Marin Duganđija u rubrici Hrana i piće od Marin Duganđija

Kakvo je vino Graševina?

* povezano sa odgovorom na pitanje: Vino - koje vrste vina proizvodimo kod nas?

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

3 odgovor(a)

+16 glasa
Katarina Pofuk od Katarina Pofuk
odabran od Marin Duganđija
 
Najbolji odgovor

Graševina je internacionalno vino čije podrijetlo nije točno određeno. Postoje teorije koje tvrde da je francuskoga podrijetla, neke tvrde da je rumunjskoga podrijetla, a neke da je taljanskoga ili austrijskoga podrijetla. 

Uzgajaju ga sve podunavske zemlje: Rumunjska, Srbija, Hrvatska, Mađarska, Češka i Austrija, a i one koje to nisu kao što su Slovenija i Italija.

Ova sorta je toliko popularna zato što ima veliku i redovitu rodnost, jako je prilagodljiva različitim tlima i tipovima kontinentalne klime. Kod nas u Hrvatskoj je upravo graševina najzastupljenija sorta. 

Bitno je naglasiti kako je graševina sposobna dati izvrsnu kvalitetu unatoč nekim pričama da to nije istina. U Hrvatskoj su tri regije najpoznatije po uzgoju graševine, a to su Baranja Ilok i Kutjevo. Baranjska graševina obiluje sladorima, alkoholom i tijelom. U Iloku su arome svježije i kiseline nešto više pa je to vino aromatičnije i lakše. Kutjevačka graševina ima izvrstan omjer kiselina zbog čega podsjeća na sočne jabuke. 

Arome se kreću od svježih voćnih, poput jabuka i citrusa, do laganih herbalnih nota. U toplijim godinama arome se kreću prema egzotičnom voću, a u kasnijim berbama sukladno povećanju količine sladora, nastupaju obilne cvjetne, a potom i medne note. Kažu da je za sve graševine karakterističan specifičan pikantno-gorkasti aftertaste.

Izvor:
https://vinacroatia.hr/hrvatska-vina/sorte/grasevina/

+10 glasa
Marija Hojsak od Marija Hojsak

Vino od sorte graševina najpoznatije je internacionalno vino. Njezino podrijetlo, koje nije sa sigurnošću utvrđeno, seže ili s Francuske, Rumunjske ili Austrije. Ova je sorta prilagodljiva različitom tlu, a uvriježeno je mišljenje da se najviše uzgaja u područjima rijeke Dunav. 

Graševina je srednje kvalitetno vino. Do toga mišljenje najviše drže oni koji ju smatraju kopijom poznate sorte vina Riesling. S druge pak strane, ona može biti i visoko kvalitetna ako je uzgajana u dobrim uvjetima i ako se njezinom uzgoju i izradi samog vina dobro posveti i uloži puno truda i rada. 

Njezina je aroma popraćena voćnim okusima, kao što je jabuka, ako se bere u rano doba. Također ona je pogodna i za vrlo kasne berbe, ali će joj aroma u tom slučaju postati cvjetna. Njezin je okus dosta specifičan, pomalo pikantan zbog gorčine koju ostavlja u ustima nakon ispijanja. 

Graševina je ključna sorta u Slavoniji i Hrvatskom Podunavlju - Gospodarski  list

+8 glasa
Monika Kiris od Monika Kiris
uređen od Monika Kiris

Graševina je najrasprostranjenija sorta u Hrvatskoj, pripada joj svaki četvrti trs u kontinentalnom dijelu zemlje, a na području Požeško-slavonske županije više je od vina, ona je stil života. 

Foto: Izvor TZ Požeško-slavonske županije

U Svijetu graševine koji se prostire područjem čitave Požeško-slavonske županije upoznat ćete priču o vrijednim ljudima, plodnim vinogradima, bogatim podrumima, tradiciji, kulturnoj baštini i novim turističkim sadržajima, naravno, uz čašu vrhunskog vina.

U podrumima vinogorja Kutjevo, Požega-Pleternica i Pakrac, njeguju se graševine iznimne kvalitete, mnoge od njih nagrađivane su u svijetu. 

Borna Subota

Lagani i lepršavi pjenušci na bazi graševine zavest će vas mirisom dozrelih jabuka, citrusnim i cvjetnim notama s tragovima bagrema. Slasni su i puni, harmonični, živog perlanja i jednostavno pozivaju na još jedan gutljaj.

Svježe graševine lagane su i pitke s blagim gorkastim završetkom. Svaka nudi neku drugu nijansu, ovisno o poziciji s koje dolazi, ali i stilistici u podrumu. 

Odležane graševine kompleksne su, privlačne i skladne, odležavanjem dobiju punoću i zaobljenost… Vrlo dotjerane, slojevite i profinjene, bogatog su intenzivnog okusa i dugog aftertastea.

Foto: Izvor TZ Požeško-slavonske županije i Borna Subota

Slična pitanja

1 odgovor 29 👀
1 odgovor 37 👀
Redakcija prije 6 dana pitanje u rubrici Hrana i piće od Redakcija
0 odgovora 23 👀
1 odgovor 31 👀
1 odgovor 42 👀
1 odgovor 32 👀
1 odgovor 31 👀
1 odgovor 34 👀
Redakcija prije 6 dana pitanje u rubrici Hrana i piće od Redakcija
1 odgovor 32 👀
Redakcija prije 6 dana pitanje u rubrici Hrana i piće od Redakcija
1 odgovor 36 👀
Znatko predstavlja

Digital Commerce & Business Conference

Umag
od 8. do 12. 05. 2024.

REGISTRACIJA
Znatko predstavlja

Umjetna inteligencija u službi prodaje

Zagreb
24. - 25. 10. 2024.

ULAZNICE

13.7k pitanja

22.3k odgovora

8.3k komentara

1.6k korisnika

...