Domagoj Erol u rubrici Pravo od

Smije li se na Znatku napisati odgovor tako da se ide kopirati (copy / paste) odgovore koje daje umjetna inteligencija (npr. ChatGPT) i koji Zakoni se tako krše? Kako Znatko gleda na to?

Petra Marić od
tko bi se uopće bavio tim glupostima‌
Marin Duganđija od
Možda su te gluposti tu oko nas, na Znatku, po portalima već neko vrijeme i da mi to ne znamo. Kako znaš da nisu?‌
Marin Duganđija od
Google 8.2.2023. predstavlja odgovor ChatGPT-u. Hoće li to biti isto glupost ili možda još jedna stepenica evolucije umjetne inteligencije? ;)
Dina Kljajić od
Chat GPT nije umjetna inteligencija već - veliki jezični model ili engleski LLC - Large Language Model.‌
Dina Kljajić od
Googleov odgovor je Bard.‌

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

4 odgovor(a)

+24 glasa
Viktor Viljac od

Znatko zbog nepouzdanosti rezultata umjetne inteligencije ne prihvača odgovore koji su kopirani direktno iz umjetne inteligencije. Te predopostavljam da će korisnici koji koriste takve metode biti upozoreni, te ako nastave uklonjeni s platforme.

Niti jedan zakon se ne krši korištenjem odgovora s sustava kao što je ChatGPT. Razlog je vrlo jednostavan ChatGPT nije prava umjetna inteligencija, nego jezični model, te kao takav uzima odromnu količinu podataka i na pitanje korisnika odgovara najbolje što može kroz svoj algoritam. Također trenutno ChatGPT odgovori najvjerojatnije spadaju u "javnu domenu".

Marin Duganđija 28.01.2023. pitanje u rubrici Softver od Marin Duganđija
07.08.2023. promjena rubrike od Znatko
Kako definirati - pravu umjetnu inteligenciju (AI)?
Mario Ronić od
Vrijeme je da počne prihvaćati. :)
Znatko od
Mario, razmisliti ćemo o Vašem prijedlogu i prilagoditi se.‌
Darija Gorić od
nisam sigurna da se niti jedan zakon ne krši korištenjem odgovora sa chat gpt i sličnih‌
Mario Bedeković od
Problem je što će odgovori "umjetne inteligencije" odnosno točnije "velikih jezičnih modela" biti sve točniji i točniji, a njihova nepouzdanost će iščeznuti. Biti će pouzdani kao i prosječno mišljenje bilo kojeg živog čovjeka. :)
+16 glasa
Goran Gonar od
Ne bih preporučio nikome nikakvo kopiranje jer, halo ljudi - imate svi mozak. Koristite ga, budite kreativni, pogotovo mladi, a vidim da ih ima dosta tu na znatku. Mene tu ne računajte.

Bez kopiranja i uz vlastitu kreativnost - daleko ćete dogurati! A ne se od malih nogu učiti krasti tekstove. To je sramotno.
Borna Matić od
Možda je tako nekad bilo. Ali to je kao da si nekad rekao bolje da konji vuku kočiju nego da to radi neka mašina koja se dimi. Napredak tehnologije tjera društvo u nove dimenzije postojanja. Znatko će se vjerojatno prije ili kasnije trebati prilagoditi tako da prihvati odgovore umjetne inteligencije.‌
Goran Gonar od
Možda pitanja tu trebaju biti tako kreativna da nema neka mašina da može odgovoriti. Ostala pitanja neka se obrišu ili ne postavljaju više.‌
+15 glasa
Znatko od

Znatko je online zajednica koja je izrasla na povjerenju. Čitatelji vjeruju da korisnici Znatka odgovaraju na pitanja odgovore koji odražavaju ono što oni zapravo znaju da je točno jer proizlazi iz znanja i vještina odgovarača. Znatkov sustav se oslanja na online zajednicu koji će provjeriti i potvrditi doprinose drugih korisnika pomoću odgovorne upotrebe glasanja - za i protiv svakog odgovora.

