96 pregleda
Monika Kiris u rubrici Pravo od Monika Kiris (8.8k bodova)

Kako je prošla tužba banaka zbog povrede prava na pošteno suđenje (oko kredita u "švicarcima") pred domaćim sudovima?

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

1 odgovor

+7 glasa
Redakcija od Redakcija (129k bodova)
uređen od Redakcija

OTP banka d.d. protiv RH, Raiffeisenbank Austria d.d. protiv RH, Erste&Steiermarkische Banka d.d. protiv RH. Privredna banka Zagreb d.d. protiv RH. Addiko Bank d.d. protiv RH PRED Europskim sudom za ljudska prava

Tužbe banaka zbog povrede prava na pošteno suđenje pred domaćim sudovima očigledno su neosnovane

Dana 1. prosinca 2022. Europski sud za ljudska prava (u daljnjem tekstu: Europski sud) objavio je svoju odluku o neprihvatljivosti tužbi u predmetu OTP banka i dr. 6. Sukladno Konvenciji za zaštitu ljudskih prava i temeljnih sloboda, u slučaju okrivljenika nisu imali pošteno suđenje, dok su domaći sudovi u sporovima za zaštitu kolektivnih interesa i prava donosili presude u valuti švicarski franak (CHF) iz navedenog Banke dobivaju kredite od korisnika kredita.

Banke su pred Europskim sudom pravde tvrdile da im je povrijeđeno pravo na pošteno suđenje, među ostalim, jer je Vrhovni sud odbio postupiti po njihovoj reviziji i odbio proslijediti prethodno pitanje Europskom sudu pravde u Luksemburgu zbog pravo EU.

Odgovarajući na ovaj prigovor, Europski sud je presudio da su detaljni i razumni razlozi koje je dao Vrhovni sud za svoju odluku da ne uputi prethodno pitanje Sudu Europske unije u Luksemburgu dovoljni da zadovolje prava i standarde koji proizlaze iz EU-a. Što se tiče praktičnog pitanja primjene prava u konkretnom slučaju, Europski sud pravde pozvao se na svoja ranija saznanja prema kojima pitanje primjene prava EU-a nije stvar meritorne odluke Europskog suda pravde u Strasbourgu. 

Što se tiče prigovora banke da tijekom domaćeg postupka nisu poštovana njihova jednaka prava kao stranaka u postupku, a posebice da nisu saslušani zaposlenici banke koji su predloženi kao svjedoci u postupku, Europski sud je utvrdio da je to neosnovano. Naime, iz odluka nadležnih domaćih sudova, posebice Vrhovnog suda i Ustavnog suda Republike Hrvatske, razvidno je da je Sud uzeo u obzir sve prigovore stranaka i donio detaljnu i obrazloženu odluku o njima.

Odbijena je ponuda da službenici banke saslušaju kao svjedoci jer bi njihovi iskazi bili irelevantni, budući da u spisu postoje papiri koji se konkretno odnose na okolnosti na koje su ti svjedoci predloženi da svjedoče, te da njihov iskaz ne donosi ništa novo u sudski proces.

Europski sud je smatrao da su navedeni detaljni razlozi dovoljni da se odbije dokazni zahtjev i stoga se ne može tvrditi da je povrijeđeno pravo na pošteno suđenje.

Odluka je konačna i dostupna na engleskom jeziku na web stranici Suda (www.echr.coe.int/hudoc), a bit će objavljena u prijevodu na web stranici Predstavništva Europskog suda pravde u Republici Hrvatskoj.

Znatko medijski pokriva
MONEY MOTION 2023
Udruga eCommerce Hrvatska

Zagreb, 28.03.2023.
PRIJAVE
Znatko medijski pokriva
WINE EnoGASTRO Vip Event 2023

Rijeka, 1. ožujka 2023.
Novigrad (Istra), 3. ožujka 2023.
Split, 15. ožujka 2023.
Zadar, 17. ožujka 2023.
Zagreb, 29. ožujka 2023.

Besplatan ulaz za uzvanike
Znatko medijski pokriva

WEEKEND FOOD FESTIVAL 2023

WEEKEND FOOD FESTIVAL 2023

Najbolja gastronomija, hrana i catering

Rovinj, 14. - 16. 4. 2023.
ULAZNICE
Znatko medijski pokriva

FUTURE TENSE 2023

FUTURE TENSE 2023

Poslovna konferencija orijentirana budućnosti

Zagreb, 10. i 11. 5. 2023.
ULAZNICE
Znatko medijski pokriva

Superprodavač 2023

Superprodavač 2023

Kako prodavati kupcima budućnosti?

Zagreb, 19. i 20.10.2023.
ULAZNICE

Medijska platforma Znatko

NAJNOVIJE VIJESTI

Impressum | Znatkova redakcija

10.5k pitanja

16.8k odgovora

4.2k komentara

1.3k korisnika

...