2.4k 👀
1 odgovor 252 👀
3 odgovora 846 👀
3 odgovora 1.9k 👀
3 odgovora 1.4k 👀
2 odgovora 1.1k 👀
3 odgovora 840 👀
5 odgovora 2.1k 👀
2 odgovora 1.1k 👀
Znatko predstavlja

Umjetna inteligencija u službi prodaje

Zagreb
24. - 25. 10. 2024.

KUPI ULAZNICU
Znatko predstavlja

Najnoviji trendovi u IT industriji

Zagreb
28. i 29. 11. 2024.

KUPI ULAZNICU

14.1k pitanja

22.9k odgovora

8.7k komentara

1.6k korisnika

...