Trenutno odgovori koje daje ChatGPT u najvećem broju slučajeva (provjereno!) ne zadovoljavaju te standarde i stoga nemaju doprinos Znatkovom pouzdanom okruženju. Ovu pouzdanost bi narušavali korisnici koji rade copy/paste odgovora iz ChatGPT-a bez saznanja je li odgovor koji daje ChatGPT točan. Iza ChatGPT web servisa stoji umjetna inteligencija (AI).

Zato su trenutno odgovori kopirani sa ChatGPT-a i pretočeni na Znatka u cijeli ili dio odgovora - zabranjeni!

Znatko želi osigurati čitateljima da su izvori korišteni u odgovoru pravilno navedeni te da su odgovori na Znatku jasno i koncizno odgovoreni na postavljeno pitanje. Ništa od toga nije usluga koju ChatGPT trenutno pruža.

Osim toga, copy/paste bilo kakvih odgovora sa drugih web stranica se standardno najstrože zabranjuje na Znatku od samih početaka (Koja su pravila odgovaranja na pitanja na Znatku?).

Borna Matić od
Kako možeš znati da će različite web stranice s umjetnom inteligencijom dati isti odgovor i kako ćeš znati da se netko drži pravila i da "ne prepisuje" sa tih stranica gdje ti umjetna inteligencija odgovara na pitanjs? I koliko možeš tekst dopisati ili izmijeniti da se smatra da je tekst tvoje autorsko djelo ili je napravljeno uz pomoć umjetne inteligencije?‌
Marin Duganđija od
Neka promjena se treba dogoditi, a to nije zabrana! Prohibicija nije uspjela, neće ni zabrana prodiranja umjetne inteligencije na Znatka. Ukratko - možda je već tu, ali ne znamo. Možda si ti umjetna inteligencija? :D Kako da znam da nisi? ;)
Mario Ronić od
uređen od Mario Ronić
Možda se ne smije uzeti goli ChatGPT odgovor i napraviti čisti copy/paste, jer njega A.I. detektori mogu prepoznati (vidi kako):
https://www.facebook.com/reel/416846527276917
Ali što ako se prije kopiranja na Znatka kopira u web servis za parafraziranje (Quillbot):
https://quillbot.com/
Tada je nemoguće prepoznati da je odgovor napisao ChatGPT.
Molim i hvala lijepo. ;)
Goran Gonar od
Možda će se u budućnosti takve stvari drugačije dozvoljavati. Ovakvi servisi bi uskoro mogli biti pravno regulirani i kontrolirani od nadzornih tijela EU, kao što je i privatnost garantirana GDPRom
https://znatko.com/22856/europska-gradana-negativnih-posljedica-umjetne-inteligencije
Znatko od
Možda ćemo uskoro prepoznati i takve odgovore. Bez brige.‌
+15 glasa
Mila Validžić od

Trebalo bi se moći iako odgovori umjetne inteligencije nikad neće moći:

  1. Značajnije doprinijeti odgovoru nego što će to moći umjetna inteligencija 
  2. Kritički osmisliti odgovor
  3. Biti superiornija u prihvaćanju od zajednice korisnika-ocjenjivača
  4. preuzeti odgovornost za točnost podataka 
Znatko od
Hvala Vam na pojašnjenju zašto su humani odgovori na Znatku važni.‌

Slična pitanja

Znatko predstavlja


Sve je brend. Ili to želi biti!

Zagreb
21. 06. 2024.

KUPI ULAZNICU
Znatko predstavlja

Umjetna inteligencija u službi prodaje

Zagreb
24. - 25. 10. 2024.

KUPI ULAZNICU
Znatko predstavlja

Najnoviji trendovi u IT industriji

Zagreb
28. i 29. 11. 2024.

KUPI ULAZNICU

14.2k pitanja

23.0k odgovora

8.7k komentara

1.6k korisnika

